Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dokonalá milionářská vejce s chřestem

Dokonalá milionářská vejce s chřestem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3370 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 153 g
Tuky 260 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení mladého zeleného chřestu se žloutkem je tak neodolatelné, že se tato snídaně zařadila do kategorie milionářských.

Suroviny

vejce 1 ks
chřest zelený
několik výhonků
sůl
pepř
toustový chléb 2 plátky
lze nahradit bagetou nebo vekou
anglická slanina 4 plátky
lze nahradit pršutem

1Vajíčko nechte před zpracováním aspoň půl hodiny při pokojové teplotě. (Pro jistotu ho můžete vyndat z ledničky už předchozí večer.) Pak ho vložte do studené vody, pomalu ji přiveďte k varu a poté oheň hned stáhněte, aby se vařilo rovnoměrně. Když zmírníte var, nechte vajíčko ve vodě ještě dvě až tři minuty (pak bude nahniličko) nebo tři až čtyři minuty, chcete-li ho do poloměkka. Poté vajíčko ochlaďte pod studenou vodou.

2Chřest povařte 8–12 minut v osolené vodě nebo jen v páře.

3Vajíčko posaďte do kalíšku. Abyste se dostali ke žloutku, buď odstraňtenejdřív skořápku a poté i bílkovou špičku, nebo (jako dobře vychovaní milionáři) odřízněte obojí najednou malým nožem.

4Znalci vyjídají žloutek tak, že místo lžičky používají přímo stonek chřestu. Samozřejmě ale můžete jíst normálně lžičkou a chřest labužnicky přikusovat. Snídani podávejte s křupavým chlebem, obaleným plátky slaniny nebo sušené šunky (pršutu).

Tip Apetitu:
Aby vejce při vaření nepraskla, použijte jednoduchý trik: propíchněte je. Existují speciální propichovátka, ale poslouží vám i obyčejná silnější jehla. Propichujte na kulatějším konci nebo  – pro jistotu – na obou.

I ten nejčerstvější chřest mívá dolní část stonku dřevnatou. Jak se jí zbavit? Nejlíp uděláte, když jí jenom trochu pomůžete, aby se odlomila sama: jednou rukou držte stonek uprostřed a druhou ho ohýbejte, samozřejmě u odkrojeného konce. Dřevnatý kousek by se měl sám odlomit. Dolní část stonku pak můžete ještě oškrabat jako bramboru.

 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Tajemství lahodného chřestu

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Obchod Apetit