Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ceviche
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5539 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 202 g
Tuky 501 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které tančí napříč latinskoamerickými kuchyněmi, doslova hýří barvami a vůní. Proto si je Regina Boquín jistá, že ceviche uspěje i v Čechách.

Suroviny

bělomasá ryba 1 kg
např. treska
nebo limetek
větší
větší
rostlinný olej 500 ml
kvalitní
rajčatová passata - pyré 300 ml
worcesterská omáčka 5 PL
Heinz
oregano 2 PL
sušené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo. Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky. Vyzbrojte se ostrým nožem, abyste maso  ‚pižláním‘ zbytečně nepoškodili.

krájení ryby a cistronů

2

Z citronů, limetek či obojího vymačkejte všechnu šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin.

3

Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou – šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte odkapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku).

příprava zeleniny

4

Rajčata přelijte v hrnci horkou vodou a minutu je v ní ponechte; slupka pak půjde snadno stáhnout.

5

Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky. K přípravě ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné zeleniny – výsledek bude pokaždé  jiný,  ale  vždycky  zajímavý.  Základní pravidlo tatínka Boquína zní: krájet co nejdrobněji a nej­úhledněji.

zamíchejte Ceviche

6

Na stejně drobné kostičky nakrájejte i cibuli. Pokud se vám podaří sehnat takzvanou sladkou bílou cibuli, rozhodně si ji nakupte do zásoby. Cenově se od běžné příliš neliší, ale má daleko jemnější chuť i vůni.

7

Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano,  v Jižní Americe velmi oblíbené koření) nejdřív dobře rozemněte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíc vůně.

Ceviche ochuřte

8

Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem (nejdřív ochutnejte: omáčka může být dost slaná). Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

09.09.2007 14:07
Co mi tam rozhodně chybí je koriandr, bez toho to prostě ceviche není. Ale to je kostarická varianta, která je trochu jiná než ta co je tady, taky kečup s majonézou tam nesmí chybět při podávání, člověk si to tam přidá podle libosti :o) V česku se bojím dělat ceviche z ryb, nejsou tu tak čerstvé, tak to dělám z krevet nebo krabího masa..taky dost dobrý...
30.08.2007 21:10
Recept se nachází v č.11/04, str.64
22.11.2006 11:47
To rybí maso se už dál neupravuje? Opravdu se to jí syyrové?
03.12.2006 16:05
To se opravdu jí syrové, je to jedno z tradičních latinsko- amerických jídel a stojí za to to vyzkoušet!
23.02.2007 19:58
slecna asi nikdy neslysela o sushi
09.09.2007 14:10
ono to zní divně, ale ten citrón tu rybu pěkně "uvaří", ale v latinský americe si musí člověk dávat pozor na to kde si to dává, taky by z toho mohl být pěknej průjem :o))

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...