Jablka pečená na medu
Do hodiny
Velmi snadné
Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé koření, med, krémové mascarpone nebo je třeba posypte křupavými oříšky. Pečená jablka vám budou chutnat nejen v sychravých dnech!
Rum, jablka, skořice a med si spolu velmi rozumí. V tomto receptu najdete ještě pomeranče, banány a mango. Nic ale nezkazíte tím, když zůstanete jen u čtyř tradičních ingrediencí. Jen upozorňujeme, že vůně, která se při pečení line z trouby, je silně návyková.
Vzhledově připomínají sopku, ze které vytéká láva v podobě smetany. Z jablek stačí vykrojit jadřinec a do otvoru nasypat rozinky se skořicí. Oříškovou drobenku budete mít hotovou raz dva. Podávat je můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.
Mimořádně harmonické spojení jablek se skořicí a rozinkami znáte ze závinu, taštiček i koláčů. Díky kopci mascarpone ovoněného vanilkou i jedlým jablečným dezertním talířkům získáte body jak za jednoduchost, tak za originalitu.
Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě, ale pochutnáte si na nich i v teplejších měsících. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem.
Cider se z jablek vyrábí, takže se v jablečných dezertech cítí doslova jako doma. Při výběru se zaměřte na kvalitu, měl by být vyrobený z čerstvě vylisovaného moštu, se zbytkovým cukrem (dezertní). A nezapomeňte přidat pomerančovou kůru!
Zdroj: Apetit