Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená jehněčí kýta s kaparovým máslem a mátovou omáčkou

Jehněčí maso symbolizuje příchod jara a odpradávna neodmyslitelně patří na velikonoční stůl. Správně upečená jehněčí kýta je zvenku křupavá a uvnitř šťavnatá a nádherně růžová. Poradíme vám, jak na to!

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odpočívání
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Britská

Ingredience

    • 2 kg jehněčí kýty s kostí
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžíce vločkové soli
    • 100 g másla, změklého
    • 3 stroužky česneku, nasekané nahrubo
    • 1-2 snítky rozmarýnu
    • 2 lžíce kaparů

    NA MÁTOVOU OMÁČKU

    • svazek máty
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 1–2 lžíce červeného vinného octa
    • 2 lžíce dijonské hořčice špetka krupicového cukru
    • 1 šalotka, nakrájená nadrobno

Příprava jídla

Jehněčí kýta
1 Maso vyjměte z lednice a udělejte v něm mělké řezy křížem krážem (viz foto výše). Potřete je olejem, posypte vločkovou solí a nechte hodinu stát.

Máslo a česnek dejte do sekáčku. Z rozmarýnu otrhejte lístky a nasekejte je nadrobno, lžíci rozmarýnu přidejte k máslu a česneku a vše nasekejte na pastu. Přidejte kapary a pár pulzy promixujte tak, aby se kapary zapracovaly, ale zůstaly v malých kouscích. Hotovým máslem potřete připravenou kýtu (viz foto výše).

Troubu předehřejte na 200°C, kýtu dejte do pekáčku a pečte 1 hodinu. V polovině pečení ji přelijte máslem, které bude stékat do pekáčku. Pokud máte vpichovací teploměr, zkontrolujte na konci doby pečení vnitřní teplotu v nejsilnější části, měla by mít 50–55°C. Jehněčí kýtu přendejte na talíř, přelijte máslem, volně zakryjte aluminiovou fólií a nechte odpočívat 15-20 minut.

4 Mezitím připravte omáčku: mátové lístky otrhejte, dejte je do sekáčku a nahrubo nasekejte. Přidejte olivový olej, ocet, hořčici a cukr a lehce osolte. Rozmixujte dohladka a dejte do servírovací misky. Šalotku vmíchejte do omáčky a podávejte k masu.

Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář