Zmrzlina z borůvek a limetek

Zmrzlina z borůvek a limetek

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (21)
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1931 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 178 g
Tuky 128 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vynikající zmrzlina, svěží a výrazná. Něco podobného v obchodech prostě neseženete! Pokud máte zmrzlinový strojek, pak ho samozřejmě použijte – hmota však bude mít sametovou konzistenci, i pokud ji zpracujete ručně. Jenom nezapomeňte, že tahle zmrzlina je nejlepší úplně čerstvá!

Suroviny

limeta 2 ks
borůvky 130 g
krupicový cukr 140 g
ideálně hnědý
kokosový krém 200 ml
smetana ke šlehání 280 ml
borůvky 1 hrst
na ozdobu
limeta
skrojky na ozdobu

1Kůru z jedné limetky nastrouhejte najemno a z obou limetek vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrůlku a spolu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte borůvky a dvě minuty povařte, až začnou slupky praskat.

2Svařené borůvky vlijte do misky, nejlépe plastové, a přidejte k nim kokosový krém. Smetanu ušlehejte do polotuha a lehce ji vetřete k borůvkové směsi. Misku vložte na hodinu do mrazáku. Směs by měla v téhle fázi promrznout asi tři centimetry od okrajů.

3Vyjměte z mrazáku a prošlehejte, nejlépe pomocí metly, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložte na další hodinu do mrazáku a opět prošlehejte. Potom hmotu vložte do pevné krabice s víkem a nechte vymrazit do pevna. V mrazáku by měla zmrzlina bez problému vydržet zhruba měsíc.

4Před podáváním ji ponechte půl hodiny při pokojové teplotě a podávejte ozdobenou čerstvými borůvkami a skrojky limetky.

TIP APETITU
Kokosový krém (400 ml/cca 40 Kč)  se dá nahradit směsí smetany a 2 lžic strouhaného kokosu. Radíme ho ale vyzkoušet, protože vedle toho, že je dobrý jako přísada do krémů, zdokonalí tahle ,kokosová smetana‘ i vaše domácí pokusy o thajskou kuchyni a osvěžující drink piňa colada.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Jana Doležalová

Já ho kupuji v hypernově v oddělení s exotickou kuchyní. Dá se ale sehnat v každém větším supermarketu, většinou se nachází v místech, kde mají věci na čínská jídla atp.

Jana Doležalová

Toto je opravdu vynikající zmrzlina, zrovna dnes jsem ji opět dělala. Je to u nás již stálice. Dnes jsem ji poprvé připravovala ve zmrzlinovači a výsledek je ještě lepší. Strojek na zmrzlinu mohu jen doporučit, koupila jsem ho za 250.- Kč (nový) a zmrzliny z obchodu se těm čerstvým nemohou rovnat. V tomto období dělám např. jahodovou skoro od dva dny... mňam :o)

Anonym

Tak jsem ji dnes vyzkoušela. Má první zmrzlina v životě. Moc nám chutná a hlavně nás těší, že víme, co zmrzlina obsahuje. Je vynikající, zítra budu dělat další dávku.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit