Aeropress
Tento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod. Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také velice lehký, takže si svou oblíbenou kávu připravíte kdekoliv. Nezatěžuje životní prostředí, jediným odpadem, který vzniká, je kávová sedlina a papírový filtr. Příprava kávy v aeropressu je velice rychlá, šetří váš čas, ale připraví vám delikátní kávu. Do nápoje se rychlým filtrováním nestihnou dostat nežádoucí chutě, za krátký čas tak dostanete naprosto jedinečnou dávku kávy, která si zachová široké spektrum chutí s minimální aciditou. Chuťově nelze očekávat espresso z kávovaru, jemnější mletí spolu s tlakem vám však dává možnost vychutnat plnou chuť (intenzivnější než například z dripperu). Aeropress nabízí variabilitu, jak velký šálek kávy si připravíte, či jaký způsob přípravy zvolíte, experimentům je přímo nakloněn. Velice snadno se také vymývá.
Jak si kávu v aeropressu připravit? Existují 2 základní postupy. První způsob radí umístit filtr směrem dolů, druhý způsob naopak nahoru, díky čemuž se nazývá reverzní metodou. Druhý postup dává kávě možnost louhování, tedy intenzivnější chuti. K přípravě potřebujete papírový filtr, který před použitím propláchněte horkou vodou, propláchnout je třeba také samotný hrnek, aby se v něm káva ihned neochladila. Kávová zrna namelte na hrubost písku (stejně jako do moka konvičky), budete jich potřebovat 15 až 20 gramů (6 gramů kávy na 100 ml). S mletím však můžete experimentovat a hledat vlastní hrubost, obecně však lze říct, že čím jemnější namletí, tím kratší je třeba doba extrakce. Vodu uvařte na 93-95 stupňů Celsia. Doporučujeme mletou kávu zalít nejprve 50 ml vody a nechat 30 vteřin předextrahovat. Tím zbavíte kávu přebytečného CO2. Poté krouživými pohyby zalijte aeropress a kávu promíchejte. Nasaďte propláchnutý filtr a extrahujte dalších 30 vteřin, poté 30 vteřin stlačujte píst. Celkem vám příprava kávy v aeropressu zabere zhruba 2 minuty, poté aeropress pouze propláchnete a můžete si vychutnat opravdu kofeinovou delikatesu.
Chemex
Designový překapávač, tak by se dal charakterizovat chemex. Americký lékař, původně chemik, představil v roce 1941 svůj vynález. Tvrdil o něm, že i naprostý trouba s jeho pomocí připraví opravdu vynikající kávu. Jistě však netušil, že se chemex zapíše do světa kávového požitkářství díky své levné pořizovací ceně i materiálu, který nijak nemění výslednou chuť kávy. Inovací tvaru a vyladěním designu se chemex opět dostává do kaváren i domácností, kde se ctí opravdová chuť kávových zrn. Chemex připomíná skleněnou baňku tvarem podobnou přesýpacím hodinám. Sklo je doplněno o dřevěný prstýnek, který supluje rukojeť a chrání tak prsty před popálením.
Příprava kávy v chemexu je velice snadná. Kávu namelte na větší hrubost, aby strukturou připomínala cukr krystal. Filtrační papír, nezbytný pro přípravu v chemexu, přiléhá k hladkému sklu, výluh tak protéká pouze spodní částí filtru, potřeba je tedy hrubší struktury. Potřebovat budete cca 38 gramů namleté kávy nasypané do propláchnutého filtru i konvičky. Kávu spařte cirka 50 ml vody o teplotě 95 stupňů. Až opadne pěna a káva vykvete, krouživými pohyby (jako u přípravy aeropressu) ji přelijte 600 ml horké vody. Extrakce bude trvat přibližně 4 minuty. Papírový filtr i se sedlinou lze po použití kompostovat. Káva z chemexu je plná intenzivní chuti. Pěnu jako u espressa však nečekejte, oleje z kávových zrn se zachytily ve filtru. Díky tomu však bude chuťový profil vaší kávy jasnější a snadněji odhalíte jednotlivé nuance vůní.
V60 dripper
Japonská firma Hario, známá především kvalitními mlýnky kávy, vytvořila dripper s označení V60. Příprava se stala ihned velice oblíbenou metodou, jak si doma či kdekoliv v přírodě připravit kávu. Skleněná kuželovitá nádobka se tak řadí k dalším snadným metodám, jak docílit chutné kávy za krátký čas. První prototyp V60 vznikl v roce 1980 v Tokiu, a snažil se přípravu kávy zjednodušit i zrychlit. Současná podoba dripper V60 byla vytvořena o mnoho let poté, až v roce 2004. Oproti původnímu prototypu má větší otvor ve svém středu a také žebrování drážek po celém povrchu. Název V60 byl dán úhlem, který papírový filtr svírá v dripperu. Dnes se nevyrábí pouze skleněné drippery, k dostání jsou také levnější plastové, stylové měděné či keramické.
Postup přípravy s V60 je velice podobný chemexu i aeropressu. Rozdíl je však ve filtru, který by měl být tenčí. Pro V60 je také účinné použít konvičku s labutím krkem, která umožní zalévat ve správném směru a pomaleji. Potřebovat budete pro menší dripper V60 17 gramů, pro větší 30 gramů kávy namleté najemno (chemex i aeropress využívají hrubé mletí). Papírový filtr, nádobku i hrníček, do kterého bude kávu servírovat, prolijte horkou vodou, poté filtr umístěte do trychtýře, nasaďte na hrníček a přidejte kávu. Zalijte vodou o 90 stupních velice pomalu, krouživými pohyby směrem ke středu filtru. Nechte protéct veškerou tekutinu do hrnečku, zabere to 3 minuty. Skleněný i plastový dripper V60 můžete omývat i v myčce.
Vacuum pot
Říká se mu také kávový sifon, jeho využití je velice populární i pro svůj netradiční vzhled. Příprava kávy je pomocí vacuum potu podobná alchymii či chemickému pokusu, funguje na principu dvou skleněných baněk umístěných nad sebou. Spodní nádobu ohřívá kahan, díky čemuž stoupá vodní pára do baňky nahoře, kde se také smísí s kávou. Po zahřátí se kahan odeberte a hotová káva chladnutím překape dolů, do spodní baňky. Díky kávovému kouzlu zůstane všechna sedlina v horní baňce. Pro přípravu kávy v kávovém sifonu potřebujete vedle tohoto originálního přístroje kávové filtry, bavlněné či papírové. Návštěva bude z takovéto podívané jistě nadšena, a vy budete svědky každodenního kofeinového kouzla. Výsledná káva je plná, vyniknou v ní všechny chuťové i barevné tóny. Údržba chemexu je velice snadná a nenáročná, opět jej stačí pouze propláchnout.
Cold brew
Hit léta, studená káva dostupná pod názvem cold brew. Nemáme na mysli zapomenutý hrníček ranní kávy, který objevíte, když se večer vrátíte z práce. Cold brew přináší osvěžení, a přesto intenzivní chuť. Silný chuťový zážitek je dodán extrakcí kávy ve studené vodě, která by se měla namáčet alespoň 12 hodin. Z naší zkušenosti je však lepší vydržet 16 hodin, výsledek za to stojí. Příprava je opravdu snadná. Namelte kávu nahrubo, zalijte ji studenou vodou a v zavařovací sklenici ji umístěte do lednice. Po dostatečné maceraci máte hotovo, kávu lze přefiltrovat ve french pressu. Chutí se cold brew vyznačuje větší sladkostí, naopak nižší aciditou a ovocnými až čokoládovými tóny. Stačí přidat pár kostek ledu a skvělý letní kávový drink je na světě.
Chuť výsledné kávy také závisí na kvalitě kávových zrn, doporučujeme na nich nešetřit. Který ze způsobů přípravy kávy vás nejvíce zaujal, překvapil či nadchl? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích pod článkem.
Použité fotografie:
, , A , : Unsplash
Přidat komentář