Jehněčí kýta s letní zeleninovou směsí

Jehněčí kýta s letní zeleninovou směsí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí kýta s letní zeleninovou směsí

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4377 kcal
Bílkoviny 404 g
Cukr 200 g
Tuky 188 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso a příloha z jednoho pekáče rovná se ideální víkendový oběd. Nepatří-li jehněčí mezi vaše favority nebo pro vás není dostupné, můžete obdobně připravit třeba krůtí stehna.

Suroviny

jehněčí kýta 2 kg
může být i mražená – rozmrazená
olivový olej
podle potřeby
paprika sladká 1 PL
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 1 ČL
skořice 1 ČL
mletá
chilli sušené 1 špetka
zázvor (mletý) 0.5 ČL
buď mletý sušený nebo strouhaný čerstvý
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
sůl mořská 0.5 ČL
brambory 6 ks
oloupané a nakrájené na tenká kolečka
cibule 3 ks
na klínky
rajčata 6 ks
na klínky
rajčata cherry 2 hrsti
i směsi
lilek 1 ks
nakrájený na kousky
česnek 3 stroužky
drcený
rozmarýn 1 hrst
čerstvý
citronová štáva
víno bílé 200 ml
suché

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Do masa vmasírujte olivový olej (asi 2 lžíce). Promíchejte veškeré koření a sůl, vetřete do masa. Maso podle potřeby svažte potravinářským provázkem. Vložte ho do velkého pekáče či na hluboký plech a pečte 30 minut.

2

Potom teplotu v troubě zmírněte na 200°C. Pekáč či plech vyjměte z trouby, maso přesuňte na talíř, do pekáče nasypte brambory a zeleninu, promíchejte ji s výpekem a česnekem a také s hrstí čerstvého rozmarýnu. Podle chuti přidejte trochu oleje a citronové šťávy.

3

Navrch posaďte maso, vložte do trouby, pečte zhruba 1 hodinu, často kontrolujte, podle potřeby obracejte a promíchávejte zeleninu a brambory, aby se pekly rovnoměrně. Je-li zelenina příliš suchá, podlijte ji trochou vína. Pokud by maso příliš rychle tmavlo, zakryjte ho alobalem.

4

Maso vyndejte z trouby, položte na talíř či prkénko a nechte volně pod alobalem odpočívat nejméně půl hodiny.

5

Mezitím zkontrolujte zeleninu – je-li třeba, ještě chvíli ji pečte. Pokud je moc mastná, seberte oddělený tuk. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

6

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s pečenými bramborami a zeleninou. Ozdobte čerstvým rozmarýnem, popřípadě doplňte listovým salátem.

NĚCO NAVÍC
Pokrm můžete jako další přílohou doplnit ještě vařenou červenou čočkou nebo pečivem na vytření šťávy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit