Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na cca 16 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19397 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 736 g
Tuky 1799 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Večer zaděláte, ráno usmažíte. Horké jsou totiž nej! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
cider 150 g
krupicový cukr 60 g
vejce 3 ks
velká
muškátový oříšek 1 špetka
skořice 0.5 ČL
droždí čerstvé 15 g
máslo 80 g
zkměklé
sůl 3 g
rostlinný olej 1.5 l
na smažení
Na ganache z bílé čokolády
bílá čokoláda 250 g
smetana ke šlehání 125 g
ovocná pálenka 3 ČL
jablečná
Na javorovou polevu
máslo 60 g
změklé
javorový sirup 120 g
moučkový cukr 100 g
+ na posypání

Postup

1

Na ganache z bílé čokolády: den předem nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu se smetanou. Promíchejte, dochuťte jablečnou pálenkou a dejte chladit.

2

V míse robotu nebo ručně smíchejte všechny suroviny na těsto kromě másla, soli a oleje v jednolitou hmotu. Nechte odpočívat asi půl hodiny, pak začněte hníst, po 5 minutách přidejte máslo a sůl a uhněťte hladké, skoro nelepivé těsto (trvá to zhruba 15 minut). Nechte kynout přikryté v lednici přes noc.

3

Ráno těsto rozdělte na přibližně 20 kousků o váze 50g a zformujte do kuliček (nebo těsto vyválejte na plát o síle cca 7–8mm a vykrájejte z něj donuty). Připravené tvary rozložte na moukou vysypaný plech či vál, zakryjte fólií a nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Pak můžete koblihy (donuty) schovat do lednice (maximálně ale na 24 hodin) a smažit podle potřeby.

4

Na javorovou polevu rozmixujte máslo s javorovým sirupem a postupně přimíchávejte cukr – množství by nemělo přesáhnout 120 g.

5

Koblihy (donuty) smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje (aby se mohly ponořit) nebo ve fritéze při teplotě cca 175–180°C dozlatova, asi 2 minuty z každé strany (donuty budou hotové i dřív) – do oleje vkládejte nejprve tu stranu, která směřovala při kynutí vzhůru.

6

Připravenou ganache dejte do cukrářského sáčku. Lehce vychladlé koblihy propíchejte, naplňte pomocí cukrářského sáčku a pocukrujte.

7

Připravenou javorovou polevou potírejte donuty. Pozor, poleva po chvíli lehce seschne a ztuhne, během chladnutí (při pokojové teplotě) ji proto promíchejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit