Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

4.1/5 Počet hodnocení: 249
Více než dvě hodiny Snadné pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4674 kcal
Bílkoviny 300 g
Sacharidy 294 g
Tuky 169 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V posledních letech jim šéfkuchaři vrací zaslouženou slávu. Hovězím líčkám dušeným na červeném víně totiž nikdo neodolá, maso se rozpadá na jazyku! Ideální jako sváteční oběd nebo romatická večeře. Jako příloha jim nejvíce svědčí bramborová kaše.

Suroviny

3-4 kusy (celkem 1–1,2kg)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 4 PL
celer ½ ks
menší, nakrájený na kostičky
mrkev 4 ks
nakrájené na kostičky
petržel 2 ks
nakrájené na kostičky
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
kvalitní
vývar hovězí 700 ml
vychlazené a nakrájené na kostičky
pěkné střední
petrželka 1 PL
hladkolistá
k podávání

Postup

1

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé nové koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

3

Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.

4

Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Komentáře

02.12.2018 15:44

Výborné, omáčka skvostná, prožil jsem zweigltrebe z Pavlovic, dvě a půl hodiny v pekáčku akorát. Místo žampionů jsem musel pozit hlivu - taky skvělé.

28.03.2015 14:37

Byly skvělé, jen doporučím zeleninu pořádně osmahnout a víno přidávat postupně po cca 2dcl - je to delší, ale chutnější. Taky délka dušení masa byla cca 4 hodiny, po dvou hodinách bylo stále tuhé. Postup jsem vyladila podle návodu Z.Pohlreicha :-)

29.10.2014 17:32

Skvělé, málo pracné a všichni spokojeni.

Apetit magazín