Pečená jehněčí kýta s kaparovým máslem a mátovou omáčkou

Pečená jehněčí kýta s kaparovým máslem a mátovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4740 kcal
Bílkoviny 386 g
Cukr 15 g
Tuky 338 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso symbolizuje příchod jara a odpradávna neodmyslitelně patří na velikonoční stůl. Správně upečená jehněčí kýta je zvenku křupavá a uvnitř šťavnatá a nádherně růžová. Poradíme vám, jak na to!

Suroviny

jehněčí kýta 2 kg
s kostí
rostlinný olej 1 PL
sůl vločková 1 PL
máslo 100 g
změklé
česnek 3 stroužky
nahrubo
rozmarýn 1 snítka
kapary 2 PL
Na mátovou omáčku
máta 1 svazek
olivový olej 4 PL
vinný ocet červený 1 PL
červený
hořčice dijonská 2 PL
krupicový cukr špetka
šalotka 1 ks
nadrobno

Jehněčí kýta
1 Maso vyjměte z lednice a udělejte v něm mělké řezy křížem krážem (viz foto výše). Potřete je olejem, posypte vločkovou solí a nechte hodinu stát.

Máslo a česnek dejte do sekáčku. Z rozmarýnu otrhejte lístky a nasekejte je nadrobno, lžíci rozmarýnu přidejte k máslu a česneku a vše nasekejte na pastu. Přidejte kapary a pár pulzy promixujte tak, aby se kapary zapracovaly, ale zůstaly v malých kouscích. Hotovým máslem potřete připravenou kýtu (viz foto výše).

Troubu předehřejte na 200°C, kýtu dejte do pekáčku a pečte 1 hodinu. V polovině pečení ji přelijte máslem, které bude stékat do pekáčku. Pokud máte vpichovací teploměr, zkontrolujte na konci doby pečení vnitřní teplotu v nejsilnější části, měla by mít 50–55°C. Jehněčí kýtu přendejte na talíř, přelijte máslem, volně zakryjte aluminiovou fólií a nechte odpočívat 15-20 minut.

4 Mezitím připravte omáčku: mátové lístky otrhejte, dejte je do sekáčku a nahrubo nasekejte. Přidejte olivový olej, ocet, hořčici a cukr a lehce osolte. Rozmixujte dohladka a dejte do servírovací misky. Šalotku vmíchejte do omáčky a podávejte k masu.

Foto: Stuart Ovenden
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit