Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Koblihy & donuty se ciderem a javorovým sirupem podle Maškrtnice

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14514 kcal
Bílkoviny 121 g
Cukr 638 g
Tuky 1298 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Večer zaděláte, ráno usmažíte. Horké jsou totiž nej! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
cider 150 g
krupicový cukr 60 g
vejce 3 ks
velká
muškátový oříšek
několik strouhnutí
skořice 0.5 ČL
droždí čerstvé 15 g
máslo 80 g
zkměklé
sůl 3 g
rostlinný olej 1 l
na smažení
Na ganache z bílé čokolády
bílá čokoláda 250 g
smetana ke šlehání 125 g
1 ČL
jablečná pálenka
Na javorovou polevu
máslo 60 g
změklé
javorový sirup 120 g
100 g
moučkový sirup na posypání

1 Na ganache z bílé čokolády: den předem nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu se smetanou. Promíchejte, dochuťte jablečnou pálenkou a dejte chladit.

2 V míse robotu nebo ručně smíchejte všechny suroviny na těsto kromě másla, soli a oleje v jednolitou hmotu. Nechte odpočívat asi půl hodiny, pak začněte hníst, po 5 minutách přidejte máslo a sůl a uhněťte hladké, skoro nelepivé těsto (trvá to zhruba 15 minut). Nechte kynout přikryté v lednici přes noc.

3 Ráno těsto rozdělte na přibližně 20 kousků o váze 50g a zformujte do kuliček (nebo těsto vyválejte na plát o síle cca 7–8mm a vykrájejte z něj donuty). Připravené tvary rozložte na moukou vysypaný plech či vál, zakryjte fólií a nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Pak můžete koblihy (donuty) schovat do lednice (maximálně ale na 24 hodin) a smažit podle potřeby.

4 Na javorovou polevu rozmixujte máslo s javorovým sirupem a postupně přimíchávejte cukr – množství by nemělo přesáhnout 120g.

5 Koblihy (donuty) smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje (aby se mohly ponořit) nebo ve fritéze při teplotě cca 175–180°C dozlatova, asi 2 minuty z každé strany (donuty budou hotové i dřív) – do oleje vkládejte nejprve tu stranu, která směřovala při kynutí vzhůru.

6 Připravenou ganache dejte do cukrářského sáčku. Lehce vychladlé koblihy propíchejte, naplňte pomocí cukrářského sáčku a pocukrujte.

7 Připravenou javorovou polevou potírejte donuty. Pozor, poleva po chvíli lehce seschne a ztuhne, během chladnutí (při pokojové teplotě) ji proto promíchejte. 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit