Brambory se ve většině českých domácností škrábou několikrát týdně. Větší význam má pro lidskou výživu už jen kukuřice a rýže. V Čechách se brambory masově rozšířily v 19. století a zabránily do té doby běžným epidemiím hladomoru – není divu, že je Jan Svatopluk Presl ve svém Rostlinopise považuje za „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“.
A užitek nám brambory přinášejí dodnes – jsou nejlevnějším zdrojem vitamínu C na trhu a vydatným zdrojem energie. Tloustnutí se ale bát nemusíte: jeden hodně velký brambor má tolik energie jako menší jablko nebo pomeranč.
Protože je jaro a k dostání jsou čerstvé bylinky, doporučujeme vám vyzkoušet si tuto krásně aromatickou bazalkovou fritatu. A nezapomeňte si nechat jednu bramboru stranou, pro krásu!
Maska pro unavenou pleť: bramboru uvařte ve slupce, oloupejte a ještě teplou rozmačkejte se lžící smetany nebo mléka. Nechte patnáct minut působit, a poté důkladně smyjte.
Maska pro mastnou pleť: ze syrových strouhaných brambor vymačkejte trošku šťávy, namočte do ní vatové tampony, kterými potřete pleť. Nechte tři minuty působit, poté důkladně smyjte. Bramborová maska má silné stahující a čisticí účinky.
Omlazující maska: bramboru uvařte, rozmačkejte a smíchejte se šťávou z citronu. Vzniklou směs naneste na vatové tamponky, které poklaďte na obličej a nechte v klidu působit dvacet minut. Poté tampony sejměte a obličej důkladně opláchněte.