Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Patatas bravas

Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, které patří ke stálicím španělských tapas.
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 10–12 (v menu)
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 45 minut
P
Středomořská

Ingredience

    Na omáčku:
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 malá nasekaná cibule 
    • 2 nasekané stroužky česneku
    • 230 g konzervovaných sekaných rajčat
    • 1 lžíce rajčatového pyré
    • 2 lžičky sladké mleté papriky
    • pořádná špetka mletého chilli
    • špetka cukru
    • na ozdobu – sekaná zelená petrželka (nejlépe hladkolistá)
    • sůl
    Na brambory:
    • 900 g brambor
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl a pepř

Příprava jídla

Co můžete udělat den dopředu
1. Olej na omáčku zahřejte na pánvi, vsypte cibuli a 5 minut opékejte, aby změkla. Vsypte česnek, vlijte rajčata, rajčatové pyré, vsypte mletou papriku a chilli, cukr a osolte. Míchejte a přiveďte k varu. Zvolna vařte 10 minut, aby vznikla kaše. Dejte stranou až na 24 hodin.
Před podáváním
2. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory vydrhněte, je-li třeba, oloupejte, nakrájejte na menší kostky a osušte kuchyňským papírem. Vsypte je do pekáče, zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 40–50 minut dozlatova a dokřupava.
3. Upečené brambory vsypte do servírovacích nádob a přelijte prohřátou divokou omáčkou. Posypte petrželkou. Podávejte s párátky.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mýlíte se... Pravá, originální Salsa brava se nedělá z rajčat.
Pokud ten Váš recept berete jako variaci, budiž. :-)


Autentická a tradiční salsa brava, není pikantní omáčka dělaná z rajčat, nebo kečupu, ale stojí na základě !crema velouté".

(Velouté (z francouzského výrazu velour, což znamená samet) je omáčka z máslové jíšky, která je rozředěná vývarem. Je to jedna ze základních omáček, převzatá z francouzské kuchyně.)
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velout%C3%A9

Omáčka má být pikantní, ale ne tak, aby se ti kroutil jazyk.
To záleží na Tvém gustu a podle toho si do omáčky přidat kayenský pepř, nebo naopak ubrat pálivé papriky.

Suroviny a recept
1/2 cibule
1/2 polévkové lžíce červené papriky
1 polévkové lžíce pálivé papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
500 ml kuřecího vývaru
Asi 4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl


Na drobno nasekej cibuli, do široké pánve dej olivový olej, přidej cibuli a nech restovat na pomalém ohni.

Ještě než cibulka začne zlátnout, přidej do ní oba druhy paprik a zamíchej.

Ihned po promíchání vlož mouku a restuj, jednu, až dvě minuty, dokud se všechno hezky nespojí s olejem.

Pak za stálého míchání přilévej vývar, dokud nevynikne velouté, konzistence asi jako bešamel a vař a míchej asi deset minut, aby paprika s moukou ztratily syrovou chuť.

Nakonec po dovaření hotovou omáčku rozmixuj a propasíruj přes sítko, aby byl chuťový dojem perfektní.

Hotová salsa brava se dá vychladit.

Hezký den! :-)

Přidat komentář