0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá milionářská vejce s chřestem

Dokonalá milionářská vejce s chřestem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dokonalá milionářská vejce s chřestem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3370 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 153 g
Tuky 260 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení mladého zeleného chřestu se žloutkem je tak neodolatelné, že se tato snídaně zařadila do kategorie milionářských.

Suroviny

vejce 1 ks
chřest zelený
několik výhonků
sůl
pepř
toustový chléb 2 plátky
lze nahradit bagetou nebo vekou
lze nahradit pršutem, NEBO ZCELA VYNECHAT

Postup

1

Vajíčko nechte před zpracováním aspoň půl hodiny při pokojové teplotě. (Pro jistotu ho můžete vyndat z ledničky už předchozí večer.)

2

Pak ho vložte do studené vody, pomalu ji přiveďte k varu a poté oheň hned stáhněte, aby se vařilo rovnoměrně. Když zmírníte var, nechte vajíčko ve vodě ještě dvě až tři minuty (pak bude nahniličko) nebo tři až čtyři minuty, chcete-li ho do poloměkka. Poté vajíčko ochlaďte pod studenou vodou.

3

Chřest povařte 8–12 minut v osolené vodě nebo jen v páře.

4

Vajíčko posaďte do kalíšku. Abyste se dostali ke žloutku, buď odstraňtenejdřív skořápku a poté i bílkovou špičku, nebo (jako dobře vychovaní milionáři) odřízněte obojí najednou malým nožem.

Znalci vyjídají žloutek tak, že místo lžičky používají přímo stonek chřestu. Samozřejmě ale můžete jíst normálně lžičkou a chřest labužnicky přikusovat.

5

Snídani podávejte v případě vegetariánské verze jen s křupavým chlebem, milovníci masa ho mohou obalit plátky slaniny nebo sušené šunky (pršutu).

Tip Apetitu:
Aby vejce při vaření nepraskla, použijte jednoduchý trik: propíchněte je. Existují speciální propichovátka, ale poslouží vám i obyčejná silnější jehla. Propichujte na kulatějším konci nebo  – pro jistotu – na obou.

I ten nejčerstvější chřest mívá dolní část stonku dřevnatou. Jak se jí zbavit? Nejlíp uděláte, když jí jenom trochu pomůžete, aby se odlomila sama: jednou rukou držte stonek uprostřed a druhou ho ohýbejte, samozřejmě u odkrojeného konce. Dřevnatý kousek by se měl sám odlomit. Dolní část stonku pak můžete ještě oškrabat jako bramboru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč