Jednoduchost salátu vyvažuje rafinovaná zálivka, ve které se spojuje razantní ocet balsamico s jemně nasládlým dezertním vínem i dva druhy olejů, každý s jinak výraznou chutí. Můžete zvolit jakoukoli kombinaci zelených lístků a bylinek, případně ji zjednodušit.
1 Otrhejte lístky máty a meduňky, případně je ještě rozdělte na menší části. Pokud se vám zdá, že jsou stonky bylinek dostatečně křehké, můžete je nakrájet najemno.
2 Vsypte do mísy spolu s polníčkem.
3 Rozpulte granátové jablko a lžičkou z něj pečlivě vydlabejte všechna zrnka, včetně červeného obalu a dejte zatím stranou.
4 Malou cibuli nakrájejte najemno, kousek čerstvého zázvoru oloupejte a rozkrájejte na co nejjemnější kostičky. Oboje vsypte do kastrůlku, zalijte balzamikem, uveďte do varu a vařte na mírném ohni asi pět minut.
5 Takto vzniklý základ zálivky přelijte do misky, prošlehejte s olivovým a hroznovým olejem a lžící dezertního vína. Osolte a opepřete.
6 Hotovou zálivkou přelijte zelené lístky, promíchejte je a salát posypte granátovými zrníčky. Ponechte chvíli v chladu, aby se chutě náležitě rozležely, a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zdravě a lehce: 40 skvělých salátů na každý den(40 receptů)
Komentáře
Anonym
31.08.2007 13:53
Apetit 4/05