0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí oháňka na víně

Hovězí oháňka na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí oháňka na víně

3.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5266 kcal
Bílkoviny 455 g
Sacharidy 89 g
Tuky 345 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I s levnějšími kousky masa můžete čarovat. Na hlavní chod jsme použili hovězí oháňku, ze které se obvykle dělá spíš polévka, a výsledek nás nadchl.

Suroviny

oháňka 2 kg
masitá, nasekaná na špalíky
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule červená 500 g
nakrájená nadrobno
rajčatový protlak 1 PL
červené
vývar 500 ml
lze nahradit vodou
tymián
na čtvrtky či na plátky
máslo 2 PL
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Oháňku osolte, opepřete a opečte na rozehřátém oleji ze všech stran dohněda. Vyjměte z hrnce, vsypte do něj cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte protlak, krátce jej zarestujte, vraťte oháňku, přilijte víno a nechte jej krátce odvařit. Pak přilijte vývar nebo vodu a přidejte tymián. Přiklopte a duste v troubě či na plotně zhruba hodinu a půl až dvě nebo doměkka. Průběžně kontrolujte a případně dolijte tekutinu. Pokud budete oháňku dusit v troubě, na posledních 20 minut ji odklopte, aby omáčka zhoustla a trochu se zapekla – omáčce i oháňce to dodá na chuti. Pozor ale, nevyvařte ji na tuk!

2 Žampiony opečte krátce na másle, osolte, opepřete a vmíchejte k oháňce. Podávejte sypané petrželkou s pečenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Pro změnu můžete omáčku zjemnit smetanou nebo crème fraîche.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč