Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte

sdílet:
Někdy máme chuť na čistý vývar, případně si jej připravujeme jako základ do dalších jídel. Nastává pak otázka, co se zbylou zeleninou. Zajisté se dá nabídnout psímu členovi domácnosti či dalším zvířatům, je však škoda zbylé vitaminy spolu s chutí masa vyhazovat do koše. Poradíme vám jednoduché triky, jak zbylou zeleninu zužitkovat.

Zavářka či knedlíčky

Do čistého vývaru můžete přidat zavářku či knedlíčky, tak proč je nepřipravit ze zeleniny, která pojmula všechny chutě z vývaru? Rozmělněná kořenová zelenina tak skvěle poslouží jako základ pro těstíčko. Ať už budete připravovat játrové knedlíčky, jáhelnou či drožďovou zavářku, jejich chuť i konzistenci podtrhnete právě kořenovou zeleninou.

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Více

Kaše

Nejrychlejším zužitkováním zbylé kořenové zeleniny z vývaru je vytvoření chutné kaše. Zeleninu stačí rozmixovat tyčovým mixérem, přidat máslo, pro větší nadýchanost teplé mléko, dokořenit podle chuti a výtečná příloha je na světě. Oproti bramborové kaši je zeleninová lehčí a bez přebytečného škrobu. Nastavit také můžete klasickou, bramborovou, jáhelnou či pohankovou kaši, kterou doplníte dalšími vitaminy.

Celerovo-bramborová kaše

Více

Placičky

Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle či na slaninovém základu. Do těstíčka můžete přidat uvařené brambory, stačit vám však bude vejce, čerstvý česnek a slanina. Pro lepší chuť doporučujeme přidat také nastrouhaný parmazán. Vytvarujte placičky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Placičky potřebují kolem 15–20 minut, v půlce pečení je doporučujeme obrátit. Chutnají skvěle samotné, s domácí tatarkou či s volským okem. Uvařenou zeleninu můžete také přidat do základu květákových, cuketových či pohankových placiček.

Pohankové placičky

Více

Karbanátky

Máte-li chuť na domácí karbanátky, ale nenakoupili jste dostatek masa, zelenina z vývaru vám poslouží jako ideální alternativa. Doplní množství, dodá vlákninu i další rozměr chuti. Zeleninu stačí rozmělnit vidličkou či mixérem. Karbanátky doporučujeme připravit v troubě, jsou méně mastné, a přesto propečené s křupavou krustičkou.

Pomazánka

Kořenová zelenina spolu s čerstvým sýrem a bylinkami vytváří chutný doplněk k oblíbenému pečivu. Zelenina je stále plná chuti, pokud jste připravovali vývar s masem či kostmi, na chuti pomazánky to bude zajisté poznat. Využít můžete i další přebytky z lednice – tvaroh, lučinu, obyčejné pomazánkové máslo, ale také další druhy zeleniny, tvrdé sýry jako je čedar, gouda či parmezán. Na výrobu vám bude stačit struhadlo či vidlička, nezapomeňte ochutit solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Sýrovo-zeleninová pomazánka

Více

Pokud vás nezaujal ani jeden z našich typů, připravte si ze zbylé zeleniny hustý krém zjemněný smetanou. Pod článek přikládáme další recepty, do kterých zbylou kořenovou zeleninu z vývaru můžete bez starostí přidat.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Jaké maso vybrat  Nejdříve je důležité se zamyslet nad tím, jaký vývar chcete. Dá se připravit skoro ze všeho – z ryb a mořských plodů, králíka, zvěřiny, vepřového (ten je typický například pro japonskou polévku ramen) a dalších...
  • Novinky a zajímavosti

Vývar k snídani

Traduje se od pradávna„Poprvé jsem se s teplou polévkou k snídani setkala v Japonsku. Bufetový stůl byl obložený klasickými evropskými ingrediencemi k snídani, ale v rohu na mě koukala nádoba vařícího vývaru. Byla jsem trochu...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit