Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
První český cider je na světě

První český cider je na světě

Cider představuje důležitou součást nejenom anglické, ale také francouzské, australské i severské kultury. Milovníci tohoto nápoje už ho nechtěli shánět po všech čertech a rozhodli se ho vyrábět sami.
16. 8. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Cider ze Znojma



Až donedávna se všichni, kdo v cideru našli při zahraničních cestách zalíbení, museli po návratu domů potýkat s jeho problematickou dostupností na našem trhu. A proto se Lenka Beranová rozhodla zavést ve Znojmě výrobu historicky prvního českého cideru.

První cider vznikal na zahradě



„Úplně první pokus o cider proběhl na naší zahradě za improvizovaných podmínek v roce 2008. Výsledek byl upřímně řečeno zábavný. Během následujícího roku jsme ale postupně vyrobili dalších 1000 litrů, na kterých jsme si vyzkoušeli různé kombinace dostupných jablek, procesu zrání i různé stupně filtrace, a podchytili tak většinu problémů. V únoru letošního roku jsme plně přestoupili na produkci v profesionálních podmínkách,“ popisuje Lenka Beranová. První český cider je podle výrobců 100% přírodní, jemně perlivý a obsahuje 6 % alkoholu. Zde je seznam prodejen, kde si ho můžete koupit. Nebo si ho objednejte přes internet.

Jak chutná?



Nejjednodušší popis cideru by zněl nejspíše ‚zkvašený jablečný mošt‘, avšak samotný proces výroby jednotlivých ciderů je natolik specifický, že další zobecnění je téměř nemožné. Kvalitní cider je osvěžující nápoj s obsahem alkoholu nejčastěji od 0,5 do 8,5 %, jehož základ tvoří ve většině případů jablečný mošt. Slovní spojení ve většině případů zde znamená, že nápoj je možné vyrobit i z jiného ovoce než z jablek, nejčastěji z hrušek. Hruškové cidery pak bývají označovány jako perry a svou popularitu si získaly zejména v Anglii a Francii.

Z historie cideru – Anglie vs. Francie



Tito dva odvěcí rivalové snad v každé oblasti lidského života nedošli shodného názoru ani v otázce původu cideru. Angličané si stojí za názorem, že cider prvně vzešel z jejich výrobny, Francouzi jsou zase stejně neústupně přesvědčeni o prvenství Francie. Většina odborníků se však přiklání na stranu Anglie, čemuž napomáhá i fakt, že první písemně podložený doklad o postupu jeho výroby pochází z Norfolku roku 1205.

Za zmínku jistě stojí i fakt, že po nemalou část období námořních výprav sloužila jedna sklenička cideru denně jako účinná prevence proti kurdějím. A to až do doby, kdy jej nahradila citronová šťáva coby praktičtější metoda.

Cider využijete i při vaření


Zkuste náš recept Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky.

REKLAMA

Přidat komentář