
Vejce do skla
Nejoblíbenější Masarykova snídaně
Vydání: 2011/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 1
Příprava jídla
1 Vejce jedno po druhém vložte do vroucí vody se lžící octa. Vařte 4–5 minut, pak je přelijte studenou vodou.
2 Oloupejte širší špičku vejce se vzduchovou bublinou. Čerstvá vejce jdou špatně loupat, ideální jsou týden stará.
3 Malou lžičku zasuňte pod skořápku, vejce podeberte a vyjměte přímo do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte.
Tipy pro dokonalý výsledek:
- Vejce vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že změnou teploty popraskají.
- Ideální konzistence – tuhý bílek a tekutý a prohřátý žloutek – docílíte přesnou dobou varu, která se mění podle velikosti vajec, jejich počtu v hrnci i podle toho, jsou-li vejce přímo z lednice, a to až o celou minutu.
- Vejce vkládejte do vařící se vody, měření času tak bude přesnější. Tři vejce velikosti L vařte 5 minut.
- Vložte je do vody na lžíci, zabráníte tím nakřápnutí skořápky. Praskání zmírňuje i ocet a mírnější var, kdy vejce neposkakují.
- Po uvaření je ihned přelijte studenou vodou, ale jen tak, abyste je udrželi v ruce.
- Nepoškozená vejce nejlépe vyberete ze skořápky lžičkou a ve skleničce je rozmačkejte podle libosti. Pokud si je vaříte jen pro sebe, můžete vejce naseknout nožem a z půlek skořápek je vyjmout lžičkou do skla; jen si dejte pozor na skořápky.
Přidat komentář