Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pórková polévka se šunkovým svítkem

Jestli si něco zapomenutého z prvorepublikové kuchyně zaslouží renesanci, pak je to svítek. Svítkové nudle totiž pozvednou i tu nejobyčejnější polévku na sváteční.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 1 velký pórek
    • 2 lžíce másla
    • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 2–3 brambory, nakrájené na drobné kostičky nebo nastrouhané nahrubo
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • smetana ke šlehání podle chuti

    NA ŠUNKOVÝ SVÍTEK

    • 2 vejce
    • sůl
    • malá hrst najemno nasekané petrželky
    • 40 g hrubé nebo polohrubé mouky (nebo směsi obou)
    • 30 g šunky, nakrájené nadrobno
    • trocha mléka na případné zředění
    • máslo na potření pánve

Příprava jídla

1 Pórek nakrájejte na kolečka a nechte v hrnci změknout na másle. Čtvrtinu odeberte, zbytek zalijte vývarem, přidejte brambory a vařte asi 20 minut. Pak polévku rozmixujte, osolte a opepřete, vraťte odložený pórek, přilijte smetanu podle chuti a prohřejte (nevařte).

Na svítek oddělte bílky a žloutky. Bílky ve větší misce ušlehejte dotuha. Žloutky osolte podle chuti a důkladně prošlehejte vidličkou. Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky, nasekanou petrželku a zlehka přisypávejte a průběžně vmíchávejte mouku. Nakonec opatrně zapracujte i nakrájenou šunku (podle potřeby lze těstíčko naředit trochou mléka). Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a roztáhněte ho po celé ploše. Opékejte z obou stran dozlatova. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Opečený svítek srolujte a nakrájejte na nudličky. Podávejte v polévce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Drožďovo-zeleninová polévka

Bílá fazolová polévka s klobásou podle dědy Emila

Přidat komentář