0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pórková polévka se šunkovým svítkem

Pórková polévka se šunkovým svítkem

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1300 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 134 g
Tuky 51 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli si něco zapomenutého z prvorepublikové kuchyně zaslouží renesanci, pak je to svítek. Svítkové nudle totiž pozvednou i tu nejobyčejnější polévku na sváteční.

Suroviny

pórek 1 ks
velký
máslo 2 PL
vývar kuřecí 750 ml
možno nahradit zeleninovým
brambory 3 ks
nakrájené na drobné kostičky či nastrouhané nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání
podle chuti
Na šunkový svitek
vejce 2 ks
sůl
petrželka 1 hrst
nasekaná najemno
mouka pšeničná hrubá 40 g
možno nahradit polohrubou moukou (nebo směsí obou)
šunka 30 g
nakrájená nadrobno
mléko
trocha, na případné zředění
máslo
na potření pánve

1 Pórek nakrájejte na kolečka a nechte v hrnci změknout na másle. Čtvrtinu odeberte, zbytek zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte asi 20 minut. Pak polévku rozmixujte, osolte a opepřete, vraťte odložený pórek, přilijte smetanu podle chuti a prohřejte (nevařte).

Na svítek oddělte bílky a žloutky. Bílky ve větší misce ušlehejte dotuha. Žloutky osolte podle chuti a důkladně prošlehejte vidličkou. Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky, nasekanou petrželku a zlehka přisypávejte a průběžně vmíchávejte mouku. Nakonec opatrně zapracujte i nakrájenou šunku (podle potřeby lze těstíčko naředit trochou mléka). Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a roztáhněte ho po celé ploše. Opékejte z obou stran dozlatova. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Opečený svítek srolujte a nakrájejte na nudličky. Podávejte v polévce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit