Recepty na jídla z brambor

Pokud potřebujete připravit rychlý a vydatný oběd z ingrediencí “co dům dal”, v našich receptech najdete spoustu inspirace na oběd nebo večeři s bramborami v hlavní roli. Poradíme vám s vhodným varným typem a těšit se můžete na všechny možné úpravy od brambor na loupačku a pečených brambor, domácích chipsů, bramboráků a bramborových placek přes bramboračku a jiné bramborové polévky až po skvělá bramborová těsta na knedlíky, šišky nebo krokety. Nechybí ani recepty na klasický vánoční, vídeňský nebo odlehčený dietní bramborový salát

...

 

Příprava pokrmů z brambor v sobě skrývá spoustu výhod.

Brambory: základní surovina  

Bez brambor si to v kuchyni nedovedeme představit. Vzhledem k tomu, že zaujímaly značnou část jídelníčku v tzv. hladových letech (v době 1770 – 1772), bylo nezbytné a zároveň praktické používat brambory ve všech možných úpravách, které tehdejší doba umožňovala.

  • Chutnají skvěle pouze vařené – například na loupačku, i pečené nebo zapečené.
  • Díky vysokému obsahu škrobu fungují s moukou v bramborovém těstě, ze kterého připravíte například knedlíky, šišky, gnocchi nebo taštičky.
  • Bramborami zahustíte polévku či omáčku.

Brambory v hlavní roli aneb oblíbená bramborová jídla 

Vánoční atmosféru si lze jen těžko představit bez bramborového salátu. Stejně tak nesmí chybět v nabídce restaurace s českou kuchyní tradiční bramboračka. A kdo by neznal bramboráky nebo bramborové placky? Podívejte se s námi na nejpupulárnější bramborová jídla. 

  • Bramborový salát. V tradičním pojetí v něm vedle brambor hrají chutě na skus uvařené kořenové zeleniny, kyselých okurek a majonézy. Připravit můžete také odlehčenou verzi s kefírem nebo jarní salát s dijonskou hořčicí.
  • BramboračkaVydatná polévka s vůní hub a majoránky, kterou můžete podávat i jako hlavní chod.
  • Bramboráky. Klasika české kuchyně. Bramboráky se připravují ze syrových strouhaných brambor, smaží se ve vrstvě tuku a podávají se jako hlavní chod nebo jako příloha.
  • Bramborové placky. Do bramborových placek patří brambory předem uvařené, dělají se naslano i nasladko, pečou se nasucho. Slané mohou mít nejrůznější podobu, populární jakou například lokše. Sladké placky můžete plnit tvarohem nebo povidly, mastit máslem a sypat cukrem.
  • Bramborové knedlíky. K přípravě bramborového těsta na knedlíky potřebujete jen brambory, sůl, mouku a vejce. S moukou raději opatrně, aby knedlíky nebyly příliš hutné.
  • Šišky. Výhodou bramborových šišek je, že je můžete podávat jako slanou přílohu i jako sladké jídlo s mákem či strouhankou.
  • Pečené brambory. Zpestřete si rychlou večeři pečenými bramborami s voňavým rozmarýnem, česnekem nebo nakládanou cibulkou. U nás najdete spoustu možností, jak tuto klasiku připravit. 
  • Brambory na loupačku. Brambory vařené ve slupce, podávané s kouskem másla nebo tvarohem přinášejí nostalgii, radost nad jednoduchostí přípravy a dokonalou chutí. Můžete je vyzkoušet i v malých obměnách s různými omáčkami.
  • Zapečené brambory. Jsou tím nejjednodušším způsobem jak vykouzlit teplou večeři s mininimem úsilí a maximálním výsledkem. V zásadě potřebujete jen brambory, smetanu nebo máslo a sýr. O zbytek se postará teplo z trouby.
  • Smažené bramborové chipsy. Oblíbenou chuťovku nemusíte jen kupovat, ale připravit si ji můžete snadno doma podle našeho receptu
  • Bramborová kaše. Poradíme vám, jak tuto dětmi milovanou přílohu připravit tak, aby byla nadýchaná a lehká jako obláček.  
  • Krokety. Druhou slávu v kroketách zažijí brambory, když zbyde kaše od oběda z předchozího dne.

Brambory v netradičním pojetí  

Vedle známých bramborových klasik existuje ještě mnoho receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Znáte třeba brambory v sýrovém bešameluburek s bramborovou náplní nebo bramborové muffiny? Podívejte se na seznam všech bramborových receptů a vyberte si přílohu nebo hlavní chod podle své chuti. 


Celý popis

Obchod Apetit