Domácí či kvalitní kupované chlazené těstoviny nepotřebují složité kombinace. Co takhle jednoduchá rajčatová omáčka?
Suroviny
Postup
Na těsto promíchejte v robotu mouku a špetku soli, vlijte vejce a žloutek a zpracovávejte, až se utvoří těsto (1–2 minuty). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu a hněťte dohladka (3–5 minut). Zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte tyčovým mixérem na hrubé pyré a odložte. V hlubší pánvi nebo v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte asi 6 minut. Pak přidejte česnek a opékejte další 2 minuty. Přidejte rozmixovaná rajčata a bylinky, zmírněte oheň a zvolna vařte dohusta, a aby se chuti rozvinuly, trvá to nejméně 20 minut. Osolte a opepřete a udržujte teplé.
Těsto rozdělte na 2 díly a po jednom je několikrát mírně poprášené moukou prožeňte strojkem na těstoviny, postupně od nejširšího nastavení na 3mm tloušťku těsta. Placku nařežte pomocí nástavce na špagety, mírně poprašte moukou a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Špagety uvařte v hrnci s osolenou vařící vodou al dente (3–4 minuty), sceďte a podávejte horké promíchané se sugem a posypané nastrouhaným sýrem.
NĚCO NAVÍC
Na poprášení těsta během rozvalování a odkládání je ideální semolinová mouka (z tvrdé pšenice). Použijete-li obyčejnou mouku, zacházejte s ní co nejúsporněji. Nemáte-li strojek na těstoviny, respektive nástavec na špagety, můžete s trochou úsilí těsto rozválet ručně a nakrájet na širší dlouhé nudle – tagliatelle či pappardelle. Špaget si můžete udělat i víc a pak je usušit podobně jako babičkovské polévkové nudle nebo ještě lépe zamrazit. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik týdnů. V plné sezoně, nebo když si dovezete rajčata z dovolené v Itálii, můžete sugo uvařit i z čerstvých rajčat. Krátce je spařte v horké vodě, pak je na špičce nařízněte do kříže a oloupejte. Vaření bude trvat mnohem déle, než docílíte správné chuti rajčat (nejméně hodinu).Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži(30 receptů )
- Sugo: Italská rajčatová omáčka a kde ji uplatníte(12 receptů )
- Nejlepší těstoviny a omáčky: 55 ověřených receptů(55 receptů )