Pokud vám z předešlého vaření zbyly jáhly, nastala ideální příležitost pro přípravu těchto bramboráků. Na smažení doporučujeme avokádový olej – nepřepaluje se.
Suroviny
lněná semínka
3
PL
tmavá
brambory
600
g
jáhly
70
g
suché nebo 250 g uvařených
česnek
3
stroužky
majoránka (drhnutá)
2
ČL
sůl
2
ČL
mouka pohanková hladká
100
g
avokádový olej
nebo sádlo na smažení
1 Vyprané lněné semínko povařte asi 3 minuty v 50 ml vody a nechte odstát. Vyprané jáhly uvařte ve vodě – na jeden díl jahel dejte dva díly vody a 15–20 minut povařte; pak nechte zchladnout.
2 Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte všechnu vodu. Přidejte ostatní suroviny a povařené lněné semínko (můžete ho krátce promixovat ponorným mixérem, gel se změní v kyprou, skvěle pojivou hmotu), uvařené jáhly a důkladně prohněťte.
3 Tenké menší bramboráčky smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo domácího sádla.