Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Drožďovo-zeleninová polévka

Droždí, pokud je nepoužíváte při pečení, ale děláte z něj polévky či pomazánky, rozděluje lidi – buď ho milujete, nebo nesnášíte. V téhle polévce slovenských babiček byste ho ale mohli vzít na milost.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka Česká

Ingredience

    • 40 g sádla, másla nebo 2–3 lžíce rostlinného oleje (viz Něco navíc)
    • 40 g čerstvého droždí
    • 1/2 malé cibule, nakrájená nadrobno
    • 50 g mrkve, nakrájené na kostičky
    • 50 g celeru, nakrájeného na kostičky
    • 50 g květáku, rozebraného na malé růžičky
    • 20 g hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 litr studené vody nebo zeleninového či drůbežího vývaru
    • nasekaná petrželka a/nebo pažitka k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci na tuku opečte droždí. Přidejte cibuli a ostatní zeleninu. Pár minut opékejte, zaprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vodou či vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s petrželkou/pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bílá fazolová polévka s klobásou podle dědy Emila

Pórková polévka se šunkovým svítkem

Přidat komentář