Jestli si něco zapomenutého z prvorepublikové kuchyně zaslouží renesanci, pak je to svítek. Svítkové nudle totiž pozvednou i tu nejobyčejnější polévku na sváteční.
Suroviny
Postup
Pórek nakrájejte na kolečka a nechte v hrnci změknout na másle. Čtvrtinu odeberte, zbytek zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte asi 20 minut. Pak polévku rozmixujte, osolte a opepřete, vraťte odložený pórek, přilijte smetanu podle chuti a prohřejte (nevařte).
Na svítek oddělte bílky a žloutky. Bílky ve větší misce ušlehejte dotuha. Žloutky osolte podle chuti a důkladně prošlehejte vidličkou. Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky, nasekanou petrželku a zlehka přisypávejte a průběžně vmíchávejte mouku. Nakonec opatrně zapracujte i nakrájenou šunku (podle potřeby lze těstíčko naředit trochou mléka). Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a roztáhněte ho po celé ploše. Opékejte z obou stran dozlatova. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Opečený svítek srolujte a nakrájejte na nudličky. Podávejte v polévce.
Komentáře