0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce do skla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 27
Do 20 minut Snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 456 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 1 g
Tuky 33 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vejce na měkko pěkně vyškrábnutá ze skořápek, sůl, pepř a trocha křenu - nejoblíběnější snídani Tomáše Garique Masaryka je na světě!

Suroviny

vejce 3 ks
velká
ocet 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Vejce jedno po druhém vložte do vroucí vody se lžící octa. Vařte 4–5 minut, pak je přelijte studenou vodou.

2

Oloupejte širší špičku vejce se vzduchovou bublinou. Čerstvá vejce jdou špatně loupat, ideální jsou týden stará.

vaření vajec

3

Malou lžičku zasuňte pod skořápku, vejce podeberte a vyjměte přímo do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte. 

servírování vajec

TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Vejce vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že změnou teploty popraskají.
  • Ideální konzistence – tuhý bílek a tekutý a prohřátý žloutek – docílíte přesnou dobou varu, která se mění podle velikosti vajec, jejich počtu v hrnci i podle toho, jsou-li vejce přímo z lednice, a to až o celou minutu.
  • Vejce vkládejte do vařící se vody, měření času tak bude přesnější. Tři vejce velikosti L vařte 5 minut.
  • Vložte je do vody na lžíci, zabráníte tím nakřápnutí skořápky. Praskání zmírňuje i ocet a mírnější var, kdy vejce neposkakují.
  • Po uvaření je ihned přelijte studenou vodou, ale jen tak, abyste je udrželi v ruce.
  • Nepoškozená vejce nejlépe vyberete ze skořápky lžičkou a ve skleničce je rozmačkejte podle libosti. Pokud si je vaříte jen pro sebe, můžete vejce naseknout nožem a z půlek skořápek je vyjmout lžičkou do skla; jen si dejte pozor na skořápky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč