
Bramboráčky se slaninou
Pikantní, slané, křupavé = ideální po mejdanu! Placky si můžete připravit v předvečer a pak jen usmažit. Tyhle bramboráčky mají za vzor švýcarské rösti a na rozdíl od české klasiky se připravují z vařených brambor.
Vydání: 2006/1
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 150 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájené na malé kostičky
- olivový olej (nejlépe light) na smažení
- 2 cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 5 velkých lojovitých brambor ve slupce
- sekanou petrželku nebo rozemnutou majoránku
- 150 g strouhaného tvrdého sýra typu ementál
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1. Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi osmahněte na lžíci oleje kostičky slaniny, až budou hezky křupavé. Pak je vyjměte, nejlépe pomocí děrované naběračky, a přesuňte do mísy. Ve zbylém oleji (případně trochu přilijte) osmahněte plátky cibule, až začnou zlátnout. Vyjměte je a přidejte k vyškvařené slanině.
2. Dobře omyté brambory dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou, osolte a povařte asi dvanáct minut, aby zůstaly pevnější. Sceďte, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy ke slanině a cibulce. Přisypte petrželku nebo majoránku, sýr, případně osolte a opepřete (slanina i sýr bývají dost slané i kořeněné, raději ochutnejte).
3. Směs dobře propracujte a vytvarujte z ní dvanáct až patnáct placiček; ještě je trochu zploštěte. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova. Podávejte se sázenými vejci a rajčaty.
2. Dobře omyté brambory dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou, osolte a povařte asi dvanáct minut, aby zůstaly pevnější. Sceďte, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy ke slanině a cibulce. Přisypte petrželku nebo majoránku, sýr, případně osolte a opepřete (slanina i sýr bývají dost slané i kořeněné, raději ochutnejte).
3. Směs dobře propracujte a vytvarujte z ní dvanáct až patnáct placiček; ještě je trochu zploštěte. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova. Podávejte se sázenými vejci a rajčaty.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 15:38