Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2729 kcal
Bílkoviny 114 g
Cukr 225 g
Tuky 143 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když použijete kupované těstoviny (klidně špenátové), jídlo bude rázem velmi snadné. Petrželkou na posypání pak nešetřete.

Suroviny

kuře uzené 250 g
na tenké plátky
kapary 20 g
v soli, propláchnuté
citron 0.5 ks
kůra a šťáva (nebo podle chuti)
vinný ocet červený 1 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
rukola
petrželka
hladkolistá
citron
klínky, k podávání
Na petrželkové těsto
petrželka 300 g
hladkolistá
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
typ 00 + na poprášení
sůl mořská
Na česnekový olej
olivový olej panenský 100 ml
česnek 4 stroužky
natenko nakrájený (např. na mandolíně)

1 Na petrželkové těsto spařte petrželku ve vroucí vodě, aby se rozjasnila její barva (cca 10 sekund), sceďte, osvěžte pod tekoucí studenou vodou a přebytečnou vodu vymačkejte. Petrželku nasekejte v robotu spolu s vejci, aby byla najemno, přidejte mouku a pořádnou špetku soli a zpracovávejte, až se utvoří těsto. Vyklopte na mírně pomoučněnou plochu, prohněťte dohladka, pak zabalte do potravinářské fólie a odložte na 1 hodinu odpočívat.

Mezitím připravte česnekový olej. Olej a česnek zahřejte v rendlíčku na mírném ohni a nechte česnek smažit, než začne zlátnout (4–6 minut). Dejte stranou.

3 Těsto rozdělte na čtvrtiny a pak je po jedné (ostatní kusy udržujte zakryté, aby neoschly) rozválejte na nejsilnějším nastavení strojku na těstoviny, mírně je poprašte moukou, kdyby se lepily. Skládejte a rozvalujte, podle potřeby jemně poprašujte moukou, je-li třeba, a po stupíncích zmenšujte tloušťku, až se dostanete na 2 mm. (Těsto lze rozválet i ručně, ale je to celkem dřina.) Nakrájejte na hrubé dlouhé a široké pruhy, odložte je na pomoučněný tác či plech a nechte oschnout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu.

4 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě al dente (2–3 minuty), kleštěmi přesuňte na servírovací talíř či mísu. Ochuťte česnekovým olejem podle libosti, přidejte uzené kuře, kapary, citronovou kůru a šťávu, pokropte octem, promíchejte, podle chuti osolte a opepřete. Posypte rukolou a petrželkou, promíchejte a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě (jak těstoviny chladnou, zvýrazňuje se jejich petrželková chuť), doplněné klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit