Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S mascarpone, ciderem i po francouzsku aneb 9krát pečená jablka

S mascarpone, ciderem i po francouzsku aneb 9krát pečená jablka
ZDROJ: Apetit

Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé koření, med, krémové mascarpone nebo je třeba posypte křupavými oříšky. Pečená jablka vám budou chutnat nejen v sychravých dnech!

 

Které druhy jablek se na zapečení například hodí:

  • Rubín
  • Gala
  • Jonagold
  • Šampion

Jablka a rum  

Rum, jablka, skořice a med si spolu velmi rozumí. V tomto receptu najdete ještě pomeranče, banány a mango. Nic ale nezkazíte tím, když zůstanete jen u čtyř tradičních ingrediencí. Jen upozorňujeme, že vůně, která se při pečení line z trouby, je silně návyková. 

Smetanová láva 

Vzhledově připomínají sopku, ze které vytéká láva v podobě smetany. Z jablek stačí vykrojit jadřinec a do otvoru nasypat rozinky se skořicí. Oříškovou drobenku budete mít hotovou raz dva. Podávat je můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou. 

Jablka a mascarpone 

Mimořádně harmonické spojení jablek se skořicí a rozinkami znáte ze závinu, taštiček i koláčů. Díky kopci mascarpone ovoněného vanilkou i jedlým jablečným dezertním talířkům získáte body jak za jednoduchost, tak za originalitu. 

Jablka po francouzsku 

Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě, ale pochutnáte si na nich i v teplejších měsících. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem. 

Jablka, cider a pomerančová kůra 

Cider se z jablek vyrábí, takže se v jablečných dezertech cítí doslova jako doma. Při výběru se zaměřte na kvalitu, měl by být vyrobený z čerstvě vylisovaného moštu, se zbytkovým cukrem (dezertní). A nezapomeňte přidat pomerančovou kůru! 

  • První záznam o receptu na pečená jablka pochází pravděpodobně z londýnské kuchařky „The Accomplisht Cook“ z roku 1685.
  • Recept zahrnoval oloupaná jablka překrojená na čtvrtky, která se pekla na červeném víně, citronu, kandovaných ořeších a pomerančích. 
  • U nás mají recepty na pečená jablka v různých podobách také dlouhou historii. Do svých kuchařek je zahrnuly Magdalena Dobromila Rettigová i Anuše Kejřová, která jablka doporučila podlít smetanou.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit