Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3262 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 125 g
Tuky 266 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Až zjistíte, jak snadno se dají připravit, a až je ochutnáte, už si nebudete čokoládové bonbony nikdy kupovat! „U těch domácích totiž vždycky víte, jaké suroviny obsahují, a navíc je můžete libovolně dochucovat,“ říká Dana Obermajerová.

Suroviny

Na ganache
smetana ke šlehání 70 ml
33%
máslo 100 g
třtinový cukr 40 g
tmavá čokoláda 200 g
kvalitní, doporučujeme čokoládu na vaření Vivani
vaječný likér 2 PL
domácí, lze nahradit jiným oblíbeným likérem
Na obal a dokončení
kakao 0.5 hrnek
holandského typu, cca
0.5 hrnek
oříšky a mandle cca, nasekané (klidně různé druhy podle chuti)
kokos 0.5 hrnek
cca
sůl mořská
vločková, nemusí být

PŘÍPRAVA ganache a tvarování lanýžů

1 Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu s máslem a cukrem, a když se cukr rozpustí, směs vlijte na čokoládu.

2 Míchejte do rozpuštění a dohladka. Do směsi zapracujte likér a vzniklou ganache vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (lesklou stranou nahoru).

3 Hmotu rozetřete stěrkou a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji zleh- ka na čokoládu a nechte ztuhnout zhruba 4 hodiny nebo přes noc v chladu.

4 Ze ztuhlé čokoládové ganache vykrajujte jednou nebo dvěma lžícemi hrudky a klaďte je na plech či tác vyložený pečicím papírem.

5 Postupně zpracujte všechnu čokoládovou hmotu a potom dejte tác s hrudkami opět na cca 15 minut chladit. Lanýže se vám budou lépe tvarovat a potom i obalovat.

6 Špičkami prstů rychle formujte kuličky a ihned je obalujte v připravených posypkách, viz níže. Lanýže odkládejte v jedné vrstvě na pečicí papír nebo rovnou do malých papírových košíčků. Uchovávejte je zakryté a v chladu.

 

OBALOVÁNÍ lanýžů

1 Ořechy či mandle nasekejte a nasucho krátce opražte v pánvi či v troubě na plechu. Před obalováním je nechte zchladnout.

2 Kakao prosejte přes jemné sítko do misky a obalujte v něm lanýže. Do kakaa můžete přidat koření, viz text na předchozí dvoustraně.

3 Nastrouhaný kokos opražte nasucho na pánvi dorůžova a nechte zchladnout. Pak ho nasypte do misky a obalujte v něm lanýže.

4 Vyloupané nesolené pistácie nasekejte nahrubo a obalte v nich lanýže. Můžete přidat i vločky mořské soli, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit