Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (23)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1101 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 134 g
Tuky 34 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Chuť olivového oleje a omamná vůně tymiánu a pomeranče této jemné elegantní polévky vám pomohou vyhnat z hlavy jakékoli vzpomínky na dětskou výživu.

Suroviny

mrkev 800 g
na kolečka
olivový olej 2 PL
pórek 1 ks
bílá část, na kolečka nakrájená
pomeranč 1 ks
čerstvá štáva z menšího plodu
vývar kuřecí 1 l
jogurt bílý 1 kelímek
tučný, hustý
tymián 1 ČL
sezamová semínka
opražená, lze vynechat
sůl
pepř

 

Postup

1

Na oleji poduste za občasného míchání pórek a mrkev. Bude to trvat asi 10 minut. Zelenina by měla jen lehce zezlátnout. 

2

Přilijte pomerančovou šťávu a vývar, přidejte půl lžičky tymiánu a mírně povařte asi 15 minut.

Tip Apetitu:
Krémové polévky si ve světových kuchyních stojí o třídu výš než jejich kolegyně, které nebyly závěrem vaření propasírovány nebo rozšlehány dohladka. Pokud vaší polévce k té pravé luxusní konzistenci ještě krůček chybí, můžete si vypomoci klasickou jíškou. Podstatně elegantnější a lehčí je přidat při vaření několik kousků brambor, které nakonec rozmixujete spolu s ostatní zeleninou. Pro změnu můžete na závěr v polévce rozpustit kousek másla prohnětený s trochou hladké mouky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit