Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Pohár s kávovou granitou a třešněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3907 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 414 g
Tuky 226 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třešně, mascarpone, kávová granita a griliáš... Je potřeba psát víc důvodů, proč tenhle pohár připravit? Máme dojem, že ne!

Suroviny

krupicový cukr 100 g
vanilkový lusk 0.5 ks
třešně 400 g
odpeckované
mascarpone 400 g
moučkový cukr 1 PL
Na granitu
krupicový cukr 125 g
citronová kůra
z poloviny biocitronu
káva 125 ml
silné espresso
likér 25 ml
oříškový likér Nocello nebo jiný oříškový či ořechový likér
Na griliáš
lískové oříšky 100 g
rostlinný olej
na vymazání
krupicový cukr 80 g

1 Na granitu v kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody a cukr, ztlumte a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Vypněte.

2 Přidejte citronovou kůru a přilijte espreso, likér a 75 ml vody. Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte zmrazit. Promíchávejte vidličkou každých 30 minut, až se začnou tvořit ledové krystaly; trvá to asi 2 hodiny.

3 V jiném kastrolu smíchejte 100 g cukru, vanilkový lusk s vyškrábnutou dření a 200 ml vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Přidejte polovinu třešní a zahřívejte, až začnou měknout (5–7 minut). Přidejte zbylé třešně a vařte ještě 2–3 minuty. Vyjměte vanilkový lusk a dejte vychladit. (Sirup by měl být hustý, jestli je moc řídký, vyjměte ovoce a sirup svařte.)

4 Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a připravte griliáš. Oříšky dejte na plech a pečte 12–15 minut, až budou dozlatova opražené. Promněte v utěrce, abyste odstranili slupku. Pekáček vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Nasypte na něj oříšky. V kastrůlku smíchejte cukr (80 g) a 60 ml vody a na středním plameni míchejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí. Pak zahřívejte 3–4 minuty, až bude karamel světle zlatý. Přelijte s ním oříšky a nechte vychladnout. Rozlámejte a pak rozmixujte v robotu na griliáš.

5 Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem a rozdělte do 6 sklenic. Na to navršte třešně v sirupu a kávovou granitu. Posypte griliášem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit