
Špagety s drceným hráškem a šunkou
Hrášek plus šunka – a taky smetana – ladí nejen v polévce! Mražený hrášek je sázka na jistotu, ale v sezoně, jako právě teď, můžete použít i čerstvý.
Ingredience
- 400 g sušených špaget
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule, nakrájená nadrobno
- 1–2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 200 g kvalitní vařené šunky (nejlépe italské prosciutto cotto), nakrájené na kostičky
- 100–150 ml smetany ke šlehání
- 250 g mraženého hrášku
- mořská sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- najemno nastrouhaný sýr pecorino nebo parmazán k podávání
Příprava jídla
1 Špagety uvařte al dente podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte a vraťte do hrnce s 1–2 lžícemi vody z vaření.
2 Mezitím rozehřejte v pánvi na středním ohni olej, vsypte cibuli, česnek a šunku a opékejte, aby cibule změkla (3–4 minuty) a šunka se zabarvila, pozor, nepřipalte česnek. Pak vlijte smetanu, přiveďte k mírnému varu. Vsypte hrášek, zvolna vařte, aby změkl (2–3 minuty), odstavte, podle chuti osolte a opepřete a část hrášku podrťte nahrubo.
3 Hráškovou směs vmíchejte do těstovin, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte horké nebo teplé posypané sýrem a hrubě mletým barevným pepřem.
NĚCO NAVÍC
Tahle neodolatelná smetanová omáčka chutná hlavně dětem a má mnoho variací. Hrášek můžete nahradit například na plátky nakrájenými žampiony, které opečete společně se šunkou.
Přidat komentář