Pistáciový dort k 15.narozeninám Apetitu

Pistáciový dort k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
mouka pšeničná hladká 6 PL
mouka lískooříšková 3 PL
krupicový cukr 3 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na krém
mascarpone 500 g
tvaroh 500 g
smetana ke šlehání 500 ml
pistáciový krém 70 g
maliny 300 g
nejlépe malinového pyré
cukr
ovoce

Troubu si předehřejeme na 170°C, formu o průměru 23cm vyložíme pečícím papírem, dno i boky.

Bílky s třetinou cukru vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky šleháme se zbylým cukrem do husté světlé pěny, poté přidáme vanilku. Mezitím smícháme obě mouky a kypřící prášek. Do vyšlehaných žloutků vmícháváme po třetinách moučnou směs a bílky.

Poté vlijeme do formy a pečeme 35-45 minut. Necháme zchladnout na mřížce.

Až dáme dort do trouby, malinové pyre svaříme spolu s trochou cukru na polovinu jeho hmotnosti a nechámy vychladnout.

Na pistáciový krém si vyšleháme polovinu mascarpone, polovinu tvarohu, polovinu smetany a trochou cukru v polotuhý krém, přidáváme postupně pistaciovou pastu a šleháme, než bude krém pevný.

Druhé poloviny surovin na krém vyšleháme úplně stejně a opět v polovině šlehání vlijeme zredukované malinové pyre a došleháme.

Pak už jen rozřízneme korpus, promažeme malinovým krémem a do každého patra přidáme oblíbené ovoce. Strany a vršek korpusu natřeme pistaciovým krémem a ozdobíme podle fantazie.

Ať chutná :)

Autor: Eva Jungová

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit