Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí špagety se sugem

Domácí či kvalitní kupované chlazené těstoviny nepotřebují složité kombinace. Co takhle jednoduchá rajčatová omáčka?

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT20M
Vaření 0:20
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 600 g loupaných rajčat z konzervy (nebo oloupaných zralých rajčat viz Něco navíc)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • hrst lístků bazalky
    • pár lístků rozmarýnu
    • špetka odrhnutých lístků tymiánu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • nastrouhaný parmazán k podávání

    NA TĚSTO

    • 250 g hladké mouky + na poprášení (viz Něco navíc)
    • špetka soli
    • 2 vejce a 1 žloutek, mírně prošlehané

Příprava jídla

1 Na těsto promíchejte v robotu mouku a špetku soli, vlijte vejce a žloutek a zpracovávejte, až se utvoří těsto (1–2 minuty). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu a hněťte dohladka (3–5 minut). Zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

2 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte tyčovým mixérem na hrubé pyré a odložte. V hlubší pánvi nebo v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte asi 6 minut. Pak přidejte česnek a opékejte další 2 minuty. Přidejte rozmixovaná rajčata a bylinky, zmírněte oheň a zvolna vařte dohusta, a aby se chuti rozvinuly, trvá to nejméně 20 minut. Osolte a opepřete a udržujte teplé.

3 Těsto rozdělte na 2 díly a po jednom je několikrát mírně poprášené moukou prožeňte strojkem na těstoviny, postupně od nejširšího nastavení na 3mm tloušťku těsta. Placku nařežte pomocí nástavce na špagety, mírně poprašte moukou a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

4 Špagety uvařte v hrnci s osolenou vařící vodou al dente (3–4 minuty), sceďte a podávejte horké promíchané se sugem a posypané nastrouhaným sýrem.

NĚCO NAVÍC

  • Na poprášení těsta během rozvalování a odkládání je ideální semolinová mouka (z tvrdé pšenice). Použijete-li obyčejnou mouku, zacházejte s ní co nejúsporněji.
  • Nemáte-li strojek na těstoviny, respektive nástavec na špagety, můžete s trochou úsilí těsto rozválet ručně a nakrájet na širší dlouhé nudle – tagliatelle či pappardelle.
  • Špaget si můžete udělat i víc a pak je usušit podobně jako babičkovské polévkové nudle nebo ještě lépe zamrazit. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik týdnů.
  • V plné sezoně, nebo když si dovezete rajčata z dovolené v Itálii, můžete sugo uvařit i z čerstvých rajčat. Krátce je spařte v horké vodě, pak je na špičce nařízněte do kříže a oloupejte. Vaření bude trvat mnohem déle, než docílíte správné chuti rajčat (nejméně hodinu).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

Špagety s drceným hráškem a šunkou

Tagliatelle s fenyklem, uzeným pstruhem a zakysanou smetanou

Ty nejlepší těstoviny a omáčky

REKLAMA

Přidat komentář