Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Chile: Jak se Barboře žije mezi světovými rekordmany v pojídání majonézy

Trh v Chile
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Její severní stranu pokrývá Atacama, nejsušší poušť světa, na jihu jsou to ledovcová pole. A uprostřed tohoto nejdelšího státu naší planety příroda dopřává farmářům optimální klima. Kulinářsky byla země dlouho opomíjená, během několika let zde ale došlo ke gastronomické revoluci a od té doby její hvězda stoupá vzhůru, píše Barbora Slavíková Literová.

Jistý chilský historik prohlásil, že jde „o zemi se šílenou geografií“. Chile má ale vše, včetně jednoho z nejzáhadnějších a nejvzdálenějších míst na zemi – Velikonočního ostrova. Kulturní i gastronomická pestrost je ovlivněna lidmi, kteří sem v různých historických etapách emigrovali, včetně Čechoslováků.

Na druhém konci světa se určitě nebudete cítit ztraceni, když v menu najdete našemu apetitu blízké německé klobásky, Schnitzel mit Kartoffeln či Pražskou šunku. Kvůli smaženému řízku sem ale nebudete vážit tu dlouhou cestu. Je třeba podívat se pod pokličku chilské kuchyně.  

Révo, révo tekutá

Chile se řadí mezi nejvýznamnější exportéry vína na světě a zřejmě je i nejstarší vinařskou oblastí Jižní Ameriky.

  • Vinnou révu sem dovezli španělští dobyvatelé již v 16. století. Legenda praví, že první výhonek zasadil Francisco de Aguirre, conquistador, jenž se podílel na dobytí Chile. Péče o vinohrady se dále chopili jezuitští kněží, kteří lahodný mok využívali k náboženským ceremoniím. Dařilo se jim natolik, že Španělé vydali zákaz své kolonii vína vyvážet. V praxi se to ale neujalo.
  • V 19. století zasáhla evropské vinaře ‚morová rána‘ v podobě révokazu. Pro Chile, kam se tento škůdce nedostal, to znamenalo příležitost a začalo svá vína vyvážet ve velkém. Do jihoamerické země přijížděli vinaři ze starého kontinentu, kteří doma přišli o vše a svůj um bohatě zúročili na chilské půdě. 

Chile je jediná země na světě, která má na svém území všechna podnební pásma. Od tropického kousek pod rovníkem až k arktickému daleko na jihu. Výrazným faktorem, ovlivňujícím kvalitu chilského vína, je Humboldtův proud, který ochlazuje horké chilské pobřeží.

  • Dnes je nejrozšířenější pěstovanou odrůdou Cabernet Sauvignon, kterou charakterizuje příchuť máty, černého rybízu, oliv a kouře.
  • Země má šest vinařských regionů. Nejvýznamnější je Centrální údolí, kam v roce 1874 přišel don de Rojas y Salamanca a založil zde budoucí legendu, vinařství Tarapacá. K jeho regionům patří Maipo Valley ležící v blízkosti hlavního města Santiago de Chile.

Turistické agentury vám umožní poznávat kvality zdejších vinohradů originálním způsobem. Například na koňském hřbetě. Zážitek je korunován grilováním v doprovodu některého z excelentních vín. Pokud byste si na koni nevěřili, možností je i kolo. Jistotou pro všechny je jízda ‚vinným autobusem‘ spojená s návštěvou prémiových vinařství, o něž pečují rodiny po dlouhé generace.

  • Za národní nápoj ale Chilané považují pisco, pálenku vyrobenou destilací z fermentované šťávy vinné révy. Za svůj ho ale mají i Peruánci. S Chilany vedou spory, kdo je původním výrobcem tohoto nápoje. Dumat o tom můžete u lahodného pisco sour, koktejlu s limetovou šťávou, cukrem a vaječným bílkem.

Trhy hojnosti

Santiago je považováno za nejrozvinutější metropoli Jižní Ameriky, navzdory mrakodrapům se některé věci nemění. Trhy s čerstvými potravinami zůstávají středobodem života ve městě.

Pokud můžeme Chilanům něco závidět, pak je to nepřeberné množství ovoce, zeleniny, mořských plodů, čerstvých mořských ryb a skvělého masa,“ řekla mi Agnesa de la Vega, Češka, která v Chile prožila osm let.

Hlavní a nejznámější je Central Market, seženete tu suroviny všeho druhu, doménou jsou ovšem mořské plody. Chilské pobřeží má neuvěřitelnou délku čítající čtyři tisíce kilometrů, to se odráží v pestrosti mořských plodů v místní gastronomii. Mnohé z nich seženete právě zde, a to nejen čerstvé ryby, ale i bohatou nabídku korýšů. Uprostřed trhu fungují restaurace, které vám připraví některou z rybích specialit. Kousek odsud se nachází La Vega, kde najdete hlavně prodejce ovoce a zeleniny. Z hojnosti přechází zrak. 

Ne náhodou je ovoce hned po víně druhým nejvýznamnějším vývozním artiklem země. Hlavní roli hrají citrusy, jahody, vinná réva, avokádo.

