0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

Pohár s kávovou granitou a třešněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohár s kávovou granitou a třešněmi

3.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3907 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 414 g
Tuky 226 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třešně, mascarpone, kávová granita a griliáš... Je potřeba psát víc důvodů, proč tenhle pohár připravit? Máme dojem, že ne!

Suroviny

krupicový cukr 100 g
vanilkový lusk ½ ks
třešně 400 g
odpeckované
mascarpone 400 g
moučkový cukr 1 PL
Na granitu
krupicový cukr 125 g
citronová kůra
z poloviny biocitronu
káva 125 ml
silné espresso
likér 25 ml
oříškový likér Nocello nebo jiný oříškový či ořechový likér
Na griliáš
lískové oříšky 100 g
rostlinný olej
na vymazání
krupicový cukr 80 g

1 Na granitu v kastrůlku přiveďte k varu 125 ml vody a cukr, ztlumte a vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Vypněte.

2 Přidejte citronovou kůru a přilijte espreso, likér a 75 ml vody. Přelijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte zmrazit. Promíchávejte vidličkou každých 30 minut, až se začnou tvořit ledové krystaly; trvá to asi 2 hodiny.

3 V jiném kastrolu smíchejte 100 g cukru, vanilkový lusk s vyškrábnutou dření a 200 ml vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 2 minuty do zhoustnutí. Přidejte polovinu třešní a zahřívejte, až začnou měknout (5–7 minut). Přidejte zbylé třešně a vařte ještě 2–3 minuty. Vyjměte vanilkový lusk a dejte vychladit. (Sirup by měl být hustý, jestli je moc řídký, vyjměte ovoce a sirup svařte.)

4 Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a připravte griliáš. Oříšky dejte na plech a pečte 12–15 minut, až budou dozlatova opražené. Promněte v utěrce, abyste odstranili slupku. Pekáček vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Nasypte na něj oříšky. V kastrůlku smíchejte cukr (80 g) a 60 ml vody a na středním plameni míchejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí. Pak zahřívejte 3–4 minuty, až bude karamel světle zlatý. Přelijte s ním oříšky a nechte vychladnout. Rozlámejte a pak rozmixujte v robotu na griliáš.

5 Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem a rozdělte do 6 sklenic. Na to navršte třešně v sirupu a kávovou granitu. Posypte griliášem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč