Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Patatas bravas s rajčaty a chilli
brambory
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Patatas bravas s rajčaty a chilli

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 10–12 (v menu)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2614 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 348 g
Tuky 95 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, které patří ke stálicím španělských tapas.

Související recepty

Suroviny

Na omáčku
olivový olej 3 PL
malá, nasekaná
nasekané
rajče 230 g
konzervovaná, sekaná
rajčatová passata - pyré 1 PL
chilli sušené špetka
pořádná špetka, mletého
cukr špetka
petrželka
zelená, sekaná, (nejlépe hladkolistá)
sůl
Na brambory
olivový olej 2 PL
sůl
pepř

Postup

1

Co můžete udělat den dopředu
Olej na omáčku zahřejte na pánvi, vsypte cibuli a 5 minut opékejte, aby změkla. Vsypte česnek, vlijte rajčata, rajčatové pyré, vsypte mletou papriku a chilli, cukr a osolte. Míchejte a přiveďte k varu. Zvolna vařte 10 minut, aby vznikla kaše. Dejte stranou až na 24 hodin.
 

2

Před podáváním
Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory vydrhněte, je-li třeba, oloupejte, nakrájejte na menší kostky a osušte kuchyňským papírem. Vsypte je do pekáče, zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 40–50 minut dozlatova a dokřupava.
 

3

Upečené brambory vsypte do servírovacích nádob a přelijte prohřátou divokou omáčkou. Posypte petrželkou. Podávejte s párátky.

Komentáře

06.02.2017 22:28

Mýlíte se... Pravá, originální Salsa brava se nedělá z rajčat.
Pokud ten Váš recept berete jako variaci, budiž. :-)

Autentická a tradiční salsa brava, není pikantní omáčka dělaná z rajčat, nebo kečupu, ale stojí na základě !crema velouté".

(Velouté (z francouzského výrazu velour, což znamená samet) je omáčka z máslové jíšky, která je rozředěná vývarem. Je to jedna ze základních omáček, převzatá z francouzské kuchyně.)
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velout%C3%A9

Omáčka má být pikantní, ale ne tak, aby se ti kroutil jazyk.
To záleží na Tvém gustu a podle toho si do omáčky přidat kayenský pepř, nebo naopak ubrat pálivé papriky.

Suroviny a recept
1/2 cibule
1/2 polévkové lžíce červené papriky
1 polévkové lžíce pálivé papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
500 ml kuřecího vývaru
Asi 4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl

Na drobno nasekej cibuli, do široké pánve dej olivový olej, přidej cibuli a nech restovat na pomalém ohni.

Ještě než cibulka začne zlátnout, přidej do ní oba druhy paprik a zamíchej.

Ihned po promíchání vlož mouku a restuj, jednu, až dvě minuty, dokud se všechno hezky nespojí s olejem.

Pak za stálého míchání přilévej vývar, dokud nevynikne velouté, konzistence asi jako bešamel a vař a míchej asi deset minut, aby paprika s moukou ztratily syrovou chuť.

Nakonec po dovaření hotovou omáčku rozmixuj a propasíruj přes sítko, aby byl chuťový dojem perfektní.

Hotová salsa brava se dá vychladit.

Hezký den! :-)

Apetit magazín