Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vejce do skla

Nejoblíbenější Masarykova snídaně

Vydání: 2011/4
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Do 10 minut
PT5M
Příprava 0:05

Ingredience

    • 3 velká vejce
    • 1 lžíce octa
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Vejce jedno po druhém vložte do vroucí vody se lžící octa. Vařte 4–5 minut, pak je přelijte studenou vodou.

2 Oloupejte širší špičku vejce se vzduchovou bublinou. Čerstvá vejce jdou špatně loupat, ideální jsou týden stará.

3 Malou lžičku zasuňte pod skořápku, vejce podeberte a vyjměte přímo do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte. 

Tipy pro dokonalý výsledek:

  • Vejce vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že změnou teploty popraskají.
  • Ideální konzistence – tuhý bílek a tekutý a prohřátý žloutek – docílíte přesnou dobou varu, která se mění podle velikosti vajec, jejich počtu v hrnci i podle toho, jsou-li vejce přímo z lednice, a to až o celou minutu.
  • Vejce vkládejte do vařící se vody, měření času tak bude přesnější. Tři vejce velikosti L vařte 5 minut.
  • Vložte je do vody na lžíci, zabráníte tím nakřápnutí skořápky. Praskání zmírňuje i ocet a mírnější var, kdy vejce neposkakují.
  • Po uvaření je ihned přelijte studenou vodou, ale jen tak, abyste je udrželi v ruce.
  • Nepoškozená vejce nejlépe vyberete ze skořápky lžičkou a ve skleničce je rozmačkejte podle libosti. Pokud si je vaříte jen pro sebe, můžete vejce naseknout nožem a z půlek skořápek je vyjmout lžičkou do skla; jen si dejte pozor na skořápky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Otázka & odpověď: nákup vajec

Otázka & odpověď: nákup vajec

Vejce Benedikt

Míchaná vejce

Hemenex

Snídaně pro dva

Snídaně na vidličku

REKLAMA

Přidat komentář