Rafinovaně jednoduchý a jednoduše rafinovaný… Drobenkový koláč s jablky obsahuje samé zdánlivě obyčejné suroviny, ovšem výsledek je všechno, jen ne obyčejný. Je křehký, krémový i křupavý a v ústech se jen rozplývá. Jednoduchý hrnkový recept na plech jistě zvládnou i začátečnící.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C a vymažte či vyložte pečicím papírem formu o průměru 20 cm.
V robotu promixujte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a promixujte na drobenku. Zhruba 3/4 jí vsypte na dno formy, neupěchovávejte, jen s formou kružte, ať se drobenka rozloží, a trochu ji vyhrňte i do stran. Na drobenku nasypte jablka tak, aby se nedotýkala stěn formy. Posypte zbylou drobenkou a dejte péct do trouby na 20 minut.
Mezitím v misce prošlehejte vejce, smetanu, zakysanou smetanu, cukr, vanilku a špetku soli. Koláč po 20 minutách vytáhněte a vlijte na něj připravenou směs. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut.
V misce promněte všechny ingredience na drobenku – měly by tvořit větší hrudky. Posypte jimi koláč a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Hotový koláč vytáhněte a nechte 10–15 minut stát, pak jej opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout. Podávejte sypaný moučkovým cukrem.