
Pečená jehněčí kýta s kaparovým máslem a mátovou omáčkou
Jehněčí maso symbolizuje příchod jara a odpradávna neodmyslitelně patří na velikonoční stůl. Správně upečená jehněčí kýta je zvenku křupavá a uvnitř šťavnatá a nádherně růžová. Poradíme vám, jak na to!
Ingredience
- 2 kg jehněčí kýty s kostí
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce vločkové soli
- 100 g másla, změklého
- 3 stroužky česneku, nasekané nahrubo
- 1-2 snítky rozmarýnu
- 2 lžíce kaparů
- svazek máty
- 4 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce dijonské hořčice špetka krupicového cukru
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
NA MÁTOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Maso vyjměte z lednice a udělejte v něm mělké řezy křížem krážem (viz foto výše). Potřete je olejem, posypte vločkovou solí a nechte hodinu stát.
2 Máslo a česnek dejte do sekáčku. Z rozmarýnu otrhejte lístky a nasekejte je nadrobno, lžíci rozmarýnu přidejte k máslu a česneku a vše nasekejte na pastu. Přidejte kapary a pár pulzy promixujte tak, aby se kapary zapracovaly, ale zůstaly v malých kouscích. Hotovým máslem potřete připravenou kýtu (viz foto výše).
3 Troubu předehřejte na 200°C, kýtu dejte do pekáčku a pečte 1 hodinu. V polovině pečení ji přelijte máslem, které bude stékat do pekáčku. Pokud máte vpichovací teploměr, zkontrolujte na konci doby pečení vnitřní teplotu v nejsilnější části, měla by mít 50–55°C. Jehněčí kýtu přendejte na talíř, přelijte máslem, volně zakryjte aluminiovou fólií a nechte odpočívat 15-20 minut.
4 Mezitím připravte omáčku: mátové lístky otrhejte, dejte je do sekáčku a nahrubo nasekejte. Přidejte olivový olej, ocet, hořčici a cukr a lehce osolte. Rozmixujte dohladka a dejte do servírovací misky. Šalotku vmíchejte do omáčky a podávejte k masu.
Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář