0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Čokoládové lanýže

3.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné Na asi 40 lanýžů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3262 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 125 g
Tuky 266 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až zjistíte, jak snadno se dají připravit, a až je ochutnáte, už si nebudete čokoládové bonbony nikdy kupovat! „U těch domácích totiž vždycky víte, jaké suroviny obsahují, a navíc je můžete libovolně dochucovat,“ říká Dana Obermajerová.

Suroviny

Na ganache
smetana ke šlehání 70 ml
33%
máslo 100 g
třtinový cukr 40 g
tmavá čokoláda 200 g
kvalitní, doporučujeme čokoládu na vaření Vivani
vaječný likér 2 PL
domácí, lze nahradit jiným oblíbeným likérem
Na obal a dokončení
kakao ½ hrnek
holandského typu, cca
½ hrnek
oříšky a mandle cca, nasekané (klidně různé druhy podle chuti)
kokos ½ hrnek
cca
sůl mořská
vločková, nemusí být

Postup

1

PŘÍPRAVA ganache a tvarování lanýžů

  • Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu s máslem a cukrem, a když se cukr rozpustí, směs vlijte na čokoládu.
  • Míchejte do rozpuštění a dohladka. Do směsi zapracujte likér a vzniklou ganache vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (lesklou stranou nahoru).

čokoláda na lanýže

2
  • Hmotu rozetřete stěrkou a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji zleh- ka na čokoládu a nechte ztuhnout zhruba 4 hodiny nebo přes noc v chladu.
  • Ze ztuhlé čokoládové ganache vykrajujte jednou nebo dvěma lžícemi hrudky a klaďte je na plech či tác vyložený pečicím papírem.

vykrajování lanýžů

3
  • Postupně zpracujte všechnu čokoládovou hmotu a potom dejte tác s hrudkami opět na cca 15 minut chladit. Lanýže se vám budou lépe tvarovat a potom i obalovat.
  • Špičkami prstů rychle formujte kuličky a ihned je obalujte v připravených posypkách, viz níže. Lanýže odkládejte v jedné vrstvě na pečicí papír nebo rovnou do malých papírových košíčků. Uchovávejte je zakryté a v chladu.

tvarování lanýžů

4

OBALOVÁNÍ lanýžů

  • Ořechy či mandle nasekejte a nasucho krátce opražte v pánvi či v troubě na plechu. Před obalováním je nechte zchladnout.
  • Kakao prosejte přes jemné sítko do misky a obalujte v něm lanýže. Do kakaa můžete přidat koření, viz text na předchozí dvoustraně.

obalování lanýžů

  • Nastrouhaný kokos opražte nasucho na pánvi dorůžova a nechte zchladnout. Pak ho nasypte do misky a obalujte v něm lanýže.
  • Vyloupané nesolené pistácie nasekejte nahrubo a obalte v nich lanýže. Můžete přidat i vločky mořské soli, chcete-li. 

obalování lanýžů v pistáciích

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč