0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 63
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1599 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 237 g
Tuky 33 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kypré a voňavé lívance, které vám doslova prozáří den. Ať už je zvolíte coby snídani nebo dezert po lehkém obědě, nešlápnete vedle! I základní recept na lívance má své kouzlo. Ale tato vylepšená verze, to je prostě láska na první sousto. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 PL
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
mléko 300 ml
máslo 1 PL
rozpuštěné
lze nahradit jiným drobným ovocem, může být i mražené
slunečnicový olej
několik lžic na smažení
Na omáčku
med 6 PL
světlý
rum 3 PL
pro děti vynechte
citronová šťáva 2 PL

Postup

1

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejcem. Vidličkou nebo metličkou prošlehejte husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Opatrně vmíchejte polovinu borůvek.

2

Na pánvi rozehřejte na vyšší teplotu půl lžíce oleje. Naběračkou nebo lžící vlijte trochu těsta a krouživým pohybem vytvořte placku o průměru zhruba osm centimetrů. Smažte asi tři minuty, dokud nezačnou vyskakovat typické hnědé puchýřky; pak lívanec obraťte a smažte další dvě až tři minuty. Klaďte je na teplé místo na kuchyňský papír – odsaje přebytečný tuk.

3

Pomocí vidličky prošlehejte suro­vi­ny na omáčku; vlijte ji do džbánku.

4

Lívance podávejte se zbylými bo­růvkami, přelité medovou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Livance bez kvasnic? Kdo to kdy slysel??!

Anonym

Tak tomuhle argumentu jsem se fakt zasmála!!

Anonym

Jde to i bez prášku do pečiva i bez kvasnic. Já to šlehám v robotu, 1-2 vejce, cca 3 dl mléka, špetka soli a hladká mouka podle potřeby. Jen se tomu neříká lívance, ty by měly být s kvasnicemi, ale palačinky nebo taky amolety. Konzistence je skoro stejná, jen lívance s kvasnicemi trvají déle.

Anonym

lívance a palačinky? v tom je dost zásadní rozdíl...

Anonym

V USA jsem je ani jinak nedělala, kvasnice jako takové nebyly. Ale i prášek do pečiva mají jiný, takže se používá spíš soda. Mají ovšem typ mouky už s kypřidlem v sobě.

Anonym

Kdo to uz zkousel s tim praskem do peciva? nahradi to drozdi?

Anonym

Vyzkoušeno. Výborný recept

Anonym

Ano, opravdu k nepoznání, a hlavně nejsou tak "těžké" jako s droždím. doporučuju! :o)

Anonym

hmmmm přesně tak ... výborný recept

Anonym

V časopisu APETIT Leden/2005 jsou v receptu uvedeny pouze 2 LŽIČKY !!! prášku do pečiva - myslim, že je to vzhledem k množství mouky vhodnější.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč