Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí špagety se sugem

Domácí či kvalitní kupované chlazené těstoviny nepotřebují složité kombinace. Co takhle jednoduchá rajčatová omáčka?

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT20M
Vaření 0:20
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 600 g loupaných rajčat z konzervy (nebo oloupaných zralých rajčat viz Něco navíc)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • hrst lístků bazalky
    • pár lístků rozmarýnu
    • špetka odrhnutých lístků tymiánu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • nastrouhaný parmazán k podávání

    NA TĚSTO

    • 250 g hladké mouky + na poprášení (viz Něco navíc)
    • špetka soli
    • 2 vejce a 1 žloutek, mírně prošlehané

Příprava jídla

1 Na těsto promíchejte v robotu mouku a špetku soli, vlijte vejce a žloutek a zpracovávejte, až se utvoří těsto (1–2 minuty). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu a hněťte dohladka (3–5 minut). Zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě.

2 Mezitím připravte omáčku. Rajčata rozmixujte tyčovým mixérem na hrubé pyré a odložte. V hlubší pánvi nebo v rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte asi 6 minut. Pak přidejte česnek a opékejte další 2 minuty. Přidejte rozmixovaná rajčata a bylinky, zmírněte oheň a zvolna vařte dohusta, a aby se chuti rozvinuly, trvá to nejméně 20 minut. Osolte a opepřete a udržujte teplé.

3 Těsto rozdělte na 2 díly a po jednom je několikrát mírně poprášené moukou prožeňte strojkem na těstoviny, postupně od nejširšího nastavení na 3mm tloušťku těsta. Placku nařežte pomocí nástavce na špagety, mírně poprašte moukou a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

4 Špagety uvařte v hrnci s osolenou vařící vodou al dente (3–4 minuty), sceďte a podávejte horké promíchané se sugem a posypané nastrouhaným sýrem.

NĚCO NAVÍC

  • Na poprášení těsta během rozvalování a odkládání je ideální semolinová mouka (z tvrdé pšenice). Použijete-li obyčejnou mouku, zacházejte s ní co nejúsporněji.
  • Nemáte-li strojek na těstoviny, respektive nástavec na špagety, můžete s trochou úsilí těsto rozválet ručně a nakrájet na širší dlouhé nudle – tagliatelle či pappardelle.
  • Špaget si můžete udělat i víc a pak je usušit podobně jako babičkovské polévkové nudle nebo ještě lépe zamrazit. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik týdnů.
  • V plné sezoně, nebo když si dovezete rajčata z dovolené v Itálii, můžete sugo uvařit i z čerstvých rajčat. Krátce je spařte v horké vodě, pak je na špičce nařízněte do kříže a oloupejte. Vaření bude trvat mnohem déle, než docílíte správné chuti rajčat (nejméně hodinu).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Petrželkové stracci s uzeným kuřetem, kapary a česnekovým olejem

Špagety s drceným hráškem a šunkou

Tagliatelle s fenyklem, uzeným pstruhem a zakysanou smetanou

Ty nejlepší těstoviny a omáčky

REKLAMA

Přidat komentář