Připravit tento narozeninový pistáciový dort s malinovým krémem je hračka. Jednoduchý vanilkový korpus promažte malinovým krémem, přidejte ovoce (borůvky, maliny, pokrájené jahody) a sestavený dort obmažte pistáciovým krémem. Dort ozdobte podle fantazie. Skvělé je ovoce, jedlé květy, sněhové pusinky nebo čokoládové pralinky.
Suroviny
Postup
Troubu si předehřejte na 170 °C, formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, dno i boky.
Bílky s třetinou cukru vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem do husté světlé pěny, poté přidejte vanilku. Mezitím smíchejte obě mouky a kypřící prášek. Do vyšlehaných žloutků vmíchejte po třetinách moučnou směs a bílky.
Poté těsto nalijte do formy a pečte 35–45 minut. Hotový dort nechte vychladnout na mřížce.
Jakmile dáte péct dort do trouby, svařte malinové pyré spolu s trochou cukru na polovinu jeho hmotnosti a nechte vychladnout.
Na pistáciový krém si vyšlehejte polovinu mascarpone, polovinu tvarohu, polovinu smetany s trochou cukru v polotuhý krém. Postupně přidejte pistáciovou pastu a šlehejte, než bude krém pevný.
Druhou polovinu surovin na krém vyšlehejte úplně stejně a opět v polovině šlehání vlijte zredukované malinové pyré a vyšlehejte.
Pak už jen korpus dvakrát prořízněte, promažte malinovým krémem a přidejte oblíbené ovoce. Strany a vršek korpusu natřete pistáciovým krémem a ozdobte podle fantazie.