Droždí, pokud je nepoužíváte při pečení, ale děláte z něj polévky či pomazánky, rozděluje lidi – buď ho milujete, nebo nesnášíte. V téhle polévce slovenských babiček byste ho ale mohli vzít na milost.
Suroviny
Postup
V hrnci na tuku opečte droždí. Přidejte cibuli a ostatní zeleninu. Pár minut opékejte, zaprašte moukou, osolte, opepřete, zalijte vodou či vývarem, promíchejte, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas zamíchejte.
Dochuťte solí a pepřem a podávejte s petrželkou/pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Aby polévka vyhověla i náročným jazýčkům, musí být sádlo čerstvé a voňavé a polévku je nutné podávat pořádně horkou, jak chladne, je v ní sádlo čím dál víc cítit. Podobně tomu bývá u jiných polévek a také u omáček a u masa, zvláště jehněčího, skopového a tučného hovězího – proto má smysl servírování na nahřátých talířích či v ohřátých miskách. S máslem nebo olejem tento problém odpadá, a polévka je navíc vhodná také pro vegetariány či – v případě oleje – i pro vegany. Můžete přidat i více droždí či zeleniny. Namísto květáku lze zužitkovat i zbytky kedlubny, vodnice, tuřínu či přidat pár listů nebo růžiček kapusty (ty vařte kratší dobu).