Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinské je tady. První lahve se otevřely

Svatomartinské je tady. První lahve se otevřely
sdílet:

Lehké a svěží. Jak se vydařila mladá vína letošního ročníku, můžete ochutnat po celé republice. Svatomartinským vínem si podle tradice můžete poprvé přiťuknout  na svatého Martina 11. listopadu.

Vína zrála pouze krátkou dobu, a tak se vyznačují lehkostí a ovocitou svěžestí. Ochrannou známku Svatomartinské a logo svatého Martina na bílém koni mohou nést pouze vína, která vybrala odborná komise Vinařského fondu. Letos uspělo 107 vinařství. Značkou Svatomartinské se pro tuto sezonu pyšní 342 vín. 

Víno pro každého

„Navzdory deštivému počasí na konci léta mohu s potěšením konstatovat, že kvalita svatomartinských vín je i přesto velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína,“ uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu, podle kterého bude Svatomartinského i přes nepříznivé podmínky dostatek. Vinaři plánují dodat na trh nejméně 1,9 mil. lahví svatomartinských vín ročníku 2014.

Svěžest mladého vína

Nejvíce lahví bude odrůdy bílého vína Müller Thurgau. Na tu naváže Modrý portugal a Svatovavřinecké. Chybět nebudou ani růžová vína a sedm svatomartinských cuvée, která kombinují více odrůd v jedné lahvi. „Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aromatem, připomínajícím u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu,“ barvitě popisuje Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra. 

Kam pro něj

Svatomartinské se nehodí k archivování, vinaři jej doporučují vypít do jara. Jen tak nepřijdete o jeho svěžest a vlastnosti, které jsou pro něj typické. Kde ho ochutnat? To se dozvíte tady. 

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova

Apetit magazín