Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Jak vařit na mateřské, aby miminku chutnalo

Ideální období, kdy začít s příkrmy, závisí na tom, zda je miminko kojeno, nebo krmeno umělými mléčnými formulemi. Obecně však platí, že kojené děti se začínají přikrmovat od ukončeného 6. měsíce a nekojené od 5. měsíce. Jak začít s příkrmy, které dětem nejvíce chutnají, a jak ušetřit čas s jejich přípravou?
10. 3. 2020 | Autor: Komerční prezentace

Vaření na páře je základ

Rodičovský příspěvek jen tak tak pokryje nákup nezbytných věcí pro dítě. Speciální multifunkční přístroj na příkrmy není zrovna nejlevnější záležitostí. V kuchyni si však při vaření pro vaše nejmenší poradíte i bez něj. Stačit vám bude obyčejný hrnec a napařovač na knedlíky. Do hrnce dávejte vodu jen na dno, zeleninu pak nechte na páře zhruba 15 minut. Následně je ideální suroviny rozmixovat s vodou z hrnce. Je v ní totiž spousta vitamínů a živin, které se uvolnily během vaření.

Co dát do prvního příkrmu

Ze začátku příkrmy připravujte vždy z jedné suroviny. Ideální je začít se sladkou zeleninou, jako je mrkev, batát nebo dýně. Postupně dětem do jídla přidávejte další ingredience jako brambory, rýže, luštěniny, vejce, masové vývary a poté i kousíčky masa. Důležité je držet se jedné zásady: do příkrmu přidávejte vždy pouze jednu novou surovinu. Díky tomu snadno rozpoznáte různé nesnášenlivosti a alergie.

Jak na přípravu masa?

Maso připravujte rovněž na páře a rozmixujte ho s vodou v hrnci. Směs pak nalijte do tvořítek na led a zamrazte ji. Kdykoli pak budete chtít do příkrmu přidat maso, stačí přihodit jednu nebo dvě kostičky. Stejným způsobem si můžete zamrazit příkrmy do zásoby pro hektické dny, kdy nestíháte.

Nezapomeňte na tuk

Některé vitaminy jsou rozpustné jen v tucích, a proto je důležité do každého příkrmu dát kapku olivového oleje nebo másla. Do jídla ho přidejte vždy až na konec. Miminko jídlo lépe stráví a vy budete mít jistotu, že z jídla získalo všechny živiny.

Vařte i pečte

Jak se budou vašemu malému já rozšiřovat chuťové obzory, zvětšujte i hrubost rozmixování surovin. Po pár měsících budete moci mixér zase schovat a skončíte u pouhého rozmělnění vidličkou. Po čase také můžete začít s dalšími tepelnými úpravami. Ze začátku vaření na páře občas vyměňte za dušení, opékání a úplně nakonec za pečení, které je chuťově nejintenzivnější.

 Photo by Christian Hermann on Unsplash 

REKLAMA

Přidat komentář