Domácí špagety se sugem

Domácí špagety se sugem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1840 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 190 g
Tuky 72 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí či kvalitní kupované chlazené těstoviny nepotřebují složité kombinace. Co takhle jednoduchá rajčatová omáčka?

Související recepty

Suroviny

konzervovaná rajčata loupaná 600 g
lze nahradit oloupanými zralými rajčaty (viz Něco navíc)
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
bazalka 1 hrst
rozmarýn lístky
tymián 1 špetka
odrhnuté lístky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán
nastrouhaný, k podávání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na poprášení (viz Něco navíc)
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
mírně prošlehané
žloutek 1 ks
prošlehaný

1 Na těsto promíchejte v robotu mouku a špetku soli, vlijte vejce a žloutek a zpracovávejte, až se utvoří těsto (1–2 minuty). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu a hněťte dohladka (3–5 minut). Zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

2 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte tyčovým mixérem na hrubé pyré a odložte. V hlubší pánvi nebo v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte asi 6 minut. Pak přidejte česnek a opékejte další 2 minuty. Přidejte rozmixovaná rajčata a bylinky, zmírněte oheň a zvolna vařte dohusta, a aby se chuti rozvinuly, trvá to nejméně 20 minut. Osolte a opepřete a udržujte teplé.

3 Těsto rozdělte na 2 díly a po jednom je několikrát mírně poprášené moukou prožeňte strojkem na těstoviny, postupně od nejširšího nastavení na 3mm tloušťku těsta. Placku nařežte pomocí nástavce na špagety, mírně poprašte moukou a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

4 Špagety uvařte v hrnci s osolenou vařící vodou al dente (3–4 minuty), sceďte a podávejte horké promíchané se sugem a posypané nastrouhaným sýrem.

NĚCO NAVÍC

  • Na poprášení těsta během rozvalování a odkládání je ideální semolinová mouka (z tvrdé pšenice). Použijete-li obyčejnou mouku, zacházejte s ní co nejúsporněji.
  • Nemáte-li strojek na těstoviny, respektive nástavec na špagety, můžete s trochou úsilí těsto rozválet ručně a nakrájet na širší dlouhé nudle – tagliatelle či pappardelle.
  • Špaget si můžete udělat i víc a pak je usušit podobně jako babičkovské polévkové nudle nebo ještě lépe zamrazit. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik týdnů.
  • V plné sezoně, nebo když si dovezete rajčata z dovolené v Itálii, můžete sugo uvařit i z čerstvých rajčat. Krátce je spařte v horké vodě, pak je na špičce nařízněte do kříže a oloupejte. Vaření bude trvat mnohem déle, než docílíte správné chuti rajčat (nejméně hodinu).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit