0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2729 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 225 g
Tuky 143 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když použijete kupované těstoviny (klidně špenátové), jídlo bude rázem velmi snadné. Petrželkou na posypání pak nešetřete.

Suroviny

kuře uzené 250 g
na tenké plátky
kapary 20 g
v soli, propláchnuté
citron 0.5 ks
kůra a šťáva (nebo podle chuti)
vinný ocet červený 1 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
rukola
petrželka
hladkolistá
citron
klínky, k podávání
Na petrželkové těsto
petrželka 300 g
hladkolistá
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
typ 00 + na poprášení
sůl mořská
Na česnekový olej
olivový olej panenský 100 ml
česnek 4 stroužky
natenko nakrájený (např. na mandolíně)

Postup

1

Na petrželkové těsto spařte petrželku ve vroucí vodě, aby se rozjasnila její barva (cca 10 sekund), sceďte, osvěžte pod tekoucí studenou vodou a přebytečnou vodu vymačkejte. Petrželku nasekejte v robotu spolu s vejci, aby byla najemno, přidejte mouku a pořádnou špetku soli a zpracovávejte, až se utvoří těsto.

2

Vyklopte na mírně pomoučněnou plochu, prohněťte dohladka, pak zabalte do potravinářské fólie a odložte na 1 hodinu odpočívat.

3

Mezitím připravte česnekový olej. Olej a česnek zahřejte v rendlíčku na mírném ohni a nechte česnek smažit, než začne zlátnout (4–6 minut). Dejte stranou.

4

Těsto rozdělte na čtvrtiny a pak je po jedné (ostatní kusy udržujte zakryté, aby neoschly) rozválejte na nejsilnějším nastavení strojku na těstoviny, mírně je poprašte moukou, kdyby se lepily. Skládejte a rozvalujte, podle potřeby jemně poprašujte moukou, je-li třeba, a po stupíncích zmenšujte tloušťku, až se dostanete na 2 mm. (Těsto lze rozválet i ručně, ale je to celkem dřina.)

5

Nakrájejte na hrubé dlouhé a široké pruhy, odložte je na pomoučněný tác či plech a nechte oschnout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu.

6

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě al dente (2–3 minuty), kleštěmi přesuňte na servírovací talíř či mísu.

7

Ochuťte česnekovým olejem podle libosti, přidejte uzené kuře, kapary, citronovou kůru a šťávu, pokropte octem, promíchejte, podle chuti osolte a opepřete.

8

Posypte rukolou a petrželkou, promíchejte a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě (jak těstoviny chladnou, zvýrazňuje se jejich petrželková chuť), doplněné klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...

Obchod Apetit