0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené smetanové brambory

Zapečené smetanové brambory

4.6 / 5. Počet hodnocení: 62
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2197 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 199 g
Tuky 141 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory sice nepatří do povinné velikonoční sestavy, ale budete-li se řídit pravidlem, že v tak slavný den má přijít na stůl všechno, bez čeho by se domácnost během roku neobešla, můžete je s klidem do slavnostního menu zařadit.

Suroviny

brambory 1 kg
lepší jsou loňské
smetana ke šlehání 300 ml
máslo 50 g
muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte vrstvou brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.

2

Ve vrstvení brambor pokračujte stejným způsobem, dokud není miska plná a dokud nespotřebujete všechny brambory.

3

Zhruba po jedné hodině pečení vyndejte z trouby, poklaďte plátky másla a pečte ještě 1/2 hodiny, dokud nebudou brambory zlatohnědé.

Tip Apetitu:
Ještě úhlednější porce získáte ze smetanových brambor tehdy, když je předpečete den předem, necháte vychladnout a před podáváním dopečete. Plátky si totiž vystydnutím hezky ,sednou‘, a až je budete krájet, na řezu se neroztřepí. Pokud se vám ale nechce začínat s nedělním obědem už v sobotu, nic se neděje. Vaše řezy budou v nejhorším případě vypadat jako na našem obrázku. I tak k nakousnutí, nemyslíte?

Související články

Jak na nejlepší pečené brambory
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

U nás prokládáme vrstvy brambor ještě vrstvami naklepaného prosoleného (možno posypat paprikou či jinými bylinkami) masa, povětšinou zvěřiny, ale myslím, že i kuřecí či vepřové by se hodilo....

Anonym

Recept byl dobrý,ale na podruhé jsem ho udělal bez oříšku-místo něj jsem přidal rozmarýn.

Anonym

Brambory jsem dělala přesně podle receptu, ale ještě jsem je trochu posypala česnekovým kořením. Byly dobré, ale možná trochu hodně "tučné" - smetana, máslo ...

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit