Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nové trendy v přípravě kávy

Káva není pouhým zdrojem kofeinu, který nás má povzbudit při každodenním rytmu. Káva je především plná chuti, jemných nuancí, intenzivní vůně a zlepšení nálady. Kavárny a restaurace jsou již delší čas zavřené, přinášíme vám tedy přehled možností, jak si delikátní kávu snadno a rychle připravit doma. Možná jste nikdy neslyšeli pojmy jako aeropress, chemex, vakuum pot nebo cold brew. Pojďme se podívat co jednotlivé přípravy zahrnují, jak výsledná káva chutná a co všechno k nim potřebujeme.
31. 1. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Aeropress

Tento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod. Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také velice lehký, takže si svou oblíbenou kávu připravíte kdekoliv. Nezatěžuje životní prostředí, jediným odpadem, který vzniká, je kávová sedlina a papírový filtr. Příprava kávy v aeropressu je velice rychlá, šetří váš čas, ale připraví vám delikátní kávu. Do nápoje se rychlým filtrováním nestihnou dostat nežádoucí chutě, za krátký čas tak dostanete naprosto jedinečnou dávku kávy, která si zachová široké spektrum chutí s minimální aciditou. Chuťově nelze očekávat espresso z kávovaru, jemnější mletí spolu s tlakem vám však dává možnost vychutnat plnou chuť (intenzivnější než například z dripperu). Aeropress nabízí variabilitu, jak velký šálek kávy si připravíte, či jaký způsob přípravy zvolíte, experimentům je přímo nakloněn. Velice snadno se také vymývá.

Jak si kávu v aeropressu připravit? Existují 2 základní postupy. První způsob radí umístit filtr směrem dolů, druhý způsob naopak nahoru, díky čemuž se nazývá reverzní metodou. Druhý postup dává kávě možnost louhování, tedy intenzivnější chuti. K přípravě potřebujete papírový filtr, který před použitím propláchněte horkou vodou, propláchnout je třeba také samotný hrnek, aby se v něm káva ihned neochladila. Kávová zrna namelte na hrubost písku (stejně jako do moka konvičky), budete jich potřebovat 15 až 20 gramů (6 gramů kávy na 100 ml). S mletím však můžete experimentovat a hledat vlastní hrubost, obecně však lze říct, že čím jemnější namletí, tím kratší je třeba doba extrakce. Vodu uvařte na 93-95 stupňů Celsia. Doporučujeme mletou kávu zalít nejprve 50 ml vody a nechat 30 vteřin předextrahovat. Tím zbavíte kávu přebytečného CO2. Poté krouživými pohyby zalijte aeropress a kávu promíchejte. Nasaďte propláchnutý filtr a extrahujte dalších 30 vteřin, poté 30 vteřin stlačujte píst. Celkem vám příprava kávy v aeropressu zabere zhruba 2 minuty, poté aeropress pouze propláchnete a můžete si vychutnat opravdu kofeinovou delikatesu.

Chemex

Designový překapávač, tak by se dal charakterizovat chemex. Americký lékař, původně chemik, představil v roce 1941 svůj vynález. Tvrdil o něm, že i naprostý trouba s jeho pomocí připraví opravdu vynikající kávu. Jistě však netušil, že se chemex zapíše do světa kávového požitkářství díky své levné pořizovací ceně i materiálu, který nijak nemění výslednou chuť kávy. Inovací tvaru a vyladěním designu se chemex opět dostává do kaváren i domácností, kde se ctí opravdová chuť kávových zrn. Chemex připomíná skleněnou baňku tvarem podobnou přesýpacím hodinám. Sklo je doplněno o dřevěný prstýnek, který supluje rukojeť a chrání tak prsty před popálením.

Příprava kávy v chemexu je velice snadná. Kávu namelte na větší hrubost, aby strukturou připomínala cukr krystal. Filtrační papír, nezbytný pro přípravu v chemexu, přiléhá k hladkému sklu, výluh tak protéká pouze spodní částí filtru, potřeba je tedy hrubší struktury. Potřebovat budete cca 38 gramů namleté kávy nasypané do propláchnutého filtru i konvičky. Kávu spařte cirka 50 ml vody o teplotě 95 stupňů. Až opadne pěna a káva vykvete, krouživými pohyby (jako u přípravy aeropressu) ji přelijte 600 ml horké vody. Extrakce bude trvat přibližně 4 minuty. Papírový filtr i se sedlinou lze po použití kompostovat. Káva z chemexu je plná intenzivní chuti. Pěnu jako u espressa však nečekejte, oleje z kávových zrn se zachytily ve filtru. Díky tomu však bude chuťový profil vaší kávy jasnější a snadněji odhalíte jednotlivé nuance vůní.

V60 dripper

Japonská firma Hario, známá především kvalitními mlýnky kávy, vytvořila dripper s označení V60. Příprava se stala ihned velice oblíbenou metodou, jak si doma či kdekoliv v přírodě připravit kávu. Skleněná kuželovitá nádobka se tak řadí k dalším snadným metodám, jak docílit chutné kávy za krátký čas. První prototyp V60 vznikl v roce 1980 v Tokiu, a snažil se přípravu kávy zjednodušit i zrychlit. Současná podoba dripper V60 byla vytvořena o mnoho let poté, až v roce 2004. Oproti původnímu prototypu má větší otvor ve svém středu a také žebrování drážek po celém povrchu. Název V60 byl dán úhlem, který papírový filtr svírá v dripperu. Dnes se nevyrábí pouze skleněné drippery, k dostání jsou také levnější plastové, stylové měděné či keramické.

