Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené smetanové brambory
Zapečené smetanové brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené smetanové brambory

4.4/5 Počet hodnocení: 94
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2197 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 199 g
Tuky 141 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené brambory se smetanou jsou skvělou přílohou. Když do nich přidáte mleté nebo kuřecí maso, rázem máte hlavní chod skoro bez práce. Zapečené brambory skvěle ladí také s cuketou, brokolicí či květákem. 

Související recepty

Suroviny

+ navíc na vymazání zapékací misky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte vrstvou brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.

2

Ve vrstvení brambor pokračujte stejným způsobem, až je miska plná a až spotřebujete všechny brambory.

3

Zhruba po hodině pečení vyndejte z trouby, poklaďte plátky másla a pečte ještě 1/2 hodiny, až budou brambory zlatohnědé.

NĚCO NAVÍC
Ještě úhlednější porce získáte ze smetanových brambor tehdy, když je předpečete den předem, necháte vychladnout a před podáváním dopečete. Plátky si totiž vystydnutím hezky ,sednou‘, a až je budete krájet, na řezu se neroztřepí. Pokud se vám ale nechce začínat s nedělním obědem už v sobotu, nic se neděje. Vaše řezy budou v nejhorším případě vypadat jako na našem obrázku. I tak k nakousnutí, nemyslíte?

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

18.02.2007 12:51
Brambory jsem dělala přesně podle receptu, ale ještě jsem je trochu posypala česnekovým kořením. Byly dobré, ale možná trochu hodně "tučné" - smetana, máslo ...
23.01.2007 15:15
U nás prokládáme vrstvy brambor ještě vrstvami naklepaného prosoleného (možno posypat paprikou či jinými bylinkami) masa, povětšinou zvěřiny, ale myslím, že i kuřecí či vepřové by se hodilo....
12.04.2008 12:00
Recept byl dobrý,ale na podruhé jsem ho udělal bez oříšku-místo něj jsem přidal rozmarýn.

Apetit magazín