Ceviche
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
2.3 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5539 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 202 g
Tuky 501 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které tančí napříč latinskoamerickými kuchyněmi, doslova hýří barvami a vůní. Proto si je Regina Boquín jistá, že ceviche uspěje i v Čechách.

Suroviny

bílá ryba 1 kg
např. treska
citron 6 ks
nebo limetek
paprika červená 3 ks
větší
paprika zelená 3 ks
větší
cibule 6 ks
rostlinný olej 500 ml
kvalitní
rajčatová passata 300 ml
worcesterská omáčka 5 PL
Heinz
rajčata 1 kg
oregano 2 PL
sušené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo. Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky. Vyzbrojte se ostrým nožem, abyste maso  ‚pižláním‘ zbytečně nepoškodili.

krájení ryby a cistronů

2

Z citronů, limetek či obojího vymačkejte všechnu šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin.

3

Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou – šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte odkapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku).

příprava zeleniny

4

Rajčata přelijte v hrnci horkou vodou a minutu je v ní ponechte; slupka pak půjde snadno stáhnout.

5

Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky. K přípravě ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny – výsledek bude pokaždé  jiný,  ale  vždycky  zajímavý.  Základní pravidlo tatínka Boquína zní: krájet co nejdrobněji a nej­úhledněji.

zamíchejte Ceviche

6

Na stejně drobné kostičky nakrájejte i cibuli. Pokud se vám podaří sehnat takzvanou sladkou bílou cibuli, rozhodně si ji nakupte do zásoby. Cenově se od běžné příliš neliší, ale má daleko jemnější chuť i vůni.

7

Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano,  v Jižní Americe velmi oblíbené koření) nejdřív dobře rozemněte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíc vůně.

Ceviche ochuřte

8

Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem (nejdřív ochutnejte: omáčka může být dost slaná). Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

To rybí maso se už dál neupravuje? Opravdu se to jí syyrové?

Anonym

To se opravdu jí syrové, je to jedno z tradičních latinsko- amerických jídel a stojí za to to vyzkoušet!

Anonym

ono to zní divně, ale ten citrón tu rybu pěkně "uvaří", ale v latinský americe si musí člověk dávat pozor na to kde si to dává, taky by z toho mohl být pěknej průjem :o))

Anonym

Co mi tam rozhodně chybí je koriandr, bez toho to prostě ceviche není. Ale to je kostarická varianta, která je trochu jiná než ta co je tady, taky kečup s majonézou tam nesmí chybět při podávání, člověk si to tam přidá podle libosti :o) V česku se bojím dělat ceviche z ryb, nejsou tu tak čerstvé, tak to dělám z krevet nebo krabího masa..taky dost dobrý...

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit