Vejce na měkko pěkně vyškrábnutá ze skořápek, sůl, pepř a trocha křenu – nejoblíbenější snídaně Tomáše G. Masaryka je na světě! Výslednou konzistenci žloutku ovlivní velikost vajec a také délka varu. Aby skořápka během vaření nepraskla, nechte je před vložením do vody ohřát na pokojovou teplotu a pro jistotu přidejte do vařící vody lžíci octa.
Suroviny
Postup
1
Vejce jedno po druhém vložte do vroucí vody se lžící octa. Vařte 4–5 minut, pak je přelijte studenou vodou.
2
Oloupejte širší špičku vejce se vzduchovou bublinou. Čerstvá vejce jdou špatně loupat, ideální jsou týden stará.
3
Malou lžičku zasuňte pod skořápku, vejce podeberte a vyjměte přímo do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte.
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
- Vejce vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že změnou teploty popraskají.
- Ideální konzistence – tuhý bílek a tekutý a prohřátý žloutek – docílíte přesnou dobou varu, která se mění podle velikosti vajec, jejich počtu v hrnci i podle toho, jsou-li vejce přímo z lednice, a to až o celou minutu.
- Vejce vkládejte do vařící se vody, měření času tak bude přesnější. Tři vejce velikosti L vařte 5 minut.
- Vložte je do vody na lžíci, zabráníte tím nakřápnutí skořápky. Praskání zmírňuje i ocet a mírnější var, kdy vejce neposkakují.
- Po uvaření je ihned přelijte studenou vodou, ale jen tak, abyste je udrželi v ruce.
- Nepoškozená vejce nejlépe vyberete ze skořápky lžičkou a ve skleničce je rozmačkejte podle libosti. Pokud si je vaříte jen pro sebe, můžete vejce naseknout nožem a z půlek skořápek je vyjmout lžičkou do skla; jen si dejte pozor na skořápky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 33x Snídaně na vidličku(33 receptů )
- 20 receptů na dokonalé snídaně, která vás na začátku týdne nastartují(21 receptů )
- Snídaně pro dva(12 receptů )
- Svátek matek: Připravte mamince výbornou snídani a postarejte se jí o nezapomenutelné ráno(36 receptů )