Na 10. Apetit pikniku byla tartaletka prodejním hitem stánku Ke kafíčku Veroniky Slukové. A není divu. Je osvěžující a naprosto úchvatná. Ani my jsme neodolali a po ochutnání pro vás rovnou vyprosili recept!
Suroviny
Postup
Na těsto ve food processoru několika pulzy spojte máslo a hladkou mouku na drobenku, pak vsypte moučkový cukr, mandlovou mouku a sůl, krátce promíchejte. Nakonec přidejte vejce a mandlovou pastu a rychle promixujte. Vzniklé hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte na noc do lednice. Druhý den těsto vyválejte na tloušťku 2–3 mm, vyložte jím formičky na tartaletky o průměru 8 cm, položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte nejméně na 2 hodiny do mrazáku. Troubu předehřejte na 170 °C, vložte plech s tartaletkami a pečte 14 minut. Nechte zcela vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formiček.
Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v ledové vodě. Smíchejte v odměrce pyré s cukrem. Z želatiny slijte vodu až na cca 30 ml. Vodu a želatinu zahřejte, aby se želatina rozpustila, pak promíchejte s připraveným pyré. Nechte náplň mírně zchladnout. (Pokud by ztuhla příliš, můžete ji kratičce rozehřát v mikrovlnné troubě a promíchat). Vlijte hotovou náplň do tar-taletek. Dejte zatuhnout do lednice.
Na krém vlijte většinu mléka do hrnce, přidejte cukr, vyškrábnutá semínka vanilkového lusku i zbytek lusku a přiveďte k varu. Ve velké odměrce metlou prošlehejte zbytek mléka, kukuřičný škrob, vejce i žloutky. Jakmile začne mléko vřít, tenkým pramínkem a za stálého míchání vlijte většinu teplého mléka do studeného, aby se vejce nesrazila. Pak přelijte směs zpátky do hrnce, vraťte zpět na plotnu. Za stálého míchání vařte, až krém získá konzistenci hustého pudinku. Přelijte krém do misky, vyjměte vanilkový lusk a zašlehejte máslo. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Po úplném vychladnutí zašlehejte mascarpone.
Krém přendejte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte na tartaletky. Ozdobte plátkem manga a mátou.