Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce do skla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 35
Do 15 minut Snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 456 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 1 g
Tuky 33 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vejce na měkko pěkně vyškrábnutá ze skořápek, sůl, pepř a trocha křenu – nejoblíbenější snídaně Tomáše G. Masaryka je na světě! Výslednou konzistenci žloutku ovlivní velikost vajec a také délka varu. Aby skořápka během vaření nepraskla, nechte je před vložením do vody ohřát na pokojovou teplotu a pro jistotu přidejte do vařící vody lžíci octa.

Suroviny

vejce 3 ks
velká
ocet 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Vejce jedno po druhém vložte do vroucí vody se lžící octa. Vařte 4–5 minut, pak je přelijte studenou vodou.

2

Oloupejte širší špičku vejce se vzduchovou bublinou. Čerstvá vejce jdou špatně loupat, ideální jsou týden stará.

vaření vajec

3

Malou lžičku zasuňte pod skořápku, vejce podeberte a vyjměte přímo do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte. 

servírování vajec

TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Vejce vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby měla pokojovou teplotu. Snížíte tak riziko, že změnou teploty popraskají.
  • Ideální konzistence – tuhý bílek a tekutý a prohřátý žloutek – docílíte přesnou dobou varu, která se mění podle velikosti vajec, jejich počtu v hrnci i podle toho, jsou-li vejce přímo z lednice, a to až o celou minutu.
  • Vejce vkládejte do vařící se vody, měření času tak bude přesnější. Tři vejce velikosti L vařte 5 minut.
  • Vložte je do vody na lžíci, zabráníte tím nakřápnutí skořápky. Praskání zmírňuje i ocet a mírnější var, kdy vejce neposkakují.
  • Po uvaření je ihned přelijte studenou vodou, ale jen tak, abyste je udrželi v ruce.
  • Nepoškozená vejce nejlépe vyberete ze skořápky lžičkou a ve skleničce je rozmačkejte podle libosti. Pokud si je vaříte jen pro sebe, můžete vejce naseknout nožem a z půlek skořápek je vyjmout lžičkou do skla; jen si dejte pozor na skořápky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...