Drobenkový koláč s jablky

Drobenkový koláč s jablky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6212 kcal
Bílkoviny 99 g
Cukr 695 g
Tuky 324 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaně jednoduchý a jednoduše rafinovaný…

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
krupicový cukr 0.66 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 125 g
jablka 3 ks
oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky a na plátky
vejce 2 ks
smetana ke šlehání 1 hrnek
zakysaná smetana 0.5 hrnku
nebo hustého smetanového jogurtu
hnědý cukr 0.5 hrnku
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
sůl špetka
moučkový cukr
na posypání
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 0.5 hrnku
krupicový cukr 0.33 hrnku
skořice špetka
sůl špetka
máslo 125 g

Troubu předehřejte na 175°C a vymažte či vyložte pečicím papírem formu o průměru 20 cm.

2 V robotu promixujte mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a promixujte na drobenku. Zhruba 3/4 jí vsypte na dno formy, neupěchovávejte, jen s formou kružte, ať se drobenka rozloží, a trochu ji vyhrňte i do stran. Na drobenku nasypte jablka tak, aby se nedotýkala stěn formy. Posypte zbylou drobenkou a dejte péct do trouby na 20 minut.

3 Mezitím v misce prošlehejte vejce, smetanu, zakysanou smetanu, cukr, vanilku a špetku soli. Koláč po 20 minutách vytáhněte a vlijte na něj připravenou směs. Vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut.

4 V misce promněte všechny ingredience na drobenku – měly by tvořit větší hrudky. Posypte jimi koláč a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Hotový koláč vytáhněte a nechte 10–15 minut stát, pak jej opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout. Podávejte sypaný moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit