Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mučenková tartaletkas vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené Na 10 tartaletek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7519 kcal
Bílkoviny 647 g
Sacharidy 391 g
Tuky 359 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na 10. Apetit pikniku byla tartaletka prodejním hitem stánku Ke kafíčku Veroniky Slukové. A není divu. Je osvěžující a naprosto úchvatná. Ani my jsme neodolali a po ochutnání pro vás rovnou vyprosili recept!

Suroviny

Na těsto
máslo 120 g
studené, na kostičky
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
mandlové máslo 20 g
mandlová pasta
Na mučenkovou náplň
želatina 4 plátky
kupované
podle chuti (každé pyré je jinak kyselé)
Na vanilkový krém
mléko 250 ml
plnotučné
rozříznutý
škrob 25 g
kukuřičný
vejce 1 ks
velikosti L
z vajec velikosti L
pokojové teploty
pokojové teploty
mango plátky
na ozdobení
máta lístky
na ozdobení

Postup

1

Na těsto ve food processoru několika pulzy spojte máslo a hladkou mouku na drobenku, pak vsypte moučkový cukr, mandlovou mouku a sůl, krátce promíchejte. Nakonec přidejte vejce a mandlovou pastu a rychle promixujte. Vzniklé hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte na noc do lednice. Druhý den těsto vyválejte na tloušťku 2–3 mm, vyložte jím formičky na tartaletky o průměru 8 cm, položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte nejméně na 2 hodiny do mrazáku. Troubu předehřejte na 170 °C, vložte plech s tartaletkami a pečte 14 minut. Nechte zcela vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formiček. 

2

Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v ledové vodě. Smíchejte v odměrce pyré s cukrem. Z želatiny slijte vodu až na cca 30 ml. Vodu a želatinu zahřejte, aby se želatina rozpustila, pak promíchejte s připraveným pyré. Nechte náplň mírně zchladnout. (Pokud by ztuhla příliš, můžete ji kratičce rozehřát v mikrovlnné troubě a promíchat). Vlijte hotovou náplň do tar-taletek. Dejte zatuhnout do lednice. 

3

Na krém vlijte většinu mléka do hrnce, přidejte cukr, vyškrábnutá semínka vanilkového lusku i zbytek lusku a přiveďte k varu. Ve velké odměrce metlou prošlehejte zbytek mléka, kukuřičný škrob, vejce i žloutky. Jakmile začne mléko vřít, tenkým pramínkem a za stálého míchání vlijte většinu teplého mléka do studeného, aby se vejce nesrazila. Pak přelijte směs zpátky do hrnce, vraťte zpět na plotnu. Za stálého míchání vařte, až krém získá konzistenci hustého pudinku. Přelijte krém do misky, vyjměte vanilkový lusk a zašlehejte máslo. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Po úplném vychladnutí zašlehejte mascarpone. 

4

Krém přendejte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte na tartaletky. Ozdobte plátkem manga a mátou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín