0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Drobenkový koláč s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6217 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 696 g
Tuky 324 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaně jednoduchý a jednoduše rafinovaný… Jablečný koláč obsahuje samé zdánlivě obyčejné suroviny, ovšem výsledek je všechno, jen ne obyčejný. Je křehký, krémový i křupavý a v ústech se jen rozplývá. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
krupicový cukr hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 125 g
jablko 3 ks
oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky a na plátky
vejce 2 ks
smetana ke šlehání 1 hrnek
zakysaná smetana ½ hrnku
nebo hustého smetanového jogurtu
hnědý cukr ½ hrnku
vanilkový lusk ½ ks
semínka vyškrábnutá
sůl 1 špetka
moučkový cukr
na posypání
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá ½ hrnku
krupicový cukr hrnku
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
máslo 125 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C a vymažte či vyložte pečicím papírem formu o průměru 20 cm.

2

V robotu promixujte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a promixujte na drobenku. Zhruba 3/4 jí vsypte na dno formy, neupěchovávejte, jen s formou kružte, ať se drobenka rozloží, a trochu ji vyhrňte i do stran. Na drobenku nasypte jablka tak, aby se nedotýkala stěn formy. Posypte zbylou drobenkou a dejte péct do trouby na 20 minut.

3

Mezitím v misce prošlehejte vejce, smetanu, zakysanou smetanu, cukr, vanilku a špetku soli. Koláč po 20 minutách vytáhněte a vlijte na něj připravenou směs. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut.

4

V misce promněte všechny ingredience na drobenku – měly by tvořit větší hrudky. Posypte jimi koláč a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Hotový koláč vytáhněte a nechte 10–15 minut stát, pak jej opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout. Podávejte sypaný moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč