Polévka, kterou budete ochutnávat tak dlouho, až ji prostě sníte...
Suroviny
Postup
Máslo a olej nechte rozehřát v hrnci, přidejte cibuli a opečte ji dosklovita. Poté přisypte pastinák a zvolna jej opékejte dozlatova.
Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a spolu s česnekem přidejte do hrnce a vše ještě 2–3 minuty opékejte. Přilijte vývar, přiveďte k varu a zvolna vařte 15–20 minut, aby pastinák změkl. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem dohladka. Vmíchejte mléko nebo smetanu a dochuťte solí.
V pánvi rozehřejte zhruba 2 lžíce oleje, opečte na něm šalvějové lístky a pak je lehce rozdrobte mezi prsty. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte ji šalvějí, olivovým olejem a pepřem.