0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1912 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 145 g
Tuky 100 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pouze pět hlavních ingrediencí. Lososa můžete nahradit tuňákem.

Suroviny

nové, neloupané, omyté, podélně nakrájené
sůl
na vaření brambor
hrášek 100 g
mražený
losos 200 g
konzervovaný, ve vlastní šťávě
sůl
pepř
čedar 100 g
nahrubo nastrouhaný
olej 1 PL
na vymazání

Postup

1

Brambory zalijte vařící osolenou vodou (tak uchováte cenné látky) a vařte celkem deset minut, aby změkly, ale nerozpadaly se. Po osmi minutách varu k nim přisypte hrášek. 

2

Sceďte brambory s hráškem a nechte je trochu oschnout. Pak je vsypte do vymaštěné zapékací misky a trochu urovnejte, aby byly rozložené stejnoměrně. Rozpalte gril nebo předehřejte troubu na nejvyšší teplotu.

3

Lososa odceďte a nechte odkapat, rozdělte na jednotlivé plátky a vmíchejte mezi brambory. Podle chuti osolte a opepřete.
 

4

Lžící rozetřete smetanu na brambory. Pokrm posypte sýrem a zapékejte, dokud sýr nezačne zlátnout a smetana trochu ,bublat‘.

Kouzelná přísada:
I když dnes běžně a poměrně levně seženete čerstvého lososa, vyplatí se mít ve spíži i konzervovaného. Losos má jemnou a nezaměnitelnou chuť a navíc vítězí snad na všech trasách, které vedou k cíli s názvem zdravé jídlo. Konzervovaný růžový losos značky John West, 213 g okolo 60 Kč, prodává například Delvita, Carrefour a Globus.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Fakt skvělý, jednoduchý a přítel byl moc spokojený :-)))

Anonym

Konzervovaného lososa ve vlastní šťávě zn. John West nedoporučuji. Konzerva obsahuje hodně kůže a i dost kostí, které jsou většinou rozdrcené na malé kousky. Pokud máte silné nervy, nebo vám nevadí sem tam kost a kůže, není co dodat. Já osobně jsem vydržela preparovat jen do půl konzervy, zbytek letěl do koše :(

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...