Chile má nejlepší avokádo, jaké jsem kdy ochutnala. S těmi, která se importují do Česka, třebaže z Chile, nelze srovnávat. Místní avokádo je krásně zelené, lahodné máslové chuti. Je vynikající namazat ho i na pečivo, lehce posolit nebo připravit salát s rajskými jablky. Musím zmínit palta reina con camarones neboli královské avokádo s krevetami. Vynikajícím předkrmem je rozkrojené avokádo posypané velkými krevetami, cibulí, paprikou, vše zalité majonézou a citronovou šťávou,“ vzpomíná na své gastronomické zážitky Agnesa.

  • Některé ovocné poklady farmářů jsou pro nás vskutku exotické jako plody čerimoje, považované za nejlepší ovoce na světě. Lidově se jim říká ‚cukrové jablko‘. Z dužiny se dělají džusy, zmrzlina nebo džemy.
  • Pro české chuťové pohárky je velkou neznámou také slaďounká lúcuma připomínající avokádo. Její výživné složení ji řadí mezi superpotraviny dneška. O prospěšnosti pro lidský organismus věděli už Inkové, s oblibou ji konzumovali a zobrazovali na svých kultovních předmětech. 

Zdroj: Apetit

Čerimoja
ZDROJ: ImageProfessionals

Pouliční chutě

Z výše uvedeného by se zdálo, že Chilané se stravují maximálně zdravě. Jsou však také milovníky fastfoodu a mnohé speciality by se do publikací o zdravém životním stylu nedostaly. Chilané se řadí mezi největší konzumenty majonézy na světě, podle statistik jí každý z obyvatel ročně spořádá 2, 28  kg. A

ž budete brouzdat santiagskými uličkami, určitě se zastavte u stánků nabízejících něco rychlého do žaludku. Chilský street food je skvělý.

  • Slavné jsou empanadas, taštičky z těsta plněné na mnoho způsobů: masem, sýrem, krevetami nebo krabím masem.
  • Nutností je ochutnat ‚chilský hot dog‘. Chtějte completo, což je bageta, klobása vídeňského typu, rajče, avokádo, zelí, majonéza a dressing. Je to velký hřích, ale kdo ochutnal, nezapomněl.
  • V zimním období lze zakoupit sopaipillas, vynikající smažené placičky z mouky a dýně.
  • Chilané jsou vůbec kreativní, když jde o chutné a kalorické bomby. A lo pobre – za tímto názvem, jehož doslovný překlad zní „na chudý způsob“ se ve skutečnosti skrývá velice bohatá krmě. Kopa hranolek s majonézou, smaženým masem a vejcem.
  • Na koho je to moc, dá si humitas, vynikající směs rozmixované uvařené kukuřice, zabalené v kukuřičném listu. Skvěle chutná s olivovým olejem.
  • V létě přijde vhod Mote con huesillo. Studený a sladký nápoj, za nímž se skrývá uvařená sušená broskev v kompotu s různými druhy obilí. 

Masové orgie

Ať jste foodie nebo prezident, navštivte restauraci El Hoyo. Tato „Díra“, jak zní její doslovný překlad, poprvé otevřela dveře hostům v roce 1912 a během let si vybudovala renomé jako podnik, kam musíte zajít na tradiční chilskou kuchyni. Když známý kuchař a moderátor Anthony Bourdain natáčel pořad o gastronomii v Chile, prohlásil, že v Santiagu mu nejvíce chutnalo právě tady. Není to místo, kde potěší vegetariány.

  • Hlavní roli hraje maso. Hodně masa. Ke specialitám podniku patří pernil vepřové koleno a arrollado, vepřová rolka.
  • El Hoyo se tak hlásí k autorství ikonického koktejlu Terremoto, jenž se míchá z vína, ananasové zmrzliny a grenadiny či fernetu. Název drinku znamená zemětřesení. Říká se, že nápoj vznikl v roce 1985, kdy Chile postihla tato přírodní katastrofa. 

Samostatnou kapitolou v Chile jsou steaky. Nabízí se řada různých druhů hovězího masa, ze kterého lze připravit jedinečný šťavnatý steak s nezapomenutelnou chutí. Skvělý podnik pro milovníky steaků se jmenuje Las Vacas Gordas. Chilané jsou také velkými fanoušky barbecue, diskuze o správném naložení masa mohou být plamenné. 

Tisíc lidí, tisíc chutí

Moje nejsilnější chuťová vzpomínka na Chile se jmenuje ceviche. Na kostičky nakrájená syrová ryba, smíchaná s  paprikou, červenou cibulí, olivovým olejem a šťávou z citronu, který vše namaceruje a dokonale spojí. Od té doby jsem si ho párkrát objednala na jiných místech a nikdy to nebylo ono. Jak mi řekla Agnesa: „ Každé jídlo má svoje místo.“ To je pravda. I tak je ale pěkné se čas od času vydat po chuťových stopách a vybavit si jídlem vzpomínky na místa, lidi a krajinu. 

Zdroj informací: Apetit

Autor: Barbora Slavíková Literová

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...