Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tipy na víkend 25.–26. 8.: Náplavka Street Food, Borůvková sobota na Zubačce, Dožínky v Bystřici nad Pernštejnem, Zarážení hory, Street Food Jam

Předposlední prázdninový víkend bude v Praze ve znamení street foodu, v Jizerských horách vás historický vlak sveze na borůvkové hody, na Vysočině pro vás chystají dožínky a na jižní Moravě se dozvíte, jak se zaráží hora.
23. 8. 2018 | Autor: redakce Apetitu

Náplavka Street Food

25. 8., 10.00–20.00, Praha, Smíchovská náplavka

Milovníci street foodu si přijdou po oba víkendové dny v Praze na své. První startuje v sobotu na smíchovském břehu Vltavy Náplavka Street Food. Těšte se na vietnamskou bún chu, izraelský falafel, thajský salát som tam, španělskou paellu, venezuelské arepy, korejské kimchi, americké chicken wings, gruzínské chačapuri, pastrami nebo třeba mexické taco. To vše si vychutnáte za doprovodu žhavých kubánských a mexických rytmů.

Vstup: 50 Kč, děti do 12 let – zdarma

 

Borůvková sobota na Zubačce

25. 8., od 8.50 po celý den (podle jízdních řádů vlaků), Kořenov

Jízdu historickou soupravou po unikátní ozubnicové železnici na trase Tanvald–Kořenov zakončenou borůvkovými hody si užijete v Jizerských horách. Začít s občerstvováním můžete už ve vlaku vybaveném dobovým barovým vozem, během jízdy se navíc budou ve vagonech roznášet pivo a limonáda. V Kořenově pak na vás kromě Muzea ozubnicové dráhy a Výtopny čekají borůvkové knedlíky, koláče, kobližky, zmrzlina, borůvkovice či borůvkové víno. Fanoušci vojenské historie tu mohou zhlédnout u příležitosti oslav vzniku republiky ukázku bitvy nazvanou Padli za Československo v podání SVH Muzea československé armády. Pokud se do Tanvaldu vypravíte z Liberce, můžete cestou do Jablonce využít historickou tramvaj, v Jablonci pak přestoupit na retro autobus.

Vstup: celodenní jízdenka včetně vstupu do objektů: plnocenná – 260 Kč, snížená – 130 Kč; ostatní jízdné na www.zubacka.cz

 

Dožínky v Bystřici nad Pernštejnem

25. 8., 9.30–18.00, Bystřice nadd Pernštejnem, centrum Eden

Koláč na uvítanou dostanete ke každé vstupence, pokud se vydáte na Dožínky do centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Jaké je vlastnoručně vymlátit obilí, vyčistit zrno od plev a umlít z něj mouku, si můžete vyzkoušet v dílně Cesta zrna. Pokud dáváte přednost lehčím pracím, přiložte ruku k dílu při zdobení dožínkového věnce. Pečete-li vlastní chléb, máte šanci vyhrát domácí pekárnu v soutěži O nejchutnější chleba. Stačí dorazit ráno s minimálně dvěma bochníky do mlýna, kde proběhne ochutnávka spojená s hlasováním návštěvníků (více na 730 898 699). Atmosféru selské slavnosti dotvoří folklorní a cimbálové soubory, krojovavý průvod a stánky s regionálními produkty, jako jsou sýry, sušené ovoce nebo domácí sirupy.

Vstup: 120 Kč, děti od 6 let – 80 Kč, přijedší na vlastním traktoru – zdarma

 

Zarážení hory

25. 8., Ždánice; Kobylí; Moravské Bránice

Prastarého vinařského obyčeje uzavírání vinic několik týdnů před sklizní se můžete tuto sobotu zúčastnit hned v několika moravských obcích. Uvidíte krojovanou scénku o zarážení hory, jejíž součástí bývá čtení vinařských regulí a jmenování hlídačů vinohradů – hotařů. Akce jsou provázeny zpěvem mužských a ženských sborů, cimbálovou muzikou a vystoupením folklorních souborů. Pít se bude víno a k jídlu se můžete těšit na místní speciality.

Ždánice, U zámeckého sklepa, od 16.00, vstup zdarma, v případě nepřízně počasí se akce nekoná

Kobylí, Suchořádná zmola, od 15.30, vstup – 100 Kč, s degustací v otevřených sklepech – 400 Kč

Moravské Bránice, na rozcestí Nová hora – Kalce, od 15.00, vstupné dobrovolné

 

Street Food Jam

26. 8., od 10.00, Praha Holešovice, před klubem Cross

Ani v neděli nepřijdou pražští zastánci street foodu zkrátka. V Holešovicích na ně čeká další porce dobrot do ruky na pravidelném Street Food Jamu. Tentokrát si pochutnáte na bezlepkových lívancích nebo veganských koláčích z Tu Kafe, sendvičích od Food on the Move, japonských kuličkách takoyaki z TamarindTree, suši od Organic Sushi nebo netradiční pizze u stánku Alexandrin. Chybět nebudou ani Guero’s Tacos, burgery z Radek’s Kitchen, makarony se sýrem od Mek and Číz, grilované speciality z Prague Jerk Station nebo Kubův popcorn. Život vám osladí Ice-Rebels a vše zapijete pivem, vínem, limonádou nebo kávou z Cross baru. Zatímco budete ochutnávat, vaše děti se již tradičně zabaví při workshopech v kavárně klubu Cross.

Vstup: zdarma

REKLAMA

Přidat komentář