Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3869 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 92 g
Tuky 296 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a) jistá paní Benedictová, pro jejíž zjemnělý jazýček ji vytvořil první newyorský restaurant Delmonico roku 1894. Stejného roku si ji ale údajně b) poručil k léčbě kocoviny jistý Lemuel Benedict (s dámou nebyl spřízněn), bankéř z Wall Street, a to v hotelu Waldorf. Ochutnejte!

Suroviny

Na omáčku
vinný ocet bílý 150 ml
bílý
pepř 2 kuličky
celý
bylinky 2 PL
např. estragon/petrželka
žloutek 3 ks
z čerstvých vajec
máslo 150 g
sůl
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
pepř
na dochucení
K podávání
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 4 ks
velká, kvalitní
housky 2 ks
kulaté, rozkrojené, opečené
sušená šunka 200 g
1.  Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte a omáčku na okrajích misky stírejte špachtlí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.

2.  Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

3.  Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce roz­klepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také ,zatočí‘ a bude mít hezký tvar. Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)

4.  Na každou polovinu opečené žemle naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte holandskou omáčkou.

Apetit magazín

5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...

Obchod Apetit