V posledních letech jim šéfkuchaři vrací zaslouženou slávu. Hovězí líčka dušená na víně totiž nemají konkurenci!
Suroviny
Postup
Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.
Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.
Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.
Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů)
- Nejlepší kombinace masa a vína aneb maso na víně(15 receptů)
Komentáře
Jana Petrová
29.10.2014 17:32
Skvělé, málo pracné a všichni
Skvělé, málo pracné a všichni spokojeni.
Kamila Hrbáčková
28.03.2015 14:37
Byly skvělé, jen doporučím
Byly skvělé, jen doporučím zeleninu pořádně osmahnout a víno přidávat postupně po cca 2dcl - je to delší, ale chutnější. Taky délka dušení masa byla cca 4 hodiny, po dvou hodinách bylo stále tuhé. Postup jsem vyladila podle návodu Z.Pohlreicha :-)
Frantisek Kaska
02.12.2018 15:44
Výborné, omáčka skvostná,
Výborné, omáčka skvostná, prožil jsem zweigltrebe z Pavlovic, dvě a půl hodiny v pekáčku akorát. Místo žampionů jsem musel pozit hlivu - taky skvělé.