0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drožďovo-zeleninová polévka

Drožďovo-zeleninová polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 548 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 30 g
Tuky 41 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Droždí, pokud je nepoužíváte při pečení, ale děláte z něj polévky či pomazánky, rozděluje lidi – buď ho milujete, nebo nesnášíte. V téhle polévce slovenských babiček byste ho ale mohli vzít na milost.

Suroviny

sádlo 40 g
nebo máslo nebo 2-3 lžíce rostlinného oleje (viz Něco navíc)
droždí čerstvé 40 g
cibule ½ ks
malá, nakrájená nadrobno
mrkev 50 g
nakrájená na kostičky
celer 50 g
nakrájený na kostičky
květák 50 g
rozebraný na malé růžičky
mouka pšeničná hladká 20 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
voda 1 l
studená, možno nahradit zeleninovým či drůbežím vývarem
petrželka
nasekaná, možno nahradit nasekanou pažitkou, k podávání

Postup

1

V hrnci na tuku opečte droždí. Přidejte cibuli a ostatní zeleninu. Pár minut opékejte, zaprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vodou či vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas zamíchejte.

2

Dochuťte solí a pepřem a podávejte s petrželkou/pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč