0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 61
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1599 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 237 g
Tuky 33 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kypré a voňavé lívance, které vám doslova prozáří den. Ať už je zvolíte coby snídani nebo dezert po lehkém obědě, nešlápnete vedle! I základní recept na lívance má své kouzlo. Ale tato vylepšená verze, to je prostě láska na první sousto. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 PL
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
mléko 300 ml
máslo 1 PL
rozpuštěné
borůvky 150 g
lze nahradit jiným drobným ovocem, může být i mražené
slunečnicový olej
několik lžic na smažení
Na omáčku
med 6 PL
světlý
rum 3 PL
pro děti vynechte
citronová štáva 2 PL

Postup

1

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejcem. Vidličkou nebo metličkou prošlehejte husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Opatrně vmíchejte polovinu borůvek.

2

Na pánvi rozehřejte na vyšší teplotu půl lžíce oleje. Naběračkou nebo lžící vlijte trochu těsta a krouživým pohybem vytvořte placku o průměru zhruba osm centimetrů. Smažte asi tři minuty, dokud nezačnou vyskakovat typické hnědé puchýřky; pak lívanec obraťte a smažte další dvě až tři minuty. Klaďte je na teplé místo na kuchyňský papír – odsaje přebytečný tuk.

3

Pomocí vidličky prošlehejte suro­vi­ny na omáčku; vlijte ji do džbánku.

4

Lívance podávejte se zbylými bo­růvkami, přelité medovou omáčkou.

Související články

Jak udržet lívance teplé
  • Tipy a triky

Jak udržet lívance teplé

Připravujete rodině lívanečky a rádi byste je déle udrželi teplé? Víme, jak toho docílit. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Tak tomuhle argumentu jsem se fakt zasmála!!

Anonym

Jde to i bez prášku do pečiva i bez kvasnic. Já to šlehám v robotu, 1-2 vejce, cca 3 dl mléka, špetka soli a hladká mouka podle potřeby. Jen se tomu neříká lívance, ty by měly být s kvasnicemi, ale palačinky nebo taky amolety. Konzistence je skoro stejná, jen lívance s kvasnicemi trvají déle.

Anonym

lívance a palačinky? v tom je dost zásadní rozdíl...

Anonym

V USA jsem je ani jinak nedělala, kvasnice jako takové nebyly. Ale i prášek do pečiva mají jiný, takže se používá spíš soda. Mají ovšem typ mouky už s kypřidlem v sobě.

Anonym

Ano, opravdu k nepoznání, a hlavně nejsou tak "těžké" jako s droždím. doporučuju! :o)

Anonym

V časopisu APETIT Leden/2005 jsou v receptu uvedeny pouze 2 LŽIČKY !!! prášku do pečiva - myslim, že je to vzhledem k množství mouky vhodnější.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit