Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 47
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3872 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 92 g
Tuky 296 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a) jistá paní Benedictová, pro jejíž zjemnělý jazýček ji vytvořil první newyorský restaurant Delmonico roku 1894. Stejného roku si ji ale údajně b) poručil k léčbě kocoviny jistý Lemuel Benedict (s dámou nebyl spřízněn), bankéř z Wall Street, a to v hotelu Waldorf. Bez ohledu na to, kde je pravda, recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou stojí za to vyzkoušet.

Suroviny

Na omáčku
vinný ocet bílý 150 ml
pepř celý 3 kuličky
bylinky 2 PL
např. estragon/petrželka
z čerstvých vajec
máslo 150 g
sůl
na dochucení
na dochucení
pepř
na dochucení
K podávání
vinný ocet bílý 1 PL
vejce 4 ks
velká, kvalitní
housky 2 ks
kulaté žemle, rozkrojené, opečené
parmská

Postup

1

Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou.

2

Vodu v hrnci uveďte do mírného varu a připravte si holandskou omáčku. V misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte a omáčku na okrajích misky stírejte špachtlí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.

3

Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

4

Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce roz­klepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také ,zatočí‘ a bude mít hezký tvar.

5

Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)

6

Na každou polovinu opečené žemle naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte holandskou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Apetit magazín