Postup přípravy s V60 je velice podobný chemexu i aeropressu. Rozdíl je však ve filtru, který by měl být tenčí. Pro V60 je také účinné použít konvičku s labutím krkem, která umožní zalévat ve správném směru a pomaleji. Potřebovat budete pro menší dripper V60 17 gramů, pro větší 30 gramů kávy namleté najemno (chemex i aeropress využívají hrubé mletí). Papírový filtr, nádobku i hrníček, do kterého bude kávu servírovat, prolijte horkou vodou, poté filtr umístěte do trychtýře, nasaďte na hrníček a přidejte kávu. Zalijte vodou o 90 stupních velice pomalu, krouživými pohyby směrem ke středu filtru. Nechte protéct veškerou tekutinu do hrnečku, zabere to 3 minuty. Skleněný i plastový dripper V60 můžete omývat i v myčce.

Vacuum pot

Říká se mu také kávový sifon, jeho využití je velice populární i pro svůj netradiční vzhled. Příprava kávy je pomocí vacuum potu podobná alchymii či chemickému pokusu, funguje na principu dvou skleněných baněk umístěných nad sebou. Spodní nádobu ohřívá kahan, díky čemuž stoupá vodní pára do baňky nahoře, kde se také smísí s kávou. Po zahřátí se kahan odeberte a hotová káva chladnutím překape dolů, do spodní baňky. Díky kávovému kouzlu zůstane všechna sedlina v horní baňce. Pro přípravu kávy v kávovém sifonu potřebujete vedle tohoto originálního přístroje kávové filtry, bavlněné či papírové. Návštěva bude z takovéto podívané jistě nadšena, a vy budete svědky každodenního kofeinového kouzla. Výsledná káva je plná, vyniknou v ní všechny chuťové i barevné tóny. Údržba chemexu je velice snadná a nenáročná, opět jej stačí pouze propláchnout.

Cold brew

Hit léta, studená káva dostupná pod názvem cold brew. Nemáme na mysli zapomenutý hrníček ranní kávy, který objevíte, když se večer vrátíte z práce. Cold brew přináší osvěžení, a přesto intenzivní chuť. Silný chuťový zážitek je dodán extrakcí kávy ve studené vodě, která by se měla namáčet alespoň 12 hodin. Z naší zkušenosti je však lepší vydržet 16 hodin, výsledek za to stojí. Příprava je opravdu snadná. Namelte kávu nahrubo, zalijte ji studenou vodou a v zavařovací sklenici ji umístěte do lednice. Po dostatečné maceraci máte hotovo, kávu lze přefiltrovat ve french pressu. Chutí se cold brew vyznačuje větší sladkostí, naopak nižší aciditou a ovocnými až čokoládovými tóny. Stačí přidat pár kostek ledu a skvělý letní kávový drink je na světě.

Chuť výsledné kávy také závisí na kvalitě kávových zrn, doporučujeme na nich nešetřit. Který ze způsobů přípravy kávy vás nejvíce zaujal, překvapil či nadchl? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích pod článkem.

Použité fotografie: Goran IvosNajib Kalil, Andrew WelchSteve Tsang: Unsplash

Související

Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?

Titulek je zároveň chytákem. Ano jeden z názvů totiž není správný. Pojďme si pro jednou udělat jasno v tom, jaké jsou...

4 nej nápady, jak využít zbylou kávu

Kdo řekl, že vše dobré z kávy končí vypitím horkého šálku, ten se šeredně zmýlil. I studená káva z rána nebo použitý...

Latte jako z kavárny. Jak připravit dýňové, perníkové nebo oříškové latte?

Milovníci kávy se každoročně nemohou dočkat podzimního a vánočního období, během kterého kavárenské řetězce připravují...

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu

Chtěli byste si po náročném dni dopřát šálek silné kávy, jejíž podmanivá chuť by vás zase postavila na nohy? Existuje...

Luxusní kávové dezerty

Odpolední káva a k ní sladká maličkost – rituál, na který se denně těší mnoho z nás. Dopřejte si dvojnásobné potěšení a...

Latte art – umění v šálku kávy

Umíte si představit své oblíbené cappucino bez srdíčka vykresleného v pěně? Na chuť kávy sice nemá vliv, ale udělá vám...

Jak udělat frappé a další kávu zastudena

V horkých letních dnech přijde vhod ledová káva. Jak si připravit našlehané frappé a další lahodné chladivé kávové...

Tajemství dobré kávy

To, jestli dostanete v kavárně či si připravíte doma vynikající kávu, záleží na mnoha faktorech. Ale prvním, od kterého...

Pravda a mýty o kávě

Je káva zdravá? Kolik šálků můžeme vypít denně? A jak má vlastně chutnat správně připravená káva? Provedeme vás mýty o...

Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?

Vypadá jako káva, voní jako káva, dokonce chutná jako káva. Jenže má jednu zvláštnost – neobsahuje (téměř) žádný kofein...

Káva nebo čaj k snídani?

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme...

Turecká káva

Džezva, tradiční konvička na kávu, dobře vede teplo a vypadá stylově. Můžete však použít i kastrůlek.

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech...

Čím si zpestřit večery během suchého únoru?

Abstinování během nejkratšího měsíce v roce může být dlouhé. Přinášíme vám proto návrhy na nealkoholické alternativy,...

Dopřejte si víkendový brunch v pohodlí domova

Od pondělí do pátku jsou rána většinou hektická, člověk se pořád za něčím žene, chvátá do práce a k snídani tak stihne...

Přidat komentář