
Polévka s kaprem
Polévku s kaprem si nemusíte dopřávat jen jednou ročně na Štědrý den! Uvařte si ji třeba hned podle našeho receptu.
Ingredience
- 6 šalotek
- 4 brambory (varný typ B)
- 1–2 mrkve (podle velikosti)
- 1 řapík celeru
- 5 stroužků česneku, oloupaných
- máslo nebo olej na opečení zeleniny
- 1–2 lžíce hladké mouky
- špetka muškátového květu
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- hlava bez žaber, odřezky a 1–2 podkovy z kapra
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky pepře
- 2 snítky tymiánu + na ozdobení
NA VÝVAR
Příprava jídla
1 Všechny přísady na vývar vložte do hrnce, zalijte 1,2 litrem vody, osolte, přiveďte k varu a vařte 20 minut – průběžně sbírejte pěnu. Pak vývar sceďte, z kapra oberte maso a nakrájejte ho na kousky.
2 Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky či plátky, česnek nadrobno. V hrnci rozpalte máslo (olej) a zeleninu na něm opékejte zhruba 6 minut, až se rozvoní. Potom ji zaprašte moukou, míchejte další minutu a zalijte zchladlým vývarem.
3 Promíchejte, přiveďte k varu a vařte, dokud není zelenina měkká. Polévku dochuťte muškátovým květem, citronovou kůrou, solí a bílým pepřem a na talíři ozdobte snítkami tymiánu.
Přidat komentář