Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na omáčky

Česká kuchyně miluje omáčky, spousta typických českých specialit na nich stojí. Bez rajskésvíčkové nebo koprovky by se menu českých jídelen a klasických českých restaurací neobešla. Připravit a hlavně správně dochutit omáčku je přitom náročná kulinářská disciplína. 

...

 

Své o tom ví i francouzská kuchyně, která by těžko fungovala bez základních pěti: bešamelu, velouté, holandské (Hollandaise), španělské (Espagnol) a rajčatové. Uměli byste si představit život bez vzpomínek na české poklady, jako jsou koprová omáčka od babičky, svíčková z oblíbené restaurace nebo geniální rajská z kantýny? A to jsme ještě vůbec nemluvili o studených omáčkách, v jejichž čele stojí královny majonéza a tatarka. Omáčkou můžete celé jídlo pokazit, nebo naopak vynést do nebe. 

Teplé omáčky 

Když se řekne omáčka, vybaví se nám některá z českých „klasik“ – třeba rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem, španělský ptáček nebo znojemská hovězí pečeněTeplé omáčky ale můžete připravovat i samostatně, jako například pepřovou omáčku ke steakuk minutkovým masům můžete podávat žampionovou omáčku, pečenému hovězímu sluší játrová omáčka

U většiny z nich máte možnost si vybrat, jestli ji připravíte: 

  • k masu jako součást pokrmu
  • samostatně bez masa jako doplněk k jídlu 

Pokud se pro maso rozhodnete, určitě do omáčky použijte silný vývar nebo masový výpek. Dodá jí výraznější chuť. Stejně tak ale můžete masovým nebo zeleninovým vývarem dochutit omáčku připravovanou bez masa, stačí ho mít pro případ potřeby v mrazničce nebo ho jednoduše koupit.  

Vaříte-li vegetariánskou verzi, můžete omáčku dochutit i jinak. Chuť zvýrazníte opečením zeleniny nebo silným cibulovým základem

Jak zahušťovat omáčku? 

  • máslovou jíškou a smetanou
  • rozmixovanou zeleninou
  • bramborovým nebo kukuřičný škrobem
  • řidší omáčku pomůže nasáknout knedlík jako příloha
  • Podívejte se i na další naše tipy na zahušťování. 

Jak vyvážit chuť omáčky?

  • Sladkost doplníte například mkrví, sušeným ovocem či zavařeninou, cukrem.
  • Kyselost vždy skvěle dotáhne citron, víno, lák z okurek nebo ocet.
  • Slanou chuť pomůže doladit nejen samotná sůl, ale také například ančovičky či kapary

Jíme i očima. Pokud chcete, aby se omáčka krásně leskla, odstavte ji z plotny a až poté do ní zamíchejte lžíci studeného másla

Studené omáčky 

Do této kategorie patří oblíbená majonéza a tatarská omáčka, ale také všechny druhy čatní nebo salsy, oblíbené dipy, dokonce i kečupy a pesta. Příprava studené omáčky je obvykle jednoduchá na přípravu a nenáročná na čas.  

  • Ideální příležitost, jak se blýsknout, je upéct kus vyzrálého masa a připravit k němu dvě nebo tři domácí studené omáčky. Jako přílohu podávejte chléb.
  • Pro inspiraci mrkněte na naší salsu verdešvestkové čatní nebo domácí srirachu

Sladké omáčky 

Milovali jste jako malí knedlíky s jahodovou omáčkou? A víte, že rozmačkaným jahodám či borůvkám se smetanou a cukrem se říká „žahour“?  

Ovocné rozvary a omáčky za tepla i po studenu jsou oblíbené hlavně u dětí. V sofistikovanější úpravách je ale často nabízejí i vyhlášené restaurace a nezřídka se podávají i k masu.  


Celý popis