0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce do skla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 25
Do 20 minut Snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 456 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 1 g
Tuky 33 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vejce na měkko pěkně vyškrábnutá ze skořápek, sůl, pepř a trocha křenu - nejoblíběnější snídani Tomáše Garique Masaryka je na světě!

Suroviny

vejce 3 ks
velká
ocet 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Vejce jedno po druhém vložte do vroucí vody se lžící octa. Vařte 4–5 minut, pak je přelijte studenou vodou.

2

Oloupejte širší špičku vejce se vzduchovou bublinou. Čerstvá vejce jdou špatně loupat, ideální jsou týden stará.

vaření vajec

3

Malou lžičku zasuňte pod skořápku, vejce podeberte a vyjměte přímo do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte. 

servírování vajec

TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Vejce vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že změnou teploty popraskají.
  • Ideální konzistence – tuhý bílek a tekutý a prohřátý žloutek – docílíte přesnou dobou varu, která se mění podle velikosti vajec, jejich počtu v hrnci i podle toho, jsou-li vejce přímo z lednice, a to až o celou minutu.
  • Vejce vkládejte do vařící se vody, měření času tak bude přesnější. Tři vejce velikosti L vařte 5 minut.
  • Vložte je do vody na lžíci, zabráníte tím nakřápnutí skořápky. Praskání zmírňuje i ocet a mírnější var, kdy vejce neposkakují.
  • Po uvaření je ihned přelijte studenou vodou, ale jen tak, abyste je udrželi v ruce.
  • Nepoškozená vejce nejlépe vyberete ze skořápky lžičkou a ve skleničce je rozmačkejte podle libosti. Pokud si je vaříte jen pro sebe, můžete vejce naseknout nožem a z půlek skořápek je vyjmout lžičkou do skla; jen si dejte pozor na skořápky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč