0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 61
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1599 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 237 g
Tuky 33 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kypré a voňavé lívance, které vám doslova prozáří den. Ať už je zvolíte coby snídani nebo dezert po lehkém obědě, nešlápnete vedle! I základní recept na lívance má své kouzlo. Ale tato vylepšená verze, to je prostě láska na první sousto. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 PL
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
mléko 300 ml
máslo 1 PL
rozpuštěné
lze nahradit jiným drobným ovocem, může být i mražené
slunečnicový olej
několik lžic na smažení
Na omáčku
med 6 PL
světlý
rum 3 PL
pro děti vynechte
citronová šťáva 2 PL

Postup

1

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejcem. Vidličkou nebo metličkou prošlehejte husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Opatrně vmíchejte polovinu borůvek.

2

Na pánvi rozehřejte na vyšší teplotu půl lžíce oleje. Naběračkou nebo lžící vlijte trochu těsta a krouživým pohybem vytvořte placku o průměru zhruba osm centimetrů. Smažte asi tři minuty, dokud nezačnou vyskakovat typické hnědé puchýřky; pak lívanec obraťte a smažte další dvě až tři minuty. Klaďte je na teplé místo na kuchyňský papír – odsaje přebytečný tuk.

3

Pomocí vidličky prošlehejte suro­vi­ny na omáčku; vlijte ji do džbánku.

4

Lívance podávejte se zbylými bo­růvkami, přelité medovou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Livance bez kvasnic? Kdo to kdy slysel??!

Anonym

Tak tomuhle argumentu jsem se fakt zasmála!!

Anonym

Jde to i bez prášku do pečiva i bez kvasnic. Já to šlehám v robotu, 1-2 vejce, cca 3 dl mléka, špetka soli a hladká mouka podle potřeby. Jen se tomu neříká lívance, ty by měly být s kvasnicemi, ale palačinky nebo taky amolety. Konzistence je skoro stejná, jen lívance s kvasnicemi trvají déle.

Anonym

lívance a palačinky? v tom je dost zásadní rozdíl...

Anonym

V USA jsem je ani jinak nedělala, kvasnice jako takové nebyly. Ale i prášek do pečiva mají jiný, takže se používá spíš soda. Mají ovšem typ mouky už s kypřidlem v sobě.

Anonym

Kdo to uz zkousel s tim praskem do peciva? nahradi to drozdi?

Anonym

Vyzkoušeno. Výborný recept

Anonym

Ano, opravdu k nepoznání, a hlavně nejsou tak "těžké" jako s droždím. doporučuju! :o)

Anonym

hmmmm přesně tak ... výborný recept

Anonym

V časopisu APETIT Leden/2005 jsou v receptu uvedeny pouze 2 LŽIČKY !!! prášku do pečiva - myslim, že je to vzhledem k množství mouky vhodnější.

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč