Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3033 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 356 g
Tuky 96 g
Vláknina 90 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až položíte hotové housky do ošatky, nespouštějte z nich oči. Když si totiž odběhnete, v tu ránu zmizí. Bylinky prostě umějí kouzla!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
droždí sušené 1 bal
cukr 1 ČL
na kvásek
sůl 2 ČL
pepř špetka
olivový olej 5 PL
voda 250 ml
jarní cibulka 3 ks
mladá, s natí, jemně pokrájená
bylinky 4 PL
jemně nasekané (např.bazalka, oregano, petrželka, majoránka)
vejce 1 ks
na potření
sůl
na posypání
1 Dejte podle našeho návodu vzejít kvásek a pak ho přilijte ke zbylé mouce a soli. Přidejte pepř, olej, vodu, bylinky, cibuli a vypracujte hladké těsto. Nechte ho v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny.
2 Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta pleťte malé houstičky (menší děti můžou tvarovat jednoduše bochánky) a ty pak nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
3 Pověřte své pomocníky tím, aby housky i bochánky potřeli rozšlehaným vejcem a posypali solí. Pečte dozlatova; mělo by stačit přibližně pětadvacet minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Prosím, jak se pletou tyhle housky? Nešel by poslat popis? Děkuji.

Anonym

Pletou se ze tří válečků jako copánek :-) To stačí.

Anonym

Právě že to pletení je na nich geniální. Vemeš dva válečky, uprostřed je překřížíš a jedním uděláš smyčku okolo druhého. Pak pleteš normálně ze čtyř, aby se všechny křížili. Je to rychlé a efektní!

Anonym

Jako faktiš doporučuju sou to skvělý housácí...8)

Anonym

Recept se nachází v č.10/05, str.62

Anonym

asi pred desiatimi minútami som dopiekla, a už je polovica zjedená

Anonym

chtěla bych se zeptat, cot o znamená: Dejte podle našeho návodu vzejít kvásek.

Anonym

Houstičky jsou výborné! Jen jsem je pekla tak 40min, zřejmě jsem je uplácala trošku větší.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit