Zapečené brambory se smetanou jsou skvělou přílohou. Když do nich přidáte mleté nebo kuřecí maso, rázem máte hlavní chod skoro bez práce. Zapečené brambory skvěle ladí také s cuketou, brokolicí či květákem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte vrstvou brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.
Ve vrstvení brambor pokračujte stejným způsobem, až je miska plná a až spotřebujete všechny brambory.
Zhruba po hodině pečení vyndejte z trouby, poklaďte plátky másla a pečte ještě 1/2 hodiny, až budou brambory zlatohnědé.
NĚCO NAVÍC
Ještě úhlednější porce získáte ze smetanových brambor tehdy, když je předpečete den předem, necháte vychladnout a před podáváním dopečete. Plátky si totiž vystydnutím hezky ,sednou‘, a až je budete krájet, na řezu se neroztřepí. Pokud se vám ale nechce začínat s nedělním obědem už v sobotu, nic se neděje. Vaše řezy budou v nejhorším případě vypadat jako na našem obrázku. I tak k nakousnutí, nemyslíte?
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků(18 receptů )
- Zapečené brambory aneb Nejlepší jednoduchá večeře za pár korun(14 receptů )
- Co zapéct v troubě? Jídla z jednoho pekáčku aneb rychlé a bezpracné obědy či večeře(60 receptů )
Komentáře