I s levnějšími kousky masa můžete čarovat. Na hlavní chod jsme použili hovězí oháňku, ze které se obvykle dělá spíš polévka, a výsledek nás nadchl.
Suroviny
Postup
Oháňku osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji ze všech stran dohněda. Vyjměte z hrnce, vsypte do něj cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte protlak, krátce jej zarestujte, vraťte oháňku, přilijte víno a nechte jej krátce odvařit. Pak přilijte vývar nebo vodu a přidejte tymián. Přiklopte a duste v troubě či na plotně zhruba hodinu a půl až dvě nebo doměkka. Průběžně kontrolujte a případně dolijte tekutinu. Pokud budete oháňku dusit v troubě, na posledních 20 minut ji odklopte, aby omáčka zhoustla a trochu se zapekla – omáčce i oháňce to dodá na chuti. Pozor ale, nevyvařte ji na tuk!
Žampiony opečte krátce na másle, osolte, opepřete a vmíchejte k oháňce. Podávejte sypané petrželkou s pečenými bramborami.
NĚCO NAVÍC
Pro změnu můžete omáčku zjemnit smetanou nebo crème fraîche.