Drožďovo-zeleninová polévka

Drožďovo-zeleninová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 548 kcal
Bílkoviny 13 g
Cukr 30 g
Tuky 41 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Droždí, pokud je nepoužíváte při pečení, ale děláte z něj polévky či pomazánky, rozděluje lidi – buď ho milujete, nebo nesnášíte. V téhle polévce slovenských babiček byste ho ale mohli vzít na milost.

Suroviny

sádlo 40 g
možno nahradit máslem nebo 2-3 lžícemi rostlinného oleje
droždí čerstvé 40 g
cibule 0.5 ks
malá, nadrobno
mrkev 50 g
na kostičky
celer 50 g
na kostičky
květák 50 g
na malé růžičky
mouka pšeničná hladká 20 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
voda 1 l
možno nahradit zeleninovým vývarem / drůbežím vývarem
petrželka
možno nahradit pažitou, nasekaná, k podávání

1 V hrnci na tuku opečte droždí. Přidejte cibuli a ostatní zeleninu. Pár minut opékejte, zaprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vodou či vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s petrželkou/pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit