0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

4.2 / 5. Počet hodnocení: 197
Více než hodinu Snadné pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4674 kcal
Bílkoviny 300 g
Sacharidy 294 g
Tuky 169 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V posledních letech jim šéfkuchaři vrací zaslouženou slávu. Hovězí líčka dušená na víně totiž nemají konkurenci!

Suroviny

hovězí líčka 1 kg
3-4 kusy (celkem 1–1,2kg)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 4 PL
celer 0.5 ks
menší, nakrájený na kostičky
mrkev 4 ks
nakrájené na kostičky
petržel 2 ks
nakrájené na kostičky
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
bobkový list 1 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 1 snítka
+ na ozdobení
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 1 l
kvalitní
vývar hovězí 700 ml
máslo 4 PL
vychlazené a nakrájené na kostičky
krupicový cukr 1 PL
žampiony 12 ks
pěkné střední
petrželka 1 PL
hladkolistá
bramborová kaše
k podávání

Postup

1

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

2

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

3

Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.

4

Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.

 

Související články

Seriál o mase: hovězí líčka
  • Tipy a triky

Seriál o mase: hovězí líčka

Líčko, jak název napovídá, pochází z tváře skotu. Je to krásný kus hovězího masa, který – jak říká šéfkuchař Václav Frič – si řezníci berou domů (a zákazníkům nenechají nic). Jde o část žvýkacích svalů, která je plná zdraví...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Komentáře

Kamila Hrbáčková

Byly skvělé, jen doporučím zeleninu pořádně osmahnout a víno přidávat postupně po cca 2dcl - je to delší, ale chutnější. Taky délka dušení masa byla cca 4 hodiny, po dvou hodinách bylo stále tuhé. Postup jsem vyladila podle návodu Z.Pohlreicha :-)

Frantisek Kaska

Výborné, omáčka skvostná, prožil jsem zweigltrebe z Pavlovic, dvě a půl hodiny v pekáčku akorát. Místo žampionů jsem musel pozit hlivu - taky skvělé.

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...

Obchod Apetit