Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí oháňka na víně
Hovězí oháňka na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí oháňka na víně

4.2/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5266 kcal
Bílkoviny 455 g
Sacharidy 89 g
Tuky 345 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I s levnějšími kousky masa můžete čarovat. Na hlavní chod jsme použili hovězí oháňku, ze které se obvykle dělá spíš polévka, a výsledek nás nadchl.

Suroviny

masitá, nasekaná na špalíky
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
červené
vývar 500 ml
lze nahradit vodou
tymián
na čtvrtky či na plátky
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Oháňku osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji ze všech stran dohněda. Vyjměte z hrnce, vsypte do něj cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte protlak, krátce jej zarestujte, vraťte oháňku, přilijte víno a nechte jej krátce odvařit. Pak přilijte vývar nebo vodu a přidejte tymián. Přiklopte a duste v troubě či na plotně zhruba hodinu a půl až dvě nebo doměkka. Průběžně kontrolujte a případně dolijte tekutinu. Pokud budete oháňku dusit v troubě, na posledních 20 minut ji odklopte, aby omáčka zhoustla a trochu se zapekla – omáčce i oháňce to dodá na chuti. Pozor ale, nevyvařte ji na tuk!

2

Žampiony opečte krátce na másle, osolte, opepřete a vmíchejte k oháňce. Podávejte sypané petrželkou s pečenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Pro změnu můžete omáčku zjemnit smetanou nebo crème fraîche.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín