Skvělou přílohou jsou vařené kroupy, špalda či jiné obiloviny. Namísto jehněčího masa lze stejným způsobem upéct krůtí stehna.
Suroviny
rozmarýn
3
snítka
lístky, odrhnuté a nasekané, navíc několik celých snítek
česnek
2
stroužek
drcený
olivový olej
3
PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
jehněčí kýta
1
ks
cca 2 kg
řapíkatý celer
2
ks
na 4-5 cm špalíky
mrkev
6
ks
střední, podélně rozpůlené a nakrájené na 4-5 cm špalíky
6
ks
mladý pórek na 4-5 cm kousky
vodnice
4
ks
malé, na čtvrtky
víno bílé
250
ml
vývar kuřecí
200
ml
300
g
oválná rajčata drobná
Postup
1
Troubu předehřejte na 200°C. V misce smíchejte nasekaný rozmarýn, česnek a olej, pořádně osolte a opepřete. Maso dejte do velkého pekáče a ze všech stran ho potřete ochuceným olejem. Pečte 30 minut, pak vyjměte a ztlumte troubu na 160°C. Do pekáče přidejte všechnu zeleninu, snítky rozmarýnu, víno i vývar. Zakryjte 2 vrstvami alobalu či poklicí (druhým pekáčem) a pečte 2,5 hodiny. Odkryjte, vmíchejte rajčata a pečte ještě hodinu. Maso natrhejte a jezte se zeleninou a výpekem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů )