0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte
sdílet:

Někdy máme chuť na čistý vývar, případně si jej připravujeme jako základ do dalších jídel. Nastává pak otázka, co se zbylou zeleninou. Zajisté se dá nabídnout psímu členovi domácnosti či dalším zvířatům, je však škoda zbylé vitaminy spolu s chutí masa vyhazovat do koše. Poradíme vám jednoduché triky, jak zbylou zeleninu zužitkovat.

Zavářka či knedlíčky

Do čistého vývaru můžete přidat zavářku či knedlíčky, tak proč je nepřipravit ze zeleniny, která pojmula všechny chutě z vývaru?

  • Rozmělněná kořenová zelenina tak skvěle poslouží jako základ pro těstíčko.
  • Ať už budete připravovat játrové knedlíčky, jáhelnou či drožďovou zavářku, jejich chuť i konzistenci podtrhnete právě kořenovou zeleninou.

Kaše

Nejrychlejším zužitkováním zbylé kořenové zeleniny z vývaru je vytvoření chutné kaše.

  • Zeleninu stačí rozmixovat tyčovým mixérem, přidat máslo, pro větší nadýchanost teplé mléko, dokořenit podle chuti a výtečná příloha je na světě.
  • Oproti bramborové kaši je zeleninová lehčí a bez přebytečného škrobu. Nastavit také můžete klasickou, bramborovou, jáhelnou či pohankovou kaši, kterou doplníte dalšími vitaminy.

Placičky

  1. Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle či na slaninovém základu.
  2. Do těstíčka můžete přidat uvařené brambory, stačit vám však bude vejce, čerstvý česnek a slanina.
  3. Pro lepší chuť doporučujeme přidat také nastrouhaný parmazán.
  4. Vytvarujte placičky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů.
  5. Placičky potřebují kolem 15–20 minut, v půlce pečení je doporučujeme obrátit. Chutnají skvěle samotné, s domácí tatarkou či s volským okem.
  6. Uvařenou zeleninu můžete také přidat do základu květákových, cuketových či pohankových placiček.

Karbanátky

Máte-li chuť na domácí karbanátky, ale nenakoupili jste dostatek masa, zelenina z vývaru vám poslouží jako ideální alternativa. 

  • Doplní množství, dodá vlákninu i další rozměr chuti. Zeleninu stačí rozmělnit vidličkou či mixérem.
  • Karbanátky doporučujeme připravit v troubě, jsou méně mastné, a přesto propečené s křupavou krustičkou.

Pomazánka

Kořenová zelenina spolu s čerstvým sýrem a bylinkami vytváří chutný doplněk k oblíbenému pečivu.

  • Zelenina je stále plná chuti, pokud jste připravovali vývar s masem či kostmi, na chuti pomazánky to bude zajisté poznat.
  • Využít můžete i další přebytky z lednice – tvaroh, lučinu, obyčejné pomazánkové máslo, ale také další druhy zeleniny, tvrdé sýry jako je čedar, gouda či parmezán.
  • Na výrobu vám bude stačit struhadlo či vidlička, nezapomeňte ochutit solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Související články

Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...
Vývar k snídani
  • Zajímavosti

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen jako skvělé palivo plné živin, ale zbaví vás také chuti na sladké po celý den. A to není rozhodně všechno.   ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit