Bílá fazolová polévka s klobásou podle dědy Emila

Bílá fazolová polévka s klobásou podle dědy Emila

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2521 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 243 g
Tuky 134 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka, která po nafocení zmizela rychlostí blesku, pochází z notýsku, do něhož naší šéfredaktorce Lucii zaznamenala maminka recepty prarodičů. Čin hodný následování!

Suroviny

fazole bílé 200 g
suché, namočené přes noc do studené vody
bobkový list 1 ks
pepř
pár kuliček
smetana ke šlehání 250 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
1–2 lžíce podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
klobása 1 ks
pikantní, nakrájená na kolečka
mléko 500 ml
na dolití – cca 250–500 ml
ocet
na dochucení

1 Namočené fazole sceďte a propláchněte a pak je uvařte v 500 ml vody s bobkovým listem a několika kuličkami pepře doměkka. Podle velikosti fazolí to může trvat až 2 hodiny.

Potom vmíchejte do smetany mouku, důkladně rozšlehejte, aby se netvořily hrudky, a směs vlijte k fazolím. Osolte a přidejte nakrájenou klobásu. Dolijte mlékem podle potřeby a nechte asi 10 minut povařit. Po odstavení dochuťte octem a při podávání opepřete podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit