Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina z borůvek a limetek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1931 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 178 g
Tuky 128 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vynikající zmrzlina, svěží a výrazná. Něco podobného v obchodech prostě neseženete! Pokud máte zmrzlinový strojek, pak ho samozřejmě použijte – hmota však bude mít sametovou konzistenci, i pokud ji zpracujete ručně. Jenom nezapomeňte, že tahle zmrzlina je nejlepší úplně čerstvá!

Související recepty

Suroviny

ideálně hnědý
kokosový krém 200 ml
borůvky 1 hrst
na ozdobu
skrojky na ozdobu

Postup

1

Kůru z jedné limetky nastrouhejte najemno a z obou limetek vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrůlku a spolu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte borůvky a dvě minuty povařte, až začnou slupky praskat.

2

Svařené borůvky vlijte do misky, nejlépe plastové, a přidejte k nim kokosový krém. Smetanu ušlehejte do polotuha a lehce ji vetřete k borůvkové směsi. Misku vložte na hodinu do mrazáku. Směs by měla v téhle fázi promrznout asi tři centimetry od okrajů.

3

Vyjměte z mrazáku a prošlehejte, nejlépe pomocí metly, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložte na další hodinu do mrazáku a opět prošlehejte. Potom hmotu vložte do pevné krabice s víkem a nechte vymrazit do pevna. V mrazáku by měla zmrzlina bez problému vydržet zhruba měsíc.

4

Před podáváním ji ponechte půl hodiny při pokojové teplotě a podávejte ozdobenou čerstvými borůvkami a skrojky limetky.

TIP APETITU
Kokosový krém (400 ml/cca 40 Kč)  se dá nahradit směsí smetany a 2 lžic strouhaného kokosu. Radíme ho ale vyzkoušet, protože vedle toho, že je dobrý jako přísada do krémů, zdokonalí tahle ,kokosová smetana‘ i vaše domácí pokusy o thajskou kuchyni a osvěžující drink piňa colada.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

26.08.2017 21:46

Tak jsem ji dnes vyzkoušela. Má první zmrzlina v životě. Moc nám chutná a hlavně nás těší, že víme, co zmrzlina obsahuje. Je vynikající, zítra budu dělat další dávku.

13.06.2009 12:15
Toto je opravdu vynikající zmrzlina, zrovna dnes jsem ji opět dělala. Je to u nás již stálice. Dnes jsem ji poprvé připravovala ve zmrzlinovači a výsledek je ještě lepší. Strojek na zmrzlinu mohu jen doporučit, koupila jsem ho za 250.- Kč (nový) a zmrzliny z obchodu se těm čerstvým nemohou rovnat. V tomto období dělám např. jahodovou skoro od dva dny... mňam :o)
19.04.2009 21:30
Kde se dá koupit zmiňovaný kokosový krém ?
13.06.2009 12:12
Já ho kupuji v hypernově v oddělení s exotickou kuchyní. Dá se ale sehnat v každém větším supermarketu, většinou se nachází v místech, kde mají věci na čínská jídla atp.
30.08.2007 08:17
Recept se nachází v č.8/04, str.28

Apetit magazín