Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bylinkový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1351 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 14 g
Tuky 128 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchost salátu vyvažuje rafinovaná zálivka, ve které se spojuje razantní ocet balsamico s jemně nasládlým dezertním vínem i dva druhy olejů, každý s jinak výraznou chutí. Můžete zvolit jakoukoli kombinaci zelených lístků a bylinek, případně ji zjednodušit.

Suroviny

máta 1 svazek
čerstvá
meduňka 1 svazek
čerstvá
polníček 400 g
malá, najemno
zázvor (čerstvý)
balzamikový ocet 2 PL
olivový olej 6 PL
hroznový olej 3 PL
dezertní
sůl
pepř

Postup

1

Otrhejte lístky máty a meduňky, případně je ještě rozdělte na menší části. Pokud se vám zdá, že jsou stonky bylinek dostatečně křehké, můžete je nakrájet najemno.

2

Vsypte do mísy spolu s polníčkem.

3

Rozpulte granátové jablko a lžičkou z něj pečlivě vydlabejte všechna zrnka, včetně červeného obalu a dejte zatím stranou.

4

Malou cibuli nakrájejte najemno, kousek čerstvého zázvoru oloupejte a rozkrájejte na co nejjemnější kostičky. Oboje vsypte do kastrůlku, zalijte balzamikem, uveďte do varu a vařte na mírném ohni asi pět minut.

5

Takto vzniklý základ zálivky přelijte do misky, prošlehejte s olivovým a hroznovým olejem a lžící dezertního vína. Osolte a opepřete.

6

Hotovou zálivkou přelijte zelené lístky, promíchejte je a salát posypte granátovými zrníčky. Ponechte chvíli v chladu, aby se chutě náležitě rozležely, a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

31.08.2007 13:53
Recept se nachází v č.4/05, str.71