0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

4.2/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3872 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 92 g
Tuky 296 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a) jistá paní Benedictová, pro jejíž zjemnělý jazýček ji vytvořil první newyorský restaurant Delmonico roku 1894. Stejného roku si ji ale údajně b) poručil k léčbě kocoviny jistý Lemuel Benedict (s dámou nebyl spřízněn), bankéř z Wall Street, a to v hotelu Waldorf. Ochutnejte!

Suroviny

Na omáčku
vinný ocet bílý 150 ml
pepř celý 3 kuličky
bylinky 2 PL
např. estragon/petrželka
žloutek 3 ks
z čerstvých vajec
máslo 150 g
sůl
na dochucení
citronová šťáva
na dochucení
pepř
na dochucení
K podávání
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 4 ks
velká, kvalitní
housky 2 ks
kulaté žemle, rozkrojené, opečené
parmská

Postup

1

Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou.

2

Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte a omáčku na okrajích misky stírejte špachtlí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.

3

Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

4

Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce roz­klepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také ,zatočí‘ a bude mít hezký tvar.

5

Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)

6

Na každou polovinu opečené žemle naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte holandskou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč