Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené smetanové brambory

Zapečené smetanové brambory

4.6/5 Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2197 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 199 g
Tuky 141 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory sice nepatří do povinné velikonoční sestavy, ale budete-li se řídit pravidlem, že v tak slavný den má přijít na stůl všechno, bez čeho by se domácnost během roku neobešla, můžete je s klidem do slavnostního menu zařadit.

Suroviny

lepší jsou loňské
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte vrstvou brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.

2

Ve vrstvení brambor pokračujte stejným způsobem, dokud není miska plná a dokud nespotřebujete všechny brambory.

3

Zhruba po jedné hodině pečení vyndejte z trouby, poklaďte plátky másla a pečte ještě 1/2 hodiny, dokud nebudou brambory zlatohnědé.

Tip Apetitu:
Ještě úhlednější porce získáte ze smetanových brambor tehdy, když je předpečete den předem, necháte vychladnout a před podáváním dopečete. Plátky si totiž vystydnutím hezky ,sednou‘, a až je budete krájet, na řezu se neroztřepí. Pokud se vám ale nechce začínat s nedělním obědem už v sobotu, nic se neděje. Vaše řezy budou v nejhorším případě vypadat jako na našem obrázku. I tak k nakousnutí, nemyslíte?

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

18.02.2007 12:51
Brambory jsem dělala přesně podle receptu, ale ještě jsem je trochu posypala česnekovým kořením. Byly dobré, ale možná trochu hodně "tučné" - smetana, máslo ...
23.01.2007 15:15
U nás prokládáme vrstvy brambor ještě vrstvami naklepaného prosoleného (možno posypat paprikou či jinými bylinkami) masa, povětšinou zvěřiny, ale myslím, že i kuřecí či vepřové by se hodilo....
12.04.2008 12:00
Recept byl dobrý,ale na podruhé jsem ho udělal bez oříšku-místo něj jsem přidal rozmarýn.

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč