Hovězí oháňka na víně

Hovězí oháňka na víně

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5391 kcal
Bílkoviny 455 g
Cukr 95 g
Tuky 332 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I s levnějšími kousky masa můžete čarovat. Na hlavní chod jsme použili hovězí oháňku, ze které se obvykle dělá spíš polévka, a výsledek nás nadchl.

Suroviny

oháňka 2 kg
masitá, nasekaneá na špalíky
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 500 g
nakrájené nadrobno
rajčatový protlak 1 PL
víno červené 300 ml
nejlépe portské
vývar 500 ml
lze nahradit vodou
tymián
žampiony 500 g
na čtvrtky či na plátky
máslo 1 PL
petrželka
nasekaná, k podávání

Oháňku osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji ze všech stran dohněda. Vyjměte z hrnce, vsypte do něj cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte protlak, krátce jej zarestujte, vraťte oháňku, přilijte víno a nechte jej krátce odvařit. Pak přilijte vývar nebo vodu a přidejte tymián. Přiklopte a duste v troubě či na plotně zhruba hodinu a půl až dvě nebo doměkka. Průběžně kontrolujte a případně dolijte tekutinu. Pokud budete oháňku dusit v troubě, na posledních 20 minut ji odklopte, aby omáčka zhoustla a trochu se zapekla – omáčce i oháňce to dodá na chuti. Pozor ale, nevyvařte ji na tuk!

2 Žampiony opečte krátce na másle, osolte, opepřete a vmíchejte k oháňce. Podávejte sypané petrželkou s pečenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Pro změnu můžete omáčku zjemnit smetanou nebo crème fraîche.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit