0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená jehněčí kýta s kaparovým máslem a mátovou omáčkou

Pečená jehněčí kýta s kaparovým máslem a mátovou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4740 kcal
Bílkoviny 386 g
Sacharidy 15 g
Tuky 338 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso symbolizuje příchod jara a odpradávna neodmyslitelně patří na velikonoční stůl. Správně upečená jehněčí kýta je zvenku křupavá a uvnitř šťavnatá a nádherně růžová. Poradíme vám, jak na to!

Suroviny

jehněčí kýta 2 kg
s kostí
rostlinný olej 1 PL
sůl vločková 1 PL
máslo 100 g
změklé
česnek 3 stroužky
nahrubo
rozmarýn 1 snítka
kapary 2 PL
Na mátovou omáčku
máta 1 svazek
olivový olej 4 PL
vinný ocet červený 1 PL
červený
hořčice dijonská 2 PL
krupicový cukr špetka
šalotka 1 ks
nadrobno

Postup

1

Maso vyjměte z lednice a udělejte v něm mělké řezy křížem krážem (viz foto výše). Potřete je olejem, posypte vločkovou solí a nechte hodinu stát.

Jehněčí kýta

2

Máslo a česnek dejte do sekáčku. Z rozmarýnu otrhejte lístky a nasekejte je nadrobno, lžíci rozmarýnu přidejte k máslu a česneku a vše nasekejte na pastu. Přidejte kapary a pár pulzy promixujte tak, aby se kapary zapracovaly, ale zůstaly v malých kouscích. Hotovým máslem potřete připravenou kýtu (viz foto výše).

3

Troubu předehřejte na 200°C, kýtu dejte do pekáčku a pečte 1 hodinu. V polovině pečení ji přelijte máslem, které bude stékat do pekáčku. Pokud máte vpichovací teploměr, zkontrolujte na konci doby pečení vnitřní teplotu v nejsilnější části, měla by mít 50–55°C.

4

Jehněčí kýtu přendejte na talíř, přelijte máslem, volně zakryjte aluminiovou fólií a nechte odpočívat 15-20 minut.

5

Mezitím připravte omáčku: mátové lístky otrhejte, dejte je do sekáčku a nahrubo nasekejte. Přidejte olivový olej, ocet, hořčici a cukr a lehce osolte. Rozmixujte dohladka a dejte do servírovací misky. Šalotku vmíchejte do omáčky a podávejte k masu.

Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč