0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 25.–26. 8.: Náplavka Street Food a další akce

Tipy na víkend 25.–26. 8.: Náplavka Street Food a další akce
sdílet:
Předposlední prázdninový víkend bude v Praze ve znamení street foodu, v Jizerských horách vás historický vlak sveze na borůvkové hody, na Vysočině pro vás chystají dožínky a na jižní Moravě se dozvíte, jak se zaráží hora.

Náplavka Street Food

Milovníci street foodu si přijdou po oba víkendové dny v Praze na své. První startuje v sobotu na smíchovském břehu Vltavy Náplavka Street Food. Těšte se na vietnamskou bún chu, izraelský falafel, thajský salát som tam, španělskou paellu, venezuelské arepy, korejské kimchi, americké chicken wings, gruzínské chačapuri, pastrami nebo třeba mexické taco. To vše si vychutnáte za doprovodu žhavých kubánských a mexických rytmů.

  • Vstup: 50 Kč, děti do 12 let – zdarma, 25. 8., 10.00–20.00, Praha, Smíchovská náplavka

Borůvková sobota na Zubačce

Jízdu historickou soupravou po unikátní ozubnicové železnici na trase Tanvald–Kořenov zakončenou borůvkovými hody si užijete v Jizerských horách. Začít s občerstvováním můžete už ve vlaku vybaveném dobovým barovým vozem, během jízdy se navíc budou ve vagonech roznášet pivo a limonáda. V Kořenově pak na vás kromě Muzea ozubnicové dráhy a Výtopny čekají borůvkové knedlíky, koláče, kobližky, zmrzlina, borůvkovice či borůvkové víno. Fanoušci vojenské historie tu mohou zhlédnout u příležitosti oslav vzniku republiky ukázku bitvy nazvanou Padli za Československo v podání SVH Muzea československé armády. Pokud se do Tanvaldu vypravíte z Liberce, můžete cestou do Jablonce využít historickou tramvaj, v Jablonci pak přestoupit na retro autobus.

  • Vstup: celodenní jízdenka včetně vstupu do objektů: plnocenná – 260 Kč, snížená – 130 Kč; ostatní jízdné na www.zubacka.cz, 25. 8., od 8.50 po celý den (podle jízdních řádů vlaků), Kořenov

Dožínky v Bystřici nad Pernštejnem

Koláč na uvítanou dostanete ke každé vstupence, pokud se vydáte na Dožínky do centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Jaké je vlastnoručně vymlátit obilí, vyčistit zrno od plev a umlít z něj mouku, si můžete vyzkoušet v dílně Cesta zrna. Pokud dáváte přednost lehčím pracím, přiložte ruku k dílu při zdobení dožínkového věnce. Pečete-li vlastní chléb, máte šanci vyhrát domácí pekárnu v soutěži O nejchutnější chleba. Stačí dorazit ráno s minimálně dvěma bochníky do mlýna, kde proběhne ochutnávka spojená s hlasováním návštěvníků (více na 730 898 699). Atmosféru selské slavnosti dotvoří folklorní a cimbálové soubory, krojovavý průvod a stánky s regionálními produkty, jako jsou sýry, sušené ovoce nebo domácí sirupy.

  • Vstup: 120 Kč, děti od 6 let – 80 Kč, přijedší na vlastním traktoru – zdarma, 25. 8., 9.30–18.00, Bystřice nadd Pernštejnem, centrum Eden

Zarážení hory

Prastarého vinařského obyčeje uzavírání vinic několik týdnů před sklizní se můžete tuto sobotu zúčastnit hned v několika moravských obcích. Uvidíte krojovanou scénku o zarážení hory, jejíž součástí bývá čtení vinařských regulí a jmenování hlídačů vinohradů – hotařů. Akce jsou provázeny zpěvem mužských a ženských sborů, cimbálovou muzikou a vystoupením folklorních souborů. Pít se bude víno a k jídlu se můžete těšit na místní speciality.

  • Ždánice, U zámeckého sklepa, od 16.00, vstup zdarma, v případě nepřízně počasí se akce nekoná, 25. 8.
  • Kobylí, Suchořádná zmola, od 15.30, vstup – 100 Kč, s degustací v otevřených sklepech – 400 Kč, 25. 8.
  • Moravské Bránice, na rozcestí Nová hora – Kalce, od 15.00, vstupné dobrovolné, 25. 8.

Street Food Jam

Ani v neděli nepřijdou pražští zastánci street foodu zkrátka. V Holešovicích na ně čeká další porce dobrot do ruky na pravidelném Street Food Jamu. Tentokrát si pochutnáte na bezlepkových lívancích nebo veganských koláčích z Tu Kafe, sendvičích od Food on the Move, japonských kuličkách takoyaki z TamarindTree, suši od Organic Sushi nebo netradiční pizze u stánku Alexandrin. Chybět nebudou ani Guero’s Tacos, burgery z Radek’s Kitchen, makarony se sýrem od Mek and Číz, grilované speciality z Prague Jerk Station nebo Kubův popcorn. Život vám osladí Ice-Rebels a vše zapijete pivem, vínem, limonádou nebo kávou z Cross baru. Zatímco budete ochutnávat, vaše děti se již tradičně zabaví při workshopech v kavárně klubu Cross.

  • Vstup: zdarma, 26. 8., od 10.00, Praha Holešovice, před klubem Cross
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit