Zmrzlina z borůvek a limetek

Zmrzlina z borůvek a limetek

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1931 kcal
Bílkoviny 7 g
Cukr 178 g
Tuky 128 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vynikající zmrzlina, svěží a výrazná. Něco podobného v obchodech prostě neseženete! Pokud máte zmrzlinový strojek, pak ho samozřejmě použijte – hmota však bude mít sametovou konzistenci, i pokud ji zpracujete ručně. Jenom nezapomeňte, že tahle zmrzlina je nejlepší úplně čerstvá!

Suroviny

limeta 2 ks
borůvky 130 g
krupicový cukr 140 g
ideálně hnědý
kokosový krém 200 ml
smetana ke šlehání 280 ml
borůvky 1 hrst
na ozdobu
limeta
skrojky na ozdobu

1Kůru z jedné limetky nastrouhejte najemno a z obou limetek vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrůlku a spolu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte borůvky a dvě minuty povařte, až začnou slupky praskat.

2Svařené borůvky vlijte do misky, nejlépe plastové, a přidejte k nim kokosový krém. Smetanu ušlehejte do polotuha a lehce ji vetřete k borůvkové směsi. Misku vložte na hodinu do mrazáku. Směs by měla v téhle fázi promrznout asi tři centimetry od okrajů.

3Vyjměte z mrazáku a prošlehejte, nejlépe pomocí metly, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložte na další hodinu do mrazáku a opět prošlehejte. Potom hmotu vložte do pevné krabice s víkem a nechte vymrazit do pevna. V mrazáku by měla zmrzlina bez problému vydržet zhruba měsíc.

4Před podáváním ji ponechte půl hodiny při pokojové teplotě a podávejte ozdobenou čerstvými borůvkami a skrojky limetky.

TIP APETITU
Kokosový krém (400 ml/cca 40 Kč)  se dá nahradit směsí smetany a 2 lžic strouhaného kokosu. Radíme ho ale vyzkoušet, protože vedle toho, že je dobrý jako přísada do krémů, zdokonalí tahle ,kokosová smetana‘ i vaše domácí pokusy o thajskou kuchyni a osvěžující drink piňa colada.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...

Obchod Apetit