Drobenkový koláč s jablky

Drobenkový koláč s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Drobenkový koláč s jablky

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6217 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 696 g
Tuky 324 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaně jednoduchý a jednoduše rafinovaný… Jablečný koláč obsahuje samé zdánlivě obyčejné suroviny, ovšem výsledek je všechno, jen ne obyčejný. Je křehký, krémový i křupavý a v ústech se jen rozplývá. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
krupicový cukr 0.66 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 125 g
jablko 3 ks
oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky a na plátky
vejce 2 ks
smetana ke šlehání 1 hrnek
zakysaná smetana 0.5 hrnku
nebo hustého smetanového jogurtu
hnědý cukr 0.5 hrnku
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
sůl 1 špetka
moučkový cukr
na posypání
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 0.5 hrnku
krupicový cukr 0.33 hrnku
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
máslo 125 g

Troubu předehřejte na 175°C a vymažte či vyložte pečicím papírem formu o průměru 20 cm.

2 V robotu promixujte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a promixujte na drobenku. Zhruba 3/4 jí vsypte na dno formy, neupěchovávejte, jen s formou kružte, ať se drobenka rozloží, a trochu ji vyhrňte i do stran. Na drobenku nasypte jablka tak, aby se nedotýkala stěn formy. Posypte zbylou drobenkou a dejte péct do trouby na 20 minut.

3 Mezitím v misce prošlehejte vejce, smetanu, zakysanou smetanu, cukr, vanilku a špetku soli. Koláč po 20 minutách vytáhněte a vlijte na něj připravenou směs. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut.

4 V misce promněte všechny ingredience na drobenku – měly by tvořit větší hrudky. Posypte jimi koláč a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Hotový koláč vytáhněte a nechte 10–15 minut stát, pak jej opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout. Podávejte sypaný moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit