Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3869 kcal
Bílkoviny 169 g
Cukr 92 g
Tuky 296 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a) jistá paní Benedictová, pro jejíž zjemnělý jazýček ji vytvořil první newyorský restaurant Delmonico roku 1894. Stejného roku si ji ale údajně b) poručil k léčbě kocoviny jistý Lemuel Benedict (s dámou nebyl spřízněn), bankéř z Wall Street, a to v hotelu Waldorf. Ochutnejte!

Suroviny

Na omáčku
vinný ocet bílý 150 ml
bílý
pepř 2 kuličky
celý
bylinky 2 PL
např. estragon/petrželka
žloutek 3 ks
z čerstvých vajec
máslo 150 g
sůl
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
pepř
na dochucení
K podávání
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 4 ks
velká, kvalitní
housky 2 ks
kulaté, rozkrojené, opečené
sušená šunka 200 g
1.  Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte a omáčku na okrajích misky stírejte špachtlí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.

2.  Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

3.  Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce roz­klepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také ,zatočí‘ a bude mít hezký tvar. Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)

4.  Na každou polovinu opečené žemle naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte holandskou omáčkou.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit