Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 30 minut Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3854 kcal
Bílkoviny 28 g
Cukr 414 g
Tuky 226 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Třešně, mascarpone, kávová granita a griliáš... Je potřeba psát víc důvodů, proč tenhle pohár připravit? Máme dojem, že ne!

Suroviny

krupicový cukr 100 g
vanilkový lusk 0.5 ks
třešně 400 g
odpeckované
mascarpone 400 g
moučkový cukr 1 PL
Na granitu
krupicový cukr 125 g
citronová kůra
z poloviny biocitronu
125 ml
silné espresso
25 ml
oříškový likér Nocello
Na griliáš
lískové oříšky 100 g
rostlinný olej
na vymazání
krupicový cukr 80 g

1 Na granitu v kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody a cukr, ztlumte a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Vypněte.

2 Přidejte citronovou kůru a přilijte espreso, likér a 75 ml vody. Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte zmrazit. Promíchávejte vidličkou každých 30 minut, až se začnou tvořit ledové krystaly; trvá to asi 2 hodiny.

3 V jiném kastrolu smíchejte 100 g cukru, vanilkový lusk s vyškrábnutou dření a 200 ml vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Přidejte polovinu třešní a zahřívejte, až začnou měknout (5–7 minut). Přidejte zbylé třešně a vařte ještě 2–3 minuty. Vyjměte vanilkový lusk a dejte vychladit. (Sirup by měl být hustý, jestli je moc řídký, vyjměte ovoce a sirup svařte.)

4 Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a připravte griliáš. Oříšky dejte na plech a pečte 12–15 minut, až budou dozlatova opražené. Promněte v utěrce, abyste odstranili slupku. Pekáček vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Nasypte na něj oříšky. V kastrůlku smíchejte cukr (80 g) a 60 ml vody a na středním plameni míchejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí. Pak zahřívejte 3–4 minuty, až bude karamel světle zlatý. Přelijte s ním oříšky a nechte vychladnout. Rozlámejte a pak rozmixujte v robotu na griliáš.

5 Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem a rozdělte do 6 sklenic. Na to navršte třešně v sirupu a kávovou granitu. Posypte griliášem a podávejte.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit