Pistáciový dort k 15.narozeninám Apetitu

Pistáciový dort k 15.narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (21)
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5953 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 250 g
Tuky 484 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na korpus
vejce 6 ks
mouka pšeničná hladká 6 PL
mouka lískooříšková 3 PL
krupicový cukr 3 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na krém
mascarpone 500 g
tvaroh 500 g
smetana ke šlehání 500 ml
pistáciový krém 70 g
maliny 300 g
nejlépe malinového pyré
cukr
ovoce

Troubu si předehřejeme na 170°C, formu o průměru 23cm vyložíme pečícím papírem, dno i boky.

Bílky s třetinou cukru vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky šleháme se zbylým cukrem do husté světlé pěny, poté přidáme vanilku. Mezitím smícháme obě mouky a kypřící prášek. Do vyšlehaných žloutků vmícháváme po třetinách moučnou směs a bílky.

Poté vlijeme do formy a pečeme 35-45 minut. Necháme zchladnout na mřížce.

Až dáme dort do trouby, malinové pyre svaříme spolu s trochou cukru na polovinu jeho hmotnosti a nechámy vychladnout.

Na pistáciový krém si vyšleháme polovinu mascarpone, polovinu tvarohu, polovinu smetany a trochou cukru v polotuhý krém, přidáváme postupně pistaciovou pastu a šleháme, než bude krém pevný.

Druhé poloviny surovin na krém vyšleháme úplně stejně a opět v polovině šlehání vlijeme zredukované malinové pyre a došleháme.

Pak už jen rozřízneme korpus, promažeme malinovým krémem a do každého patra přidáme oblíbené ovoce. Strany a vršek korpusu natřeme pistaciovým krémem a ozdobíme podle fantazie.

Ať chutná :)

Autor: Jirka141

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit