Hodnocení receptu
Průměr: 2.4 ()
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5434 kcal
Bílkoviny 16 g
Cukr 184 g
Tuky 501 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které tančí napříč latinskoamerickými kuchyněmi, doslova hýří barvami a vůní. Proto si je Regina Boquín jistá, že ceviche uspěje i v Čechách.

Suroviny

bílá ryba 1 kg
např. treska
citron 6 ks
nebo limetek
paprika červená 3 ks
větší
paprika zelená 3 ks
větší
cibule 6 ks
rostlinný olej 500 ml
kvalitní
rajčatová passata 300 ml
worcesterská omáčka 5 PL
Heinz
rajčata 1 kg
oregano 2 PL
sušené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo. Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky. Vyzbrojte se ostrým nožem, abyste maso  ‚pižláním‘ zbytečně nepoškodili.

2Z citronů, limetek či obojího vymačkejte všechnu šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin.

 

3Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou – šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte odkapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku).

4Rajčata přelijte v hrnci horkou vodou a minutu je v ní ponechte; slupka pak půjde snadno stáhnout.

 

5Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky. K přípravě ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny – výsledek bude pokaždé  jiný,  ale  vždycky  zajímavý.  Základní pravidlo tatínka Boquína zní: krájet co nejdrobněji a nej­úhledněji.

6Na stejně drobné kostičky nakrájejte i cibuli. Pokud se vám podaří sehnat takzvanou sladkou bílou cibuli, rozhodně si ji nakupte do zásoby. Cenově se od běžné příliš neliší, ale má daleko jemnější chuť i vůni.

 

7Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano,  v Jižní Americe velmi oblíbené koření) nejdřív dobře rozemněte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíc vůně.

8Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem (nejdřív ochutnejte: omáčka může být dost slaná). Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

To rybí maso se už dál neupravuje? Opravdu se to jí syyrové?

Anonym

To se opravdu jí syrové, je to jedno z tradičních latinsko- amerických jídel a stojí za to to vyzkoušet!

Anonym

ono to zní divně, ale ten citrón tu rybu pěkně "uvaří", ale v latinský americe si musí člověk dávat pozor na to kde si to dává, taky by z toho mohl být pěknej průjem :o))

Anonym

Co mi tam rozhodně chybí je koriandr, bez toho to prostě ceviche není. Ale to je kostarická varianta, která je trochu jiná než ta co je tady, taky kečup s majonézou tam nesmí chybět při podávání, člověk si to tam přidá podle libosti :o) V česku se bojím dělat ceviche z ryb, nejsou tu tak čerstvé, tak to dělám z krevet nebo krabího masa..taky dost dobrý...

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit