
Pomalu pečená jehněčí kýta se zeleninou
Skvělou přílohou jsou vařené kroupy, špalda či jiné obiloviny. Namísto jehněčího masa lze stejným způsobem upéct krůtí stehna.
Vydání: 2019/9
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 3 snítky rozmarýnu, lístky odrhnuté a nasekané + několik celých snítek
- 2 stroužky česneku, drcené
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 jehněčí kýta (cca 2 kg)
- 2 řapíky celeru, na 4–5cm špalíky
- 6 středních mrkví, podélně rozpůlených a nakrájených na 4–5cm špalíky
- 6 mladých pórků, na 4–5cm kousky
- 4 malé vodnice, nakrájené na čtvrtky
- 250 ml bílého vína
- 200 ml drůbežího vývaru
- 300 g drobných oválných rajčat
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. V misce smíchejte nasekaný rozmarýn, česnek a olej, pořádně osolte a opepřete. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho potřete ochuceným olejem. Pečte 30 minut, pak vyjměte a ztlumte troubu na 160°C. Do pekáče přidejte všechnu zeleninu, snítky rozmarýnu, víno i vývar. Zakryjte 2 vrstvami alobalu či poklicí (druhým pekáčem) a pečte 2,5 hodiny. Odkryjte, vmíchejte rajčata a pečte ještě hodinu. Maso natrhejte a jezte se zeleninou a výpekem.
Foto: Charlotte Tolhurst
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář