Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Exotika na vánočním stole

Exotika na vánočním stole
sdílet:

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční cukroví, kapr, bramborový salát a v neposlední řadě exotické ovoce. Už za první republiky nezdobily stůl jen vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a linecká kolečka, ale také čerstvé i sušené fíky, datle, ananas, mandarinky, pomeranče... zkrátka vše, co v tuto dobu dozrává. Dnes je nabídka exotického ovoce daleko pestřejší.

Mango, papáju či granátová jablka zná asi každý, víte ale, jak vypadá pitahaya, salak nebo mangostan? Skutečně exotické plody vonící tropickými pralesy Jižní Ameriky či Asie už dnes není problém koupit. „Lidé jsou stále odvážnější zkoušet nové zajímavé druhy ovoce a nejvíce se do experimentů pouštějí především v období Vánoc a Silvestra. Exotické ovoce často vybírají jako zpestření, zajímavou dekoraci nebo pozornost pro známé,“ říká nákupčí ovoce společnosti Tesco Tomáš Louda.

Představujeme vám to nejzajímavější z nabídky obchodů.

Pitahaya (stojí okolo 60 Kč) 

Pitahaya, díky svému vzhledu nazývána také jako dračí ovoce, pochází z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Má mírně nakyslou, lehce aromatickou chuť připomínající angrešt a vodní meloun. A jak na ni? Pitahayu jednoduše rozpulte a dužinu vydlabejte. Můžete ji též nakrájet na měsíčky či plátky, v tom případě slupku okrájejte.  Dužina se jí čerstvá a ideálně se hodí na přípravu koktejlů, do ovocných salátů i jako ozdoba. Růžová slupka jedlá není, ale může posloužit jako dekorace na různých dezertech nebo ovocných salátech. 

Passion fruit neboli passiflora nebo také mučenka (cca 27 Kč)

Je doma v Jižní Americe, Indii a  Austrálii. Plod připomíná malý tmavě zelený golfový míček. Chuť je příjemně sladkokyselá, trochu podobná multivitaminovému džusu. Plod jednoduše rozřízněte podélně nožem a lžičkou vyberte dužinu plnou jedlých semen.

Salak (35 Kč)

Pochází z Thajska a hojně se konzumuje v celé Jihovýchodní Asii. Kvůli slupce, která připomíná hadí kůži, se mu říká hadí ovoce. Dužina salaku má silně aromatickou, lehce kořeněnou chuť, vzdáleně připomínající ananas a jahody. Kožovitou slupku stačí jen oloupat.

Mangostan (25 Kč)

Má domov v Indonésii a Thajsku a patří mezi nejlahodnější ovoce. Má totiž svěží, ale zároveň intenzivní chuť, vzdáleně připomínající kombinaci citrusů a broskve. Mangostan má velmi tvrdou slupku, rozřízněte jej proto napůl a bílou měkkou dužinu vyloupněte. Patříte-li mezi milovníky čokoládových fondue, zkuste si někdy k banánům a jahodám přidat právě mangostan, budete příjemně okouzleni.

Karambola (29 Kč)

Karambola je pěti nebo šesticípý plod, který má ostré hrany a hladkou slupku. Je hodně šťavnatý a bývá mírně nakyslý. Karambola pochází z Indie a Malé Asie, vyskytuje se ale i v Izraeli, Kolumbii a Thajsku. Nejvíce ji využijete nakrájenou na plátky (vytvoří tak krásné hvězdičky) jako ozdobu drinků či dezertů.

Physalis neboli mochyně (30 Kč)

Plod tvoří žlutá či do oranžova zabarvená třešnička uzavřená v papírově tenkém, nafouklém kalichu. Dužina mochyně má osvěžující sladkokyselou kořeněnou chuť a vzdáleně připomíná ananas. Hodí se například do ovocných salátů, ale může se zpracovat i do zavařenin. Pochází z Peru, ale pěstuje se také v Jižní Africe, Keni, Kolumbii a na Novém Zélandu

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč