Pikantní, slané, křupavé = ideální po mejdanu! Placky si můžete připravit v předvečer a pak jen usmažit. Tyhle bramboráčky mají za vzor švýcarské rösti a na rozdíl od české klasiky se připravují z vařených brambor.
Suroviny
Postup
Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi osmahněte na lžíci oleje kostičky slaniny, až budou hezky křupavé.
Pak je vyjměte, nejlépe pomocí děrované naběračky, a přesuňte do mísy.
Ve zbylém oleji (případně trochu přilijte) osmahněte plátky cibule, až začnou zlátnout. Vyjměte je a přidejte k vyškvařené slanině.
Dobře omyté brambory dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou, osolte a povařte asi dvanáct minut, aby zůstaly pevnější.
Sceďte, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy ke slanině a cibulce.
Přisypte petrželku nebo majoránku, sýr, případně osolte a opepřete (slanina i sýr bývají dost slané i kořeněné, raději ochutnejte).
Směs dobře propracujte a vytvarujte z ní dvanáct až patnáct placiček; ještě je trochu zploštěte.
Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova.
Podávejte se sázenými vejci a rajčaty.