Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené brambory s lososem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 30
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1912 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 145 g
Tuky 100 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pouze pět hlavních ingrediencí a zapečené brambory s lososem jsou na stole. Lehké a chutné jídlo, které vám pomůže zařadit ryby do svého jídelníčku častěji, než jen o Vánoce. Lososa můžete nahradit tuňákem, nebo příště přidat k bramborám brokolici. Zkrátka jednoduchý recept pro náročné dny.

Náš tip: Máte rádi lososa? Připravte si ho také v zapečené verzi s chřestem a bramborami podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

neloupané, omyté, podélně nakrájené
sůl
na vaření brambor
mražený hrášek 100 g
losos 200 g
konzervovaný, ve vlastní šťávě
sůl
pepř
čedar 100 g
nahrubo nastrouhaný
olej 1 PL
na vymazání zapékací mísy

Postup

1

Brambory zalijte vařící osolenou vodou (tak uchováte cenné látky) a vařte celkem deset minut, aby změkly, ale nerozpadaly se. Po osmi minutách varu k nim přisypte hrášek. 

2

Sceďte brambory s hráškem a nechte je trochu oschnout. Pak je vsypte do vymaštěné zapékací misky a trochu urovnejte, aby byly rozložené stejnoměrně. Rozpalte gril nebo předehřejte troubu na nejvyšší teplotu.

3

Lososa odceďte a nechte odkapat, rozdělte na jednotlivé plátky a vmíchejte mezi brambory. Podle chuti osolte a opepřete.
 

4

Lžící rozetřete smetanu na brambory. Pokrm posypte sýrem a zapékejte, dokud sýr nezačne zlátnout a smetana trochu ,bublat‘.

Kouzelná přísada:
I když dnes běžně a poměrně levně seženete čerstvého lososa, vyplatí se mít ve spíži i konzervovaného. Losos má jemnou a nezaměnitelnou chuť a navíc vítězí snad na všech trasách, které vedou k cíli s názvem zdravé jídlo.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

02.09.2008 18:13
Konzervovaného lososa ve vlastní šťávě zn. John West nedoporučuji. Konzerva obsahuje hodně kůže a i dost kostí, které jsou většinou rozdrcené na malé kousky. Pokud máte silné nervy, nebo vám nevadí sem tam kost a kůže, není co dodat. Já osobně jsem vydržela preparovat jen do půl konzervy, zbytek letěl do koše :(
01.08.2008 08:56
Fakt skvělý, jednoduchý a přítel byl moc spokojený :-)))

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...