Až zjistíte, jak snadno se dají připravit, a až je ochutnáte, už si nebudete čokoládové bonbony nikdy kupovat! „U těch domácích totiž vždycky víte, jaké suroviny obsahují, a navíc je můžete libovolně dochucovat,“ říká Dana Obermajerová.
Suroviny
Na ganache
smetana ke šlehání
70
ml
33%
máslo
100
g
třtinový cukr
40
g
tmavá čokoláda
200
g
kvalitní, doporučujeme čokoládu na vaření Vivani
vaječný likér
2
PL
domácí, lze nahradit jiným oblíbeným likérem
Na obal a dokončení
kakao
½
hrnek
holandského typu, cca
½
hrnek
oříšky a mandle cca, nasekané (klidně různé druhy podle chuti)
kokos
½
hrnek
cca
sůl mořská
vločková, nemusí být
Postup
1
PŘÍPRAVA ganache a tvarování lanýžů
- Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu s máslem a cukrem, a když se cukr rozpustí, směs vlijte na čokoládu.
- Míchejte do rozpuštění a dohladka. Do směsi zapracujte likér a vzniklou ganache vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (lesklou stranou nahoru).
2
- Hmotu rozetřete stěrkou a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji zleh- ka na čokoládu a nechte ztuhnout zhruba 4 hodiny nebo přes noc v chladu.
- Ze ztuhlé čokoládové ganache vykrajujte jednou nebo dvěma lžícemi hrudky a klaďte je na plech či tác vyložený pečicím papírem.
3
- Postupně zpracujte všechnu čokoládovou hmotu a potom dejte tác s hrudkami opět na cca 15 minut chladit. Lanýže se vám budou lépe tvarovat a potom i obalovat.
- Špičkami prstů rychle formujte kuličky a ihned je obalujte v připravených posypkách, viz níže. Lanýže odkládejte v jedné vrstvě na pečicí papír nebo rovnou do malých papírových košíčků. Uchovávejte je zakryté a v chladu.
4
OBALOVÁNÍ lanýžů
- Ořechy či mandle nasekejte a nasucho krátce opražte v pánvi či v troubě na plechu. Před obalováním je nechte zchladnout.
- Kakao prosejte přes jemné sítko do misky a obalujte v něm lanýže. Do kakaa můžete přidat koření, viz text na předchozí dvoustraně.
- Nastrouhaný kokos opražte nasucho na pánvi dorůžova a nechte zchladnout. Pak ho nasypte do misky a obalujte v něm lanýže.
- Vyloupané nesolené pistácie nasekejte nahrubo a obalte v nich lanýže. Můžete přidat i vločky mořské soli, chcete-